Fostul şef al CNAS Lucian Duţă, chemat la DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile de abuz în serviciu care i se aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duţă a fost, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a lua la cunoştinţă că este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

UPDATE Lucian Duţă a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că atunci când a condus CNAS a avut printre obiective şi aducerea de fonduri suplimentare la sistemul sanitar, iar taxa clawback a adus egal sau mai mult decât redevenţele pe care statul le încasează de pe urma resurselor ţării.

Lucian Duţă a spus că a oferit lămuriri procurorilor DNA privind actele administrative pe care le-a emis în perioada în care a condus CNAS, potrivit Mediafax.

"Mandatul de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a avut trei obiective principale, şi anume stoparea corupţiei şi eliminarea fraudei din sistemul sanitar, aducerea de fonduri suplimentare la sistemul sanitar - şi aţi văzut că prin taxa de clawback au adus 300-350 de milioane de euro - şi echilibrarea macro-economică a CNAS, deoarece era o obligaţie în negocierile cu FMI", a precizat Duţă.

Fostul şef al CNAS a arătat că, din punctul lui de vedere, toate aceste obiective majore au fost îndeplinite în timpul mandatului său, iar banii din taxa clawback reprezintă o sumă egală sau chiar mai mare decât suma adunată din toate redevenţele pe care statul român le încasează pe toate resursele ţării.

"Obiectivele au fost atinse prin cele două sisteme de acţiune, şi anume sistemele informatice, care au fost finalizate în totalitate sau unele aproape în totalitate, şi astăzi ne putem mândri că România face parte dintr-un club select de opt-zece ţări care au reţetă electronică. Altele din păcate au fost finalizate dar stopate după ce am plecat eu de acolo, şi puteţi vedea că, după doi ani de la plecarea mea, încă nu avem card naţional de sănătate, iar frauda continuă. Celălalt obiectiv major atins este echilibrarea financiară a sistemului, pentru că, pentru prima dată, producătorii de medicamente au fost siliţi să plătească statului român taxe de 300-350 de milioane de euro pe an. Dacă le comparaţi cu redevenţele pe care statul le încasează, de exemplu, pe toate resursele ţării, o să vedeţi că taxa de clawback e la nivel egal cu ele sau chiar mai mare", a mai spus Duţă.

Acesta a arătat că procedurile de îmbunătăţire a sistemului sanitar din perioada în care a condus CNAS au la bază documente administrative laborioase, astfel că era firesc să existe întrebări şi mici inadvertenţe.

Duţă a mai spus că este pregătit să răspundă procurorilor anticorupţie în legătură cu activitatea sa de la CNAS.

DNA a anunţat că Lucian Duţă este urmărit penal pentru abuz în serviciu, pentru că a aprobat actele întocmite de CNAS privind achiziţia unor servicii de mentenanţă în cazul aplicaţiilor informatice de management al resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate.

Lucian Duţă, acuzat de abuz în serviciu

Procurorii anticorupţie au dispus urmărirea penală a lui Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate la data faptelor, pentru săvârşirea unei tentative la infracţiunea de abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de abuz în serviciu, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Duţă a fost citat de procurori într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la achiziţii pentru servicii de întreţinere a unei aplicaţii informatice de management a resurselor, pentru un număr mai mare de licenţe decât cele folosite de CJAS, prejudiciul în acest dosar fiind de peste 150.000 de euro.

În acest dosar este cercetat şi Istvan Lucian Medvaş, director în CNAS, acestuia fiindu-i prezentate acuzaţiile pe 5 februarie. DNA preciza atunci că în această cauză este urmărită penal şi o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni, potrivit Mediafax.

Istvan Lucian Medvaş este urmărit penal pentru tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (două acte materiale) şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru "servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP", o aplicaţie informatică de management al resurselor. Licenţele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO România SA în perioada 2003-2007.

"Procedura de achiziţie a serviciilor de mentenanţă din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea", a precizat DNA.

Procurorii susţin că prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licenţele deţinute la nivelul CNAS şi al caselor judeţene, respectiv pentru 1.296 de licenţe, "fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate".

Potrivit datelor obţinute de procurori până în prezent, cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu CNAS şi Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în valoare de peste 150.000 de euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO România SA.

"Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv şi, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus-menţionat", au mai arătat procurorii.

În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul CNAS şi Caselor Judeţene.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite