UPDATE Scandalul dezinfectanţilor. Primele rezultate: 5% din teste au fost neconforme. Dosar penal in rem deschis de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de spitale au contracte cu Hexi Pharma FOTO Adevărul
Sute de spitale au contracte cu Hexi Pharma FOTO Adevărul

Scandalul dezinfectanţilor din spitale continuă. Miercuri, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunţat primele rezultate în urma testelor de autocontrol şi de sanitaţie făcute în peste 200 de spitale care folosesc produsele Hexi Pharma. Concluzia: 5% din teste sunt neconforme. Un dosar penal in rem a fost deschis în acest caz.

UPDATE Potrivit ministrului Sănătăţii, 5% din teste au fost neconforme. Problemele au fost depistate în mai multe spitale din ţară. În total, au existat 3.526 de teste, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

„Totalul de teste 3526, unele erau încă în curs de efectuare şi în unele locuri s-au verificat şi substanţe de la alte firme. Dintre acestea, sub 5% din probe sunt neconforme. Testarea s-a făcut în laboratoarele spitalelor private, ale DSP-urilor”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

El a precizat că 150 dintre teste au fost neconforme, adăugând că pacienţii sunt în siguranţă. „În cazul celor 150 de teste s-au luat măsurile standard: retestare, retragere, carantină”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, testarea a fost făcută în laboratoarele spitalelor, în cele ale direcţiilor de sănătate publică precum şi în laboratoare private. „În cadrul testelor de sanitaţie se iau culturi de pe suprafeţe, de pe mâini, de pe obiecte, pentru a vedea modul în care se realizează procesul de curăţenie”, a precizat Patriciu Achimaş-Cadariu.

La rândul său, Simona Pârvu, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat, testele se fac în funcţie de ceea ce produsul biocid ar trebui să distrugă. În plus, oficialul a mai spus şi că testele neconforme se regăsesc în toată ţara. „Nu vom da sancţiuni spitalelor”, a completat Cadariu.

UPDATE Totodată, compania Hexi Pharma ar fi cumpărat dezinfectanţi din Germania, printr-un off-shore al patronului şi le-ar fi revândut în România de 10 ori mai scump, arată riseproject.ro. Concret, sursa citată menţionează că un litru de dezinfectant spitalicesc costă 7,9 euro în Germania.

Investigaţia arată că acelaşi litru de dezinfectant se scumpeşte de peste 10 ori pe hârtie atunci când Condrea vinde tot către Condrea, notează sursa citată. „La final, aproximativ atât încasează SRL-ul lui Condrea de la spitalele româneşti pentru acelaşi litru de dezinfectant, bani publici”.

UPDATE Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal în cazul scandalului dezinfectanţilor. Dosarul penal este deschis in rem, pentru două infracţiuni: falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse şi zădărnicirea actului medical. Potrivit anchetatorilor, au fost delegaţi şi poliţişti, care să participe la ridicarea probelor din spitale, pe care le ia Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii. În funcţie de rezultate, procurorii vor decide dacă vor inculpa sau nu persoane sau societăţi comerciale.

UPDATE Potrivit site-ului tolo.ro, patronul Hexi Pharma a fost în vizorul procurorilor anticorupţie după ce împotriva lui a fost depusă o plângere prin care era denunţată trucarea a patru licitaţii pentru achiziţia de dezinfectanţi pentru spitale. Sesizarea a fost depusă la DNA în 2012, dar a fost redirecţionată către Parchetul de pe Judecătoria Sector 2. Procurorii de acolo au deschis urmărirea penală, dar în 2014 cauza a fost clasată.

Rezultatele controalelor, făcute publice miercuri

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în primele patru luni ale anului a dublat numărul de controale efectuate de către inspectorii sanitari în spitale faţă de perioada similară a anilor 2014 şi 2015.

Între timp, Corpul de Control al ministrului Patriciu Achimaş Cadariu a demarat o anchetă la Institutul Oncologic Bucureşti, unde a verificat contractele de achiziţie încheiate de institut cu firma Hexi Pharma, acuzată că a comercializat dezinfectanţi diluaţi de zece ori în spitalele publice şi private din România.

Licitaţie „cu dedicaţie” la IOB

Concret, o altă firmă din grupul Hexi, controlată de Dan Condrea, este pe cale să producă un nou scandal. Medical Cleaning este pe cale să obţină un contract de curăţenie pe trei ani la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), caietul de sarcini al achiziţiei fiindu-i favorabil, scrie Euractiv.

Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare, care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Pe 17 februarie 2016, Institutul Oncologic a scos la licitaţie curăţenia din spital pe următorii trei ani. Costul acestor operaţiuni a fost estimat la peste şapte milioane de lei cu TVA. În oferta Medical Cleaning sunt incluse produsele firmei Hexi Pharma, însoţite de o documentaţie prevăzută în caietul de sarcini pe care firmele concurente nu o pot deţine.

Ce spun oficialii IOB

Directorul departamentului achiziţii al IOB, Eugen Băltăreţu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu a cerut reţeta produsului folosit la curăţenie, ci rapoarte de încercări şi avize de la Ministerul Sănătăţii, pentru veridicitatea ofertei tehnice, astfel încât ulterior firma să poată dovedi că spală pe jos cu aceeaşi substanţă cu care a venit la licitaţie, aceasta fiind singura modalitate de constrânge.

„Nu am cerut reţeta, nu am cerut aşa ceva. Am cerut nişte rapoarte de încercări şi avizele Ministerului Sănătăţii. Eu asta le cer, pentru veridicitatea ofertei tehnice. Pentru că poate să vină să îmi arate că am un produs frumos colorat şi apoi, de mâine, când i-am atribuit contractul, să îmi vină cu alte produse. De ceva timp s-a scos acea autorizaţie care se cerea de la producător sau importator în licitaţie”, a spus Eugen Băltăreţu.

Oficialul a precizat că dezinfecţia în Institutul Oncologic Bucureşti nu este în totalitate făcută cu materiale de la Hexi Pharma.

La rândul său, managerul IOB, Dan Straja, a explicat că ancheta Corpului de control al ministrului Sănătăţii în legătură cu dezinfectanţii folosiţi în unitatea medicală este binevenită, întrucât poate să lămurească anumite “aspecte controversate”.

„Eu consider că este binevenit pentru că în acest fel putem să lămurim anumite aspecte, să îi spunem aşa, elegant, controversate care au apărut în presă. Bănuiesc că vine de mâine, o să vină de mâine probabil şi o să controleze toate aceste aspect”, a declarant Straja.

Hexi Pharma, tranzacţii printr-un off-shore din Cipru

Hexi Pharma, compania aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi de zece ori care ajung în spitalele din România, ar fi cumpărat materia primă pentru substanţele dezinfectante cu un preţ de până la şapte ori mai mare decât cel de piaţă.

Tranzacţiile ar fi fost făcute printr-o firmă offshore, din Cipru, înfiinţată tot de patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, în 2008. Dezvălurile au fost făcute de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor (GSP).

Dan Condrea ar fi cumpărat substanţele din China cu 11 euro kilogramul şi le-ar fi revândut apoi către Hexi Pharma cu 73 de euro kilogramul. Banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, care făcea importurile din China.

„CPS este unul din vehiculele folosite de către Dan Condrea. Patronul nostru deţine mai multe companii off-shore“, a declarat, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.

Potrivit sursei, la un moment dat, Condrea o însărcinase să răspundă de off-shore pe Flori Dinu, chimist, director general şi semnatara reţetelor prin care se fabricau dezinfectanţi suspecţi că ar fi fost diluaţi de zece ori.

Spălare de bani

Jurnaliştii de la GSP mai spun că din mecanismul off-shore al Hexi Pharma fac parte două companii de spălat bani care apar şi în dosarul Petrom Service, iar traseul banilor este documentat cu acte interne ale companiei, inclusiv plăţi de la Bank of Cyprus către megacorporaţia BASF.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor au publicat, săptămâna trecută, două anchete care arată că Hexi Pharma, firma care furnizează dezinfectanţi în peste 300 de spitale, nu respectă concentraţiile soluţiilor.

Hexi Pharma a anunţat că a demarat o anchetă internă „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii“, iar până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autorităţi şi de către mass-media s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite