RO Vaccinare: Vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării şi a evoluţiei severe, iar doza de rapel creşte nivelul de protecţie împotriva Omicron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RO Vaccinare: Încă de la descoperirea acesteia se cunoştea că varianta Omicron a acumulat un număr mare de mutaţii în regiuni care ar putea afecta eficienţa răspunsului imun post-vaccinare FOTO Shutterstock
RO Vaccinare: Încă de la descoperirea acesteia se cunoştea că varianta Omicron a acumulat un număr mare de mutaţii în regiuni care ar putea afecta eficienţa răspunsului imun post-vaccinare FOTO Shutterstock

Studiile de până acum arată o scădere semnificativă a eficienţei vaccinării împotriva infecţiei şi a bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron în comparaţie cu Delta şi alte variante anterioare. Totuşi vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării şi a evoluţiei severe, iar doza de rapel (booster) creşte semnificativ nivelul de protecţie împotriva Omicron, precizează, joi, oficialii campaniei naţionale de vaccinare.

„Vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate şi administrarea dozelor de rapel (booster) persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 şi reducerea presiunii asupra sistemului sanitar”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

   

Reprezentanţii campaniei naţionale de vaccinare subliniază că încă de la descoperirea acesteia se cunoştea că varianta Omicron a acumulat un număr mare de mutaţii în regiuni care ar putea afecta eficienţa răspunsului imun post-vaccinare, post-infecţie şi unele terapii cu anticorpi monoclonali. 

„Primele studii de laborator, apărute la scurt timp de la declararea Omicron ca variantă de îngrijorare, ne-au arătat că activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută faţă de Omicron. Aceste date sugerau o scădere semnificativă a protecţiei faţă de infecţie la persoanele vaccinate sau de reinfecţie la cei infectaţi anterior”, precizeează sursa citată.

Pe de altă parte, conform experţilor, mai multe studii au arătat că elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate. 

„Protecţia faţă de evoluţia severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecţie. Răspunsul în anticorpi neutralizanţi faţă de Omicron este mult mai puternic la persoanele care au trecut prin boală şi s-au şi vaccinat (indiferent de ordine) sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema iniţială de vaccinare”, menţionează sursa citată.

Iar primele studii, majoritatea preliminare, confirmă faptul că varianta Omicron are un potenţial mult mai mare de reinfectare a persoanelor trecute anterior prin boală şi erodează semnificativ protecţia oferită de vaccinare în privinţa infectării, comparativ cu variantele anterioare. În schimb, eficienţa împotriva formelor severe de boală rămâne încă ridicată şi pentru Omicron şi creşte semnificativ la administrarea dozei de rapel.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri seară, că în ultimele 2 zile, Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi INCDMM "Cantacuzino" au confirmat încă 91 cazuri noi de infectare cu tulpina OMICRON a virusului Sars-Cov-2. Dintre acestea, nouă persoane au istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia şi Portugalia, iar 40 sunt nevaccinate anti-COVID 19.  Numărul total al cazurilor a ajuns la 183.

Totodată, conform Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 , peste 33.000 de persoane au fost vaccinate miercuri, din care peste 8.000 cu prima doză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite