Reacţia comunităţii aromâne după discursul instigator la ură al lui Radu Banciu: „S-a întrecut limita pamfletului jurnalistic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea de aromâni se declară consternată de comentariile injurioase lansate de Radu Banciu în emisiunea de miercuri, 17 mai, de la B1TV,  când a folosit termeni jignitori pentru a descrie prima căsnicie a lui Gheorghe Hagi.

„Discursul instigator la ură împotriva grupului armân (aromân), promovat de jurnalistul român Radu Banciu, a produs consternare în rândul comunităţii de armâni din România. Suntem constant preocupaţi de imaginea pe care presa românească o face comunităţii noastre. Nu este pentru prima oară când sunt proferate denigrări la adresa armânilor. Sunt jigniţi în mod iresponsabil reprezentanţi de seamă ai etniei noastre, care reprezintă, în acelaşi timp, naţiunea română, pentru că aici au ales să trăiască antecesorii noştri“, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Comunitatea Armână din România (Fara Armâneascâ).

În cadrul emisiunii „Lumea lui Banciu“, difuzată la B1TV pe 17 mai, jurnalistul Radu Banciu a făcut afirmaţii denigratoare la adresa comunităţii aromâne: „La ei, după cum ştiţi, în regnul lor, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal. Şi Gigi o spune mereu. Nu au încotro, pentru că, aşa este, sunt primitivi, şi atunci ei trebuie să se căsătorească între ei, rup ăştia picioarele, mafioţii lor, albanezii lor, dacă cumva te duci şi obţii un mariaj în altă parte, vezi Doamne, nu are voie unul să o trateze cu blândeţe; dacă ia de bărbat un român sau bulgar sau vietnamez, ăla poate că o tratează firesc, normal, ca pe un ou, nu o tratează ca pe o vacă... Şi atunci sigur că lucrurile se complică, vin ăia peste tine, ştim cum sunt tradiţiile la popoarele astea din comuna primitivă.

„Considerăm că s-a întrecut limita pamfletului jurnalistic, prin denigrarea unei întregi comunităţi, prin prezentarea unor afecte personale ca trăsături definitorii pentru un popor regional, răspândit în Grecia, Albania, Republica Macedonia, România, Bulgaria. Asociaţia Comunitatea Armână din România  (Fara Armâneascâ), organizaţie civică a armânilor care luptă pentru drepturile lor culturale, pentru păstrarea limbii şi culturii armâne, semnalează aceste derapaje de la un jurnalism onest către instituţiile statului român, care au datoria să apere drepturile oricărui grup comunitar din România“, se mai arată în comunicatul citat. 

Comunitatea aromână s-a mobilizat şi pentru semnarea unei petiţii online prin care cere CNA sancţionarea drastică a postului B1TV. Iată textul petiţiei online care a adunat peste o mie de semnături.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite