Pandemia reglementează telemedicina în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii specialişti vor putea fi consultaţi ărin sistemul de telemedicină FOTO Adevărul
Medicii specialişti vor putea fi consultaţi ărin sistemul de telemedicină FOTO Adevărul

Pacienţii vor putea fi consultaţi, online, de medicii de familie, dar şi de cei specializaţi, chiar şi în sistem de conferinţă, iar serviciile vor fi decontate de casele de asigurări de sănătate.

În contextul pandemic actual, Guvernul a promovat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, act normativ care vizează instituirea cadrului general în privinţa acordării asistenţei medicale prin telemedicină. Sistemul funcţionează în Europa de ani buni, dar a fost ignorat la noi.

„Prin prezentul act normativ se instituie cadrul general care să permită tuturor unităţilor sanitare publice şi private prevăzute la art. 30 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (indiferent dacă acestea se află sau nu se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate) acordarea asistenţei medicale prin telemedicină, se stabileşte un complex de măsuri alternative de protecţie a pacientului şi sunt lărgite posibilităţile de asigurare a serviciilor medicale prin acordarea de servicii medicale la distanţă, realizate prin utilizarea tehnologiei informaţionale şi a mijloacelor de comunicare electronică, la distanţă, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populaţiei, îmbunătăţirii sau menţinerii stării de sănătate a pacienţilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Consultaţii în teleconferinţă

Conform documentului, telemedicina se va putea utiliza pentru acordarea asistenţei medicale profilactice şi curative prin cabinete medicale ambulatorii ale medicilor de familie şi de alte specialităţi, centre de diagnostic şi tratament, centre medicale, centre de sănătate, laboratoare, precum şi prin „alte unităţi sanitare publice şi private”. Aceleaşi servicii vor putea fi acordate, acolo unde este posibil, şi de medicii din „unităţi sanitare publice şi private cu paturi”, se mai spune în actul normativ. 

De precizat că, folosind mijloace electronice, medicii de familie vor putea consulta pacienţii şi vor putea cere opinia unui specialist. Astfel, într-un caz complex, mai mulţi medici vor putea face schimb de opinii într-un sistem de videoconferinţă la care este conectat şi pacientul.

Confidenţialitatea datelor rămâne obligatorie

Chiar dacă folosesc telemedicina, medicii care vor furniza aceste servicii vor avea obligatia să garanteze confidenţialitatea şi securitatea informaţiilor legate de starea de sănătate a pacienţilor pe tot parcursul procedurilor de colectare, prelucrare, utilizare şi stocare a datelor personale. În plus, personalul medical va avea datoria de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale pacienţilor referitoare la protecţia vieţii private şi a datelor personale în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În fine, conform documentului, cheltuielile ocazionate de acordarea serviciilor de telemedicină de către unităţile sanitare publice sunt cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli propriu al acestora şi se decontează la casele de asigurări de sănătate.

Testat în Delta Dunării, sistemul nu a funcţionat

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), susţine că reglementarea aduce, în sfârşit, o modernizare a sistemului medical din ţara noastră. „Pe perioada stării de urgenţă s-a văzut cât de util este acest sistem, când a fost pus în practică de medicii de familie. 

Este un sistem folosit în toată Europa de câţiva ani, dar ignorat de noi.Am rămas să ne văităm că e aglomeraţie în spital, la medic, că stăm pe holuri câte 20-30 pentru consultaţie, reţetă, monitorizare Radu Gănescu preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România

Este un sistem folosit în toată Europa de câţiva ani, dar ignorat de noi. Am rămas să ne văităm că e aglomeraţie în spital, la medic, că stăm pe holuri câte 20-30-40 pentru consultaţie, reţetă, monitorizare, că personalul medical este tracasat. Toate aceste probleme le vom putea evita prin telemedicină. Oricum, este bine pentru toată lumea. Medicii nu vor mai fi aşa de aglomeraţi, bolnavii cronici nu vor mai face un drum pentru control sau reţetă în fiecare lună, iar statul va face economie”, a precizat Radu Gănescu.

La rândul ei, Rodica Tănăsescu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, susţine că telemedicina este benefică mai ales în contextul pandemiei. „Acest COVID-19 cere măsuri extreme, ne ajută şi obligă, în acelaşi timp, să ne modernizăm. Să vedem cum se pune la punct sistemul de consultaţie în conferinţă cu mai mulţi medici, pentru că acesta a fost testat în Delta Dunării şi nu a prea a funcţionat. Intra pacientul, intra medicul de familie, dar specialistul de la Tulcea, chirurg să zicem, nu era disponibil pentru că opera o urgenţă. Oricum, dacă sistemul va fi bine structurat, va funcţiona cum trebuie”, a subliniat medicul Rodica Tănăsescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite