Şanse mai mari pentru copiii cu malformaţii la inimă. Singura secţie de cardiologie pentru copii cu internare din Capitală, deschisă la Spitalul „M.Curie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Marie Curie are o secţie de cardiologie renovată FOTO Adevărul
Spitalul Marie Curie are o secţie de cardiologie renovată FOTO Adevărul

Dacă secţia de chirurgie cardiacă de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală stă nefolosită în ciuda aparaturii de ultimă oră cu care este dotată, nu acelaşi lucru se poate spune de secţia de Chirurgie din unitatea sanitară, căreia îi trec pragul nu doar copiii din Bucureşti, ci şi cei din partea de sud a României, din zona Moldovei şi cei din Transilvania.

Astfel, singura secţie de cardiologie cu internare pentru copii din Bucureşti a fost deschisă marţi. În primele nouă luni din an, cei trei medici au acordat aproape 4.000 de consultaţii medicale. Din cei 4.000 de copiii care se adresează anual medicilor de la Spitalul Marie Curie, 20% au probleme foarte grave de sănătate şi necesită intervenţii chirurgicale imediate.

Un prim pas e direcţionarea micuţilor pacienţi cu probleme de inimă către centrul de chirurgie cardiacă din Târgu Mureş, unde lista de aşteptare este lungă, iar medicii sunt suprasolicitaţi.

„Primul pas este Târgu Mureş, dar ne-am făcut prietene câteva spitale din afara ţării care ne pot ajuta cu cazurile foarte dificile ce nu pot fi operate în ţară în timp util. Îi trimitem acolo, dar aici apare o altă problemă legată de transportul lor”, a declarat medicul Alin Nicolescu, şeful secţiei de Cardiologie de la Spitalul Marie Curie.

Români care au apelat la formularul E112

Un astfel de caz este al unui bebeluş de cinci luni care suferă de o malformaţie la inimă şi care este dependent de tubul de oxigen. „Piticul”, aşa cum îi spune mama sa, a fost supravegheat îndeaproape de medicul cardiolog.

„Am aflat că are probleme atunci când eram însărcinată în şapte luni, dar nu ne-am speriat. Ştiam că malformaţia se poate opera şi că, după aceea, piticul poate duce o viaţă normală. Iniţial ni s-a spus că perioada optimă pentru operaţie era între şase şi opt luni, dar în ultima perioada problemele sale s-au accentuat şi nu mai putem aştepta să intrăm pe lista de aşteptare de la TârguMureş, unde şi-aşa nu sunt fonduri suficiente”, a explicat Maria Denise Dan pentru adevarul.ro.

În consecinţă, au apelat la formularul E112, document care le permite cetăţenilor europeni să primească tratament şi să fie supuşi unor intervenţii chirurgicale în alte ţări din blocul european, procedurile fiind decontate de statul român.
 
„Duminică este programată operaţia. Urmează să mergem în Germania, dar să vedem ce se poate rezolva şi cu transportul. Băieţelul meu este dependent de oxigen şi căile aeriene obişnuite nu te lasă cu tubul de oxigen. Am apelat la SMURD, sper să nu fie prea târziu, noi abia vineri am aflat de programare. Sperăm să primim un răspuns pozitiv pentru că altfel nu avem cu ce să ajungem acolo”, a mai spus mămica.

Încearcă să ducă o viaţă normală

Salonul îl împarte cu o altă mămică, a cărei fetiţă a fost diagnosticată atât cu malformaţie la inimă, cât şi cu cataractă. A venit tocmai din Vaslui pentru consultaţie şi, cel mai probabil, va ajunge pe lista de aşteptare a medicilor de la Târgu Mureş.

Diana, în schimb, are şapte ani. Este curajoasă şi va începe şcoala din 16 septembrie. „Nu mi-e frică de doctori, dar am emoţii pentru că merg la şcoală”, a spus micuţa. Inima sa are o malformaţie, o „găurică” de câţiva centimetri, care o împiedică să se joace şi să ducă o viaţă obişnuită ca a celorlalţi copii. Nu există tratament pentru problema ei de sănătate, singura opţiune fiind intervenţia chirurgicală.

„Medicul mi-a spus că sunt şanse de reuşită, dar suntem pe lista de aşteptare a medicilor italieni care vor veni să facă operaţii la Spitalul Marie Curie din Capitală. Nu ştim, însă, câţi copii sunt înaintea noastră”, a explicat mama Dianei, care a fost depistată cu malformaţia respectivă la doar două luni.

Secţia de chirurgie cardiacă va fi deschisă în curând

Cel mai probabil din toamnă se va deschide şi secţia de chirurgie cardiacă. Pentru început, singurii care vor efectua intervenţii chirurgicale acolo sunt medicii italieni, cu care spitalul, dar şi Ministerul Sănătăţii, au încheiat protocoale de colaborare. O altă posibilitate, spune Daniel Buzatu, managerul spitalului, este ca echipa de la Târgu Mureş să vină periodic la Bucureşti pentru operaţii.
 
„Medicii italieni vor opera pro-bono. În acest moment nu avem medici chirurgi cardiovasculari angajaţi, dar vom avea în cursul anului viitor. În total, avem nevoie de 91 de persoane pentru compartimentul de cardiologie, cel de chirurgie cardiovasculară, cel de terapie intensivă şi blocul operator”, a completat Daniel Buzatu.

Legat de noua secţie de cardiologie, managerul unităţii sanitare a precizat că ea „se adresează patologiei cardiace, predominant malformaţiilor cardiace”.

„Cardiochirurgie fără cardiologie nu se poate, de aceea am făcut şi această secţie de cardiologie, este singura secţie cu internare într-un spital de copii din sudul ţării, era nevoie de aşa ceva, mai ales că aici este cel mai mare spital de copii din România”, a precizat Alexandru Popa, preşedintele Asociaţiei Inima Copiilor.

Iniţiată de Asociaţia Inima Copiilor, renovarea secţiei a fost finanţată de ING Asigurări de Viaţă (25.000 de euro) şi Linde Gaz România (20.000 de euro), Asociaţia completând suma până la 55.000 de euro investiţi în total.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite