Trei centre de recuperare neuropsihică subordonate statului funcţionează de mai bine de un an fără autorizaţiile necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroase probleme găsite de inspectorii sociali în CRRN-uri FOTO Adevărul
Numeroase probleme găsite de inspectorii sociali în CRRN-uri FOTO Adevărul

Un control efectuat de inspectorii sociali în perioada 20 iunie - 5 iulie 2013 în 51 de centre de recuperare şi reabilitare neuropsihică din toată ţara arată că situaţia instituţiilor, aflate în subordinea Ministerului Muncii, este una îngrijorătoare. Persoane cu dizabilităţi subponderale, medicaţie necorespunzătoare şi personalul insuficient sunt doar câteva dintre problemele depistate de inspectori.

„Există instituţii de acest tip în care gradul de ocupare cu personal este de 74%, deci au mai puţin personal decât este necesar. Nu ştim dacă este vorba de personal specializat - educatori, psihologi, etc. Pe de altă parte, există instituţii unde numărul de persoane angajate este undeva la 107%, deci este o supradimensionare a personalului”, a explicat pentru adevarul.ro Georgiana Pascu, manager de proiect la Centrul pentru Resurse Juridice, organizaţie neguvernamentală care a obţinut raportul inspectorilor sociali.

De asemenea, completează specialista, au fost depistate trei astfel de centre care nu au autorizaţie de furnizori de servicii sociale şi nici autorizaţie sanitară de funcţionare.

„Este vorba de un centru din Ilfov şi două din Bucureşi: unul din Balotului şi centrul Gheorghe Şerban, unde au mai fost probleme”, a mai spus reprezentanta CRJ. „Este de neinţeles cum un centru ca cel din Balotului, în care s-au investit un milion de euro nu deţine autorizaţii de funcţionare”, a punctat Georgiana Pascu.

Fără fişe de evaluare şi planuri individuale de tratament

Legat de pacienţii internaţi în cele trei centre menţionate, raportul mai arată că pentru aceştia nu există fişe de evaluare şi monitorizare, precum nici planuri individuale de recuperare.

„Toate cele 51 de centre au fost găsite cu probleme, însă cele mai pregnante sunt în aceste trei centre. Am văzut nişte statistici care ne arată că situaţia este una deosebit de gravă”, a conchis reprezentanta CRJ.

Sistem deficitar de protecţie socială

O mare problemă în România e faptul că sistemul de protecţie socială are numeroase deficienţe, mai ales în ceea ce priveşte categoria persoanelor vulnerabile.

„Copiii pot fi închişi în instituţii, ulterior fiind lăsaţi în grija cui o vrea. Reprezentantul legal al acestor copii este preşedintele Consiliului Judeţean, care este şi ordonator de credite, adică vorbim de un conflict de interese. De altfel, viaţa în astfel de instituţii nu sporeşte calitatea vieţii acestor persoane, tocmai de aceea este nevoie de o mai mare implicare a comunităţii şi de mai mult suport”, a conchis Georgiana Pascu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite