INFOGRAFIE Când vor fi făcute angajări pe piaţa muncii. Previziunile companiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de un sfert dintre angajatorii din România vor face angajări în al doilea trimestru al acestui an, în special în industria prelucrătoare. Scădere de personal se va înregistra în sectorul energetic, se arată într-un studiu derulat de compania Manpower.

„Semnele unei activităţi de angajare mai intense sunt din ce în ce mai vizibile, atât din îmbunătăţirea treptată şi modestă a previziunii, pe parcursul ultimelor trimestre, dar şi din repartizarea mai echilibrată a optimismului, în rândul angajatorilor din majoritatea sectoarelor de activitate, a regiunilor sau tipurilor de organizaţii. În cea mai mare parte a regiunilor şi sectoarelor de activitate angajatorii se arată nu doar mai optimişti, ci şi mai dinamici, scăzând numărul de companii care adoptă o atitudine prudenţă, de expectativă”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Cei mai optimişti şi cei mai pesimişti angajatori

Potrivit studiului, cei mai optimişti angajatori sunt cei din industria prelucrătoare. De asemenea, angajatorii din domeniul construcţiilor intenţionează să aducă oameni noi în companii. „Oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în mai mică sau mai mare măsură, în toate sectoarele de activitate”, se arată în cercetare.

Excepţie va face domeniul energetic, subliniază raportul Manpower. În ceea ce priveşte perspectivele de angajare pe regiuni, acestea sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale ţării, fiind fie mai puternice, fie stabile faţă de trimestrul precedent.

Cea mai favorabilă prognoză din ultimele nouă trimestre

Spre exemplu, 30% din angajatorii din regiunea Sud intenţionează să crească numărul de angajaţi în perioada aprilie - iunie 2015. Însă nu doar companiile mari intenţionează să absoarbă forţă de muncă proaspătă, ci inclusiv organizaţiile mici (10-49 angajaţi) şi cele medii (40-249 angajaţi).

„Per ansamblu, această este prognoza cea mai favorabilă din ultimele 9 trimestre. Nu numai că angajatorii se arată mai fermi în intenţiile de a-şi creşte numărul de angajaţi, ci şi mai puţin dispuşi să facă scăderi de personal decât au fost în trimestrul întâi. Este încurajator că apar mai multe oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în regiunea lor, sau în sectorul de activitate pe care aceştia îl vizează, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totuşi, acest optimism mai uniform răspândit este de dată prea recentă pentru a putea fi asimilat unei tendinţe, chiar şi într-un context european de un optimism prudent”, a completat Petrof.

Pentru România, studiul s-a derulat în intervalul 14 - 27 ianuarie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori.

studiu manpower
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite