Ieftinirea medicamentelor se amână
0Ieftinirea preţurilor la medicamente, anunţată cu surle şi trâmbiţe pentru luna iunie, ar putea fi amânată din nou. Asta pentru că autorităţile încă lucrează la cele două cataloage naţionale care vor stabili preţul medicamentelor care ajung pe rafturile farmaciilor.
Reducerea de preţ poate ajunge chiar şi la 30% în cazul unor produse, susţine Mihaela Udrea, şeful Direcţiei Farmaceutice din Ministerul Sănătăţii, însă media se situează în jurul procentului de 10%, a completat ieri oficialul. Udrea nu a putut estima ce economii vor fi făcute în sistemul de sănătate prin revizuirea preţurilor la medicamente.
Însă incertitudinea din sistem are deja efecte nefaste asupra pacienţilor, care nu-şi mai pot procura tratamentele din farmacii. Mai exact, peste 400 de pacienţi infectaţi HIV/SIDA din Iaşi, Suceava şi Bârlad şi-au întrerupt, de câteva săptămâni tratamentul, care ar trebui să fie oferit gratuit prin programul naţional. În acelaşi timp, spitalele au şi ele probleme de aprovizionare, iar managerii de unităţi sanitare au ajuns în situaţia de a se suna între ei pentru a procura anumite produse de pe stocurile farmaciilor din alte spitale.
„Farmaciile cu circuit închis din spitale care cumpără medicamente prin programul HIV/SIDA au probleme în a asigura tratamentul. Oare de ce nu s-a gestionat situaţia în aşa fel încât pacienţii să nu sufere?”, arată Iulian Petre, reprezentant al pacienţilor.
Ce este Catalogul Naţional Public şi care este scopul lui
Cu toate acestea, autorităţile afirmă că situaţia va reintra în normalitate în cel mai scurt timp, când Catalogul Naţional al Medicamentelor şi Catalogul Naţional Public al Medicamentelor vor fi finalizate şi publicate în Monitorul Oficial. Însă experţii atrag atenţia că existenţa a două astfel de cataloage va duce la diferenţe substanţiale de preţuri la acelaşi medicament în funcţie de farmacia de unde acesta este achiziţionat.
„Concret, un pacient care are o reţetă obişnuită şi care nu beneficiază de decontare va fi pus în situaţia de a cumpăra acelaşi produs la preţuri diferite, în funcţie de farmacie. Dacă unitatea este în relaţie contractuală cu casele de sănătate, preţul va fi mai mic, dar dacă farmacia nu are un asemenea contract, preţul va fi mai mare, astfel că pacientul va fi nevoit să scoată bani în plus pentru a intra în posesia lui”, explică specialiştii.
Nici măcar reprezentanţii farmaciştilor şi cei ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente nu ştiau de această găselniţă a autorităţilor.
„Catalogul naţional public al medicamentelor are cuprinse în el medicamentele care la acest moment sunt aprobate prin ordin de ministru şi care se vor comercializa în unităţile farmaceutice care nu sunt în relaţie contractuală cu casele de asigurările de sănătate. Aceste medicamente au preţul actual aprobat prin ordin de ministru. Catalogul naţional CANAMED, care va fi aprobat ulterior acestei dezbateri publice, va conţine preţul reactualizat al medicamentelor, va fi cu preţuri mici şi va intra în vigoare în cel mai scurt timp. Casele de asigurări de sănătate vor stabili preţ de rambursare, respectiv preţ de referinţă pe listele A, B, C1, C3, respectiv preţ de decontare pe lista C2”, a declarat directorul din Ministerul Sănătăţii.
„Pacienţii vor resimţi ieftinirea generată de scăderea preţurilor”
Oficialul a precizat că un medicament compensat va avea acelaşi preţ la farmaciile aflate în contract cu casele de sănătate, în schimb a explicat că un al doilea catalog era necesar pentru că şi România este ţară de referinţă pentru alte 12 ţări din Uniunea Europeană, iar scăderea preţurilor la medicamente în România le-ar afecta direct.
„Aceste două cataloage stabilesc preţurile maximale la medicamente. Acest Catalog Naţional Public e făcut ca să nu scadă preţul medicamentelor din afară. Spre exemplu, Germania are preţuri mai mari decât România, iar odată cu reactualizarea preţurilor la noi şi ei ar trebui să scadă preţurile. Acest Catalog Naţional Public este o alternativă. Problema este că producătorii s-ar putea folosi de aceste preţuri mai mari prevăzute de al doilea catalog, pentru a pune preţuri ridicate la produse, iar distribuitorii ar fi nevoiţi să pună şi ei preţuri mai mari iar medicamentele ar deveni mai scumpe în farmacii. Sperăm să se modifice legea pentru a nu ajunge la situaţii de acest gen”, a explicat şi farmacistul Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, care este sceptică şi spune că data de 1 iulie 2015 ar putea fi un termen fezabil pentru finalizarea celor două cataloage.
Chiar şi în aceste condiţii, termenul ar putea fi devansat din nou, asta pentru că odată produs ordinul de ministru privind recalcularea preţurilor la medicamente, el trebuie să ajungă de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), unde ar mai putea sta alte două săptămâni, timp în care oficialii ar trebui să prelucreze noile preţuri şi să întocmească o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite.
„Nu putem să intrăm în vigoare cu noile preţuri, iar casa să plătească bani mai mulţi”, a completat Mihaela Udrea.
În schimb, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu s-a arătat mai optimist şi a explicat că data de 15 iunie este una fezabilă, deşi nu este bătută în cuie. În schimb, el i-a asigurat pe pacienţi că vor resimţi efectele noilor preţuri. „Important e ca pacientul să găsească medicaţia în farmacii. Încercăm să găsim soluţii pentru ca nimeni să nu fie în pierdere”, a explicat Ţucmeanu.
Probleme generale de aprovizionare cu medicamente
Producătorii de medicamente atrag însă atenţia că sunt deja probleme generale de aprovizionare cu medicamente, fapt confirmat şi de reprezentanţii pacienţilor, Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), precizând că sunt îngrijoraţi de modificările radicale ale metodologiei de calcul a preţului propuse de Ministerul Sănătăţii.
„Nu ştim ce impact vor avea noile preţuri ale medicamentelor. Noi am atras atenţia autorităţilor că noile preţuri vor favoriza exporturile paralele deci produsele riscă să nu mai fie disponibile pe piaţa românească. Practic, catalogul naţional al medicamentelor ar fi catalogul folosit la referenţierea internaţională a medicamentelor în alte ţări unde România este ţară de referinţă. Din păcate este foarte greu de crezut că autorităţile altor ţări vor ţine cont de o asemenea situaţie, ştiind că există un al doilea catalog în spate care practic pune preţurile cele mai mici din Uniunea Europeană”, a subliniat Dan Zaharescu.
Potrivit acestuia, „pacienţii simt deja pe pielea lor faptul că nu se găsesc toate medicamentele în farmacii”. Cu toate acestea, specialistul a explicat că spitalele se descurcă ceva mai bine din punct de vedere al aprovizionării cu medicamente.
Farmaciile şi distribuitorii preferă să nu facă stocuri de medicamente
Teama de nu ieşi în pierdere este principalul motiv pentru care atât farmaciile, cât şi distribuitorii de medicamente preferă să nu stea cu prea multe produse pe stoc şi nici să nu cumpere produse noi.
„Dacă ar cumpăra produse astăzi şi le-ar ţine pe stoc, peste 2 săptămâni ar putea fi puşi în situaţia de a pierde o parte a valorii produselor pe care le-au cumpărat. Ăsta este motivul foarte simplu pentru care nu există o aprovizionare aşa cum a fost până în luna aprilie. Se cumpără doar strictul necesar. Dacă vine pacientul şi cere un anumit produs, se cumpără doar o cutie. Dacă produsul este unul scump, preferă să nu-l ţină pe stoc. E un cerc vicios”, a conchis Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR).