Distribuirea pastilelor de iod se amână. De ce refuză medicii de familie să dea populaţiei medicamentul folosit în caz de război nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comprimatele de iodura de potasiu au fost fabricate la Iaşi Foto: Arhivă
Comprimatele de iodura de potasiu au fost fabricate la Iaşi Foto: Arhivă

Ministerul Sănătăţii a anunţat că distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu va începe în a doua jumătate a lui aprilie şi nu săptămâna viitoare, aşa cum era iniţial. Anunţul vine după ce medicii de familie refuză să se implice în această acţiune.

Distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu, utile în caz de atac sau accident nuclear, va fi precedată de o campanie de informare la nivel naţional, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Campania ar urma să înceapă în această săptămână şi se va axa pe modul de administrare şi păstrare a iodurii de potasiu, a explicat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta a atras atenţia că, deocamdată, „nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile”.

Repoziţionarea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii faţă de această problemă vine în urma refuzului asociaţiilor de medici de familie de a se implica în distribuirea medicamentului. Medicii de familie spun că această perioadă este una aglomerată la cabinete din pricina gripelor şi a virozelor respiratorii, plus că au şi foarte mulţi pacienţi cu COVID-19 sau cronici şi multe obligaţii profesionale legate de aceştia. 

„Am lucrat la structurarea campaniei de informare. Nu putem să facem distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare: doar într-o situaţie în care - Doamne fereşte! -, apare un incident care să presupună acest lucru. E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, luni. Acesta a explicat că în cadrul campaniei de informare va exista o „componentă vizuală” şi un flyer informativ care va însoţi distribuţia pastilelor către cetăţeni. 

Rafila a negat că ar exista vreo dispută între minister şi medicii de familie referitoare la cine trebuie să distribuie aceste comprimate, ci doar că aceştia i-au transmis că acţiunea reprezintă o „chestiune birocratică”. „Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni. Şi vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânşii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înţeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienţii de pe propriile liste. Eu le-am spus – şi nu în spirit polemic – că avem o responsabilitate, noi, ca administratori ai sistemului de sănătate, pentru toţi pacienţii din România, dânşii - pentru pacienţii de pe propriile liste. Eu nu cred că protejarea sănătăţii pacienţilor noştri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, vom găsi o soluţie şi eu cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri, nu ai noştri, ci ai pacienţilor de pe listele lor, în a-i ajuta să înţeleagă care este scopul acestei distribuiri care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populaţia”, a mai spus Alexandru Rafila. 

Reprezentanţii medicilor de familie spun că sistemul riscă să se blocheze. „Eu cred că cea mai bună variantă este să existe o colaborare între medicii de familie şi autorităţile locale. Adică aceste pastile trebuie duse în comunitate, şi acolo, în funcţie de posibilităţi, în funcţie şi de asistenţii medicali comunitari, şi de angajaţii din serviciile de urgenţă, să facem acest lucru, pentru că medicul de familie nu va putea fi exclus din acest proces – cel puţin pe zona persoanelor care au contraindicaţii. Strigătul colegilor mei nu este neapărat unul de refuz categoric, ci este o atenţionare că sistemul s-ar putea bloca, pe de o parte, pe de altă parte, singuri n-o putem face”, a spus un medic de familie.    

Care sunt persoanele eligibile 

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmează să stabilească, în următoarea perioadă, „procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu”. 

Alexandru Rafila a anunţat săptămâna trecută că persoanele eligibile pentru a primi iod sunt: bebeluşii cu vârsta de până la o lună, cărora ar trebui să li se administreze un sfert de comprimat; copiii între o lună şi trei ani, care ar trebui să primească o jumătate de comprimat; copiii între 3 şi 12 ani - un comprimat; cei cu vârste de peste 12 ani, adulţii şi femeile gravide sau care alăptează - două comprimate. 

Autorităţile au atenţionat că pastilele de iodură de potasiu nu trebuie luate preventiv, ci doar la indicaţia medicilor, atunci când se anunţă urgenţa sanitară. 

    

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite