Bolile cardiovasculare continuă să fie criminalul numărul unu în lume. Sarea, duşmanul din farfuria românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolile cardiovasculare sunt responsabile de pierderea a peste 17 milioane de vieţi la nivel mondial, însă 80% din decese pot fi prevenite prin controlul eficient al factorilor de risc. Aşa a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu, făcând apel la prevenţie.

Potrivit specialistului, hipertensiunea arterială afectează patru din 10 persoane adulte din România, însă acestea află pur întâmplător că suferă de această boală.

„Trebuie să ne îndreptăm atenţia mai mult ca oricând asupra categoriilor de persoane vulnerabile, cum ar fi persoanele predispuse la a dezvolta boli cardiovasculare, dar şi cele deja diagnosticate şi aflate sub monitorizarea medicilor cardiologi. Acestea prezintă un risc crescut de a suferi un nou eveniment cardiovascular, care le-ar putea fi fatal”, a declarat medicul cardiolog, adăugând că educaţia pentru prevenirea hipertensiunii arteriale ar trebui să înceapă din şcoală.

„Trebuie să educăm generaţiile tinere să se mişte cât mai mult, să nu se îngraşe, să comunicăm cu producătorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare”, a explicat Maria Dorobanţu, citată de Agerpres.

Educaţia sanitară în şcoli, o necesitate

În opinia acesteia, orele de educaţie sanitară sunt obligatorii în şcoli. De altfel, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat la Adevărul Live că se află în discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei astfel încât orele de educaţie sanitară să fie introduse măcar la orele de dirigenţie.

În ceea ce priveşte problemele legate de greutate, profesorul Maria Dorobanţu a precizat că peste 60% din populaţia României suferă de obezitate sau de supraponderabilitate. „Numărul acestora s-a dublat în ultimii şapte ani”, a explicat cardiologul.

Una dintre cauze este şi consumul ridicat de sare. „Românii consumă de trei ori mai mult decât media admisă. Prin urmare, la noi se consumă cam 14-15 grame sare/zi, faţă de 4-6 grame cât ar trebui”, a completat Dorobanţu.

Cum putem preveni hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială şi fumatul sunt principalii factori de risc în bolile cardiovasculare. Astfel, medicii recomandă măsurarea periodică a valorilor tensionale, ca instrument de diagnosticare precoce a cazurilor de hipertensiune arterială.

De asemenea, medicii fac apel şi la adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe o dietă echilibrată, renunţarea la fumat, consum moderat de alcool şi mişcare fizică regulată, deoarece în acest fel se poate obţine controlul valorilor tensionale, prevenind hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare şi complicaţiile asociate.

„Adoptând o dietă săracă în sare şi grăsimi şi făcând mişcare zilnic câte 30 de minute ne menţinem inima sănătoasă, ţinând hipertensiunea arterială, infarctul sau ateroscleroza la distanţă”, a conchis Maria Dorobanţu.

Conferinţa de presă a avut loc în cadrul Congresului Societăţii Române de Hipertensiune la care participă 100 de speakeri naţionali şi internaţionali, dintre care peste 70 de profesionişti reputaţi ai cardiologiei internaţionale.


Prof. dr. Doina Dimulescu, cardiolog: „După Sărbători, apare un val de bolnavi care au mâncat sărat“

Frigul, vântul, dar şi mâncarea tradiţională românească sunt provocări pentru persoanele hipertensive şi pentru cardiaci, spune prof. dr. Doina Dimulescu.

Ceaiuri şi medicamente, o combinaţie periculoasă

În sezonul ceaiurilor, medicii atrag atenţia că unele dintre ele pot interacţiona cu tratamentele pentru diferite boli şi ne pot trimite la spital.

Mituri despre viaţa după infarct

Persoanele care au suferit un atac de cord au nevoie doar de îngrijire medicală atentă? Viaţa lor va fi dominată doar de restricţii?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite