Aventurile Guvernului „Habarnam“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea sumelor alocate pentru investiţii este similară cu o lovitură aplicată direct în plexul economiei.

Vă mai aduceţi aminte de cartea „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi", una dintre cele mai îndrăgite poveşti ale copilăriei? Vă mai aduceţi aminte de acel prichidel din oraşul Florilor, pe numele lui Habarnam, care tot încerca să devină ba muzician, ba poet, ba pilot de curse, ba pictor, dar ­niciodată nu îi ieşea mai nimic? Nu vi se pare că micuţul din povestea scrisă de Nikolai Nosov seamănă perfect cu premierul nostru care tot încearcă să facă ba una, ba alta, pentru a scoate ţara din criză, dar degeaba?

Uitându-mă pe datele execuţiei bugetare de anul trecut, m-am convins definitiv (de parcă mai era cazul) că Emil Boc se potriveşte perfect cu Habarnam. Mai ţineţi minte câte voia prim-ministrul la începutul anului trecut? Voia investiţii, voia diminuarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, voia antreprenori prosperi şi câte şi mai câte...

Ce i-a ieşit? Haideţi să ne uităm pe evoluţia principalelor categorii de venituri şi cheltuieli bugetare aferente anului trecut: veniturile din impozitul pe profit au scăzut cu 5%, iar cele din impozitul pe venit şi pe salarii s-au diminuat cu 3%. Creşteri au fost înregistrate la încasările din TVA (14,3%), din accize (11,5%) şi din venituri nefiscale (18,5%). La capitolul cheltuieli au fost înregistrate creşteri la bunuri şi servicii (5,2%), dobânzi (20%), iar scăderi au fost consemnate la investiţii (11,7%) şi la cele de personal (8,6%). Per total, deficitul a fost de 6,5%, sub ţinta asumată în acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Aparent, Guvernul Boc a performat, dar o privire mai atentă asupra acestor cifre arată cu totul altceva. În primul rând, scăderea sumelor alocate pentru investiţii este similară cu o lovitură aplicată direct în plexul economiei, care i-a tăiat aproape definitiv respiraţia. Apoi, scăderea veniturilor din impozitele pe profit şi pe salarii arată clar că mediul antreprenorial este sufocat de fiscaliatatea excesivă impusă de Executiv.

Un alt aspect important care reiese din datele execuţiei bugetare este acela că Guvernul şi-a peticit deficitul cu ajutorul aşa-ziselor „donaţii" pe care companiile de stat le-au făcut către bugetul de stat. Dovada: veniturile nefiscale au crescut cu 18,5%. Această măsură a fost aspru criticată de majoritatea analiştilor financiari, precum şi de administratorul Fondului Proprietatea.

Spre deosebire de Emil Boc, Habarnam din povestea lui Nosov s-a schimbat. A plecat într-o călătorie alături de prietenii săi, Pilulă, Dondănel, Posibil şi Probabil, Tăcutul şi Zăpăcilă, la finalul căreia a învăţat chiar să citească. N-ar fi rău ca şi premierul, împreună cu membrii Cabinetului, să-i urmeze exemplul. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite