Asistenţa maternală, un mod facil de a obţine adopţia unui copil în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 80 de copii care au fost plasaţi la asistenţi maternali din ianuarie 2012 au ajuns să fie adoptaţi de aceştia. Reprezentanţii Oficiului Român pentru Adopţii informează că aceste date ridică suspiciunea că asistenţa maternală devine un pretext pentru adopţii.

Potrivit datelor oficiale ale Oficiului Român pentru Adopţii, solicitate de Mediafax, 59 de copii au fost adoptaţi de asistenţii lor maternali în 2012, în timp ce anul acesta au fost adoptaţi 24 de copii.

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii, Bogdan Panait, avertizează că, în România, asistenţa maternală devine un mod de a reuşi să adopţi mai uşor un copil, în contextul în care unele state europene interzic acest lucru.

„Nu trebuie neglijat faptul că în unele cazuri sunt suspiciuni că asistenţa maternal a fost doar un pas mai facil pentru scopul final, adică adopţia”, explică Panait.

Mai mult, preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii susţime că asistenţa maternală trebuie să fie o măsură de scurtă durată care să pregătească copilul fie pentru reintegrarea în familie, fie pentru adopţie. Astfel, Panait a criticat durata îndelungata ( de şase ani, în medie) în care copiii din România sunt lăsaţi în grija asistenţilor maternali.

„Cred că asistenţa maternală trebuie să aibă o misiune foarte clară, iar echipele pluridisciplinare de la direcţii trebuie să asigure un «plan de servicii» şi un program individualizat de protecţie cu finalitate clar stabilită”, explică preşedintele Oficiului pentru Adopţii.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţie Sociale şi Persoanelor Vârstnice, la nivel naţional sunt 12.357 de asistenţi maternali profesionişti, care au în grijă 19.185 de copii.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite