Asia Bibi: Curtea supremă din Pakistan anulează pedeapsa cu moartea pentru femeia creştină condamnată pentru blasfemie
0Asia Bibi, o fermieră creştină săracă şi mama a cinci copii, culegea fructe împreună cu un grup de femei, într-un câmp de lângă mica localitate Sheikhupura, în Pakistan. Femeile i-au cerut să aducă apă de la o fântână din apropiere. S-a conformat, dar s-a oprit să ia o gură de apă cu o cană de metal pe care a găsit-o lângă fântână.
Un vecin care avusese o ceartă cu familia femeii a văzut-o şi i-a spus, pe un ton mânios, că îi este interzis unei creştine să bea apă din aceeaşi cană din care beau musulmanii, şi că şi alţi fermieri o consideră murdară, deoarece este creştină: „Eşti doar o creştină împuţită. Ne contaminezi apa! Iisus al vostru nici măcar nu a avut un tată; a fost un bastard, n-ai auzit asta?“. Când i s-a cerut să se convertească la Islam, femeia a răspuns: „Cred în religia mea şi în Iisus Hristos, care a murit pe cruce pentru păcatele omenirii. Ce a făcut profetul vostru, Mahomed, ca să salveze omenirea? Voi ar trebui să vă convertiţi, nu eu“.
Cinci zile mai târziu, un lider religios local, Qari Salem, a folosit difuzoarele moscheii pentru a o acuza pe femeie de blasfemie. O mulţime furioasă s-a strâns la chemarea lui Quari Salem, a încercuit-o pe femeie a bătut-o şi a violat-o, în prezenţa celor cinci copii ai femeii. După viol, mulţimea a obligat-o să mărturisească faptul că ar fi comis o blasfemie împotriva Profetului Mahomed, apoi a târât-o pe femeia creştină la poliţie. A fost ţinută la închisoare mai bine de un an, înainte de a i se aduce vreo acuzaţie formală. La un an şi jumătate de la incidentele din 2009, un tribunal local din Sheikhupura a condamnat-o pe Asia Bibi la moarte prin spânzurătoare, pentru blasfemie, şi a amendat familia cu o sumă foarte mare, pentru regiunea respectivă. O mulţime strânsă la uşa tribunalului a salutat cu entuziasm verdictul, strigând „Ucideţi-o! Ucideţi-o! Alah Akbar!“ Asia Bibi a devenit prima femeie condamnată la moarte în Pakistan pentru acuzaţia de blasfemie.
Soţul femeii a făcut apel, iar procesul a fost tergiversat timp de aproape zece ani. În acest timp, femeia a fost ţinută la izolare, într-o carceră de 2.4 m pe 3.0 m, fără ferestre. A fost deseori ameninţată de alţi deţinuţi şi bătută de gardienii închisorii. Human Rights Watch a arătat că situaţia femeii nu este neobişnuită, şi că acestea sunt condiţiile de detenţie ale creştinilor acuzaţi de blasfemie în Pakistan.
În anul 2014, soţul femeii a făcut apel la Preşedintele Pakistanului pentru clemenţă, iar avocatul ei a făcut apel la Curtea Supremă a Pakistanului. După alte tergiversări provocate de demisia unuia dintre judecătorii de la Curtea Supremă, Curtea Supremă a hotărât, pe 8 octombrie, să-i judece cazul. Pe 31 octombrie, Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o pe Asia Bibi de acuzaţiile de blasfemie, printr-un document detaliat, de 56 de pagini.
„Blasfemia este o crimă serioasă, dar insultarea religiei apelantei şi a sensibilităţilor religioase ale acesteia şi apoi amestecarea adevărului cu falsuri în numele Sfântului Profet Mohamed nu a fost departe de a fi o blasfemie“, a arătat unul dintre cei trei judecători. „Este ironic că în limba arabă numele apelantei, «Asia», înseamnă «păcătos», dar în circumstanţele de faţă, ea pare a fi o persoană, în cuvintele Regelui Lear al lui Shakespeare, «împotriva căreia s-a păcătuit mai mult decât a păcătuit ea»“, a scris unul dintre cei trei judecători care au dat sentinţa, într-o opinie separată.
La aflarea sentinţei, Huaman Rights Watch a arătat că legile antiblasfemie din Pakistan sunt folosite, foarte adesea, pentru a intimida, forţa, hărţui şi a persecuta şi a descris aceste legi drept „discriminatorii şi abuzive“. Pe de altă parte, în Sheikjupura au fost ridicate afişe stradale care cer ca femeia să fie decapitată, la întoarcerea acasă. Un grup a parcurs străzile din Rawalpindi strigând „spânzuraţi-o! spânzuraţi-o“. Un imam a pus o recompensă în valoare de 500.000 de rupii pentru oricine care o va ucide pe femeie. Un sondaj arată că 10 milioane de pakistanezi au arătat că ar fi dispuşi, fiecare în parte, să o ucidă pe femeie, fie din motive religioase, fie pentru suma foarte consistentă de bani.
Familia femeii a fost deseori ameninţată şi se ascunde, de ani de zile. Soţul femeii a declarat: „Nimeni nu o va lăsa să trăiască. Ei spun că o vor omorî atunci când iese din închisoare“. Italia, Franţa şi Spania le-au oferit azil Asiei Bibi şi familiei acesteia.
prezentare a raportului PEW cu privire la intensificarea persecuţiei religioase în lume, pe parcursul ultimului deceniu.
Guvernatorul provinciei Punjab (a doua ca mărime din Pakistan), Salman Taseer, a fost asasinat deoarece a apărat-o pe Asia Bibi. Peste 1300 de creştini au fost acuzaţi de blasfemie, în ultimii 30 de ani, şi mulţi dintre ei au fost ucişi înainte de finalizarea proceselor.