Şefa Centrului de Prognoză ANM, Florinela Georgescu: La început de toamnă ne va trebui umbrela, dar e posibil să mai facem şi puţină plajă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai mâine nu-i pomâine, iar de miercuri toamna îşi intră oficial în drepturi. Dacă dimineaţa ne întrebăm cum va fi ziua, la sfârşitul verii ne întrebăm cum va fi toamna. Un lucru este cert, vom scăpa de caniculă. În plus, un drum la mare, în septembrie, s-ar putea ca încă să ne aducă un bronz de invidiat. În rest, accentul va cădea mai mult pe vremea frumoasă, decât pe ploi, însă umbrela va rămâne accesoriul cel ma

Bătrânii noştri aveau câteva obiceiuri prin care anumite semne le prevesteau cum va fi timpul pe parcursul anului. De exemplu, modul în care se comporta o folie de ceapă în care a fost lăsat un grăunte de sare peste noapte anunţa cât de bogată în precipitaţii ar putea fi o anumită lună din an. Cumulate informaţiile corepunzătoare lunilor dintr-un anotimp ar furniza repere despre cum va fi acel anotimp.

Mai citeşte şi:

Weekend cu diferenţe de temperatură de până la 15 grade Celsius

Ce ne-a stricat vara

În acelaşi registru sunt interpretate şi comportamentele unor animale. Cum ar trebui să tatăm acest fel de informaţii, dar şi cum se face şi se tratează o prognoză a explicat, pentru Adevărul, şefa Centrului Naţional de Prognoze Meteo, Florinela Georgescu.

Florinela Georgescu: Plantele şi animalele sunt, de multe ori, foarte sensibile la schimbările de vreme şi, de aceea, un observator atent al naturii, în general, poate obţine informaţii foarte interesante. Tradiţia populară este foarte valoroasă dar, desigur, există şi tot felul de credinţe fără nici un fundament ştiinţific.

Adevărul: În ultima vreme oricine poate observa că prognozele, chiar şi cele pe termen lung sunt din ce în ce mai exacte. Ce ne puteţi spune despre (re)evoluţia tehnicii în acest domeniu?

Prognozele meteorologice se realizează folosind un volum uriaş de informaţie şi, de aceea, progresul în acest domeniu este legat, în primul rând, de progresele tehnicii de calcul, deoarece informaţia trebuie adunată şi procesată într-un timp cât mai scurt. Prognozele pe termen foarte scurt şi scurt folosesc, de asemenea, date de la radarele şi sateliţii meteorologici. Aparitia radarelor foarte performante precum şi dezvoltarea meteorologiei satelitare duc la creşterea performanţei în domeniu. Modelele numerice cu ajutorul cărora se realizează prognozele au devenit şi ele tot mai performante, ca rezultat al muncii cercetătorilor din lumea întreagă, pentru ca meteorologia este o ştiinţă fără frontiere.

image

Care este perioada pentru care se pot face prognoze şi care sunt parametrii de care ţine cont un meterolog?

Prognozele meteorologice pe durata cea mai scurtă sunt numite "prognoze pe foarte scurtă durată" şi se referă la evoluţia vremii în următoarele câteva ore (de regulă, până la 6 ore). În realizarea acestora, de mare importanţă sunt datele de observaţie (adică starea vremii în momentul premergător începerii prognozei), imaginile satelitare (care arată cum se dezvoltă şi se deplasează formaţiunile noroase din apropierea şi de deasupra ţării noastre) şi informaţia radar (despre distribuiţia şi cantitatea precipitatiilor). Apoi, prognozele pot avea anticipaţii din ce în ce mai mari, pe măsura performanţelor modelelor de prognoză folosite şi a puterii de calcul disponibile.

Se mai ţine cont şi de intuiţie, de flerul specialistului sau prognozele trebuie să se bazeze strict pe datele tehnice atunci când se face o prognoză?

În loc de "intuiţie" şi "fler" aş folosi "experienţa şi pregătirea profesională", ambele ajută, categoric, în elaborarea unei prognoze de calitate.

În ultima perioadă mai tot românul a putut constata că diferenţele dintre anotimpuri s-au tot estompat. Deja a început să circule vorba că de la patru am trecut, în fapt, la două anotimpuri. Sau cel puţin aşa percepem noi lucrurile. Există o băză reală sau e doar o impresie?

Exista în continuare tot patru anotimpuri, ţara noastră având un climat continental temperat, dar, uneori, după o toamnă lungă şi caldă, semănând mult cu vara, iarna pare că vine brusc şi nu prea mai simţim toamna. Dar ea există cu siguranţă. La fel, după o iarnă lungă şi geroasă, pare că vara vine prea repede. Dar, în realitate, toate anotimpurile îşi urmează curgerea fireasca.

În funcţie de informaţiile existente, care va fi evoluţia vremii pentru perioada următoare? Cum vom întâmpina venirea toamnei cu umbrela pregătită sau ne vom bucura în continuare de vreme de plajă?

În urmatoarele zile, vremea va fi capricioasă, se va termina canicula, vor veni ploile care vor aduce o răcire a vremii. Dar, cel mai adesea, în lunile de toamnă există şi perioade (uneori lungi, mai ales în octombrie), cu vreme frumoasă şi caldă. Deci, ne va trebui umbrela, dar e posibil să mai facem şi puţină plajă.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite