90% din cei peste 3.200 de copii daţi dispăruţi în ultimul an au plecat voluntar de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa comunicării cu părinţii îi motivează pe elevi să plece de acasă   FOTO: Shutterstock
Lipsa comunicării cu părinţii îi motivează pe elevi să plece de acasă   FOTO: Shutterstock

Peste 3.200 de copii au dispărut din mai 2013, dintre care peste 90% au plecat voluntar, iar în evidenţele Poliţiei sunt în prezent 338 de copii daţi dispăruţi, dintre care 61 au vârste mai mici de zece ani, potrivit unor statistici oficiale prezentate de Salvaţi Copiii.

Peste 3.200 de copii au dispărut în perioada mai 2013 - mai 2014, cei mai mulţi dintre aceştia fiind găsiţi, potrivit datelor prezentate cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor Dispăruţi, 

De la începutul anului 2014 a fost solicitată urmărirea la nivel naţional a 1.205 copii, majoritatea acestora fiind găsiţi. În evidenţele Poliţiei sunt înregistraţi în prezent 338 de minori daţi dispăruţi, dintre care 61 cu vârste mai mici de zece ani, potrivit datelor de la Direcţia de Investigaţii Criminale, citate de Salvaţi Copiii.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Române, 74 dintre copiii căutaţi nu se află la prima dispariţie, unii dintre aceştia având la activ mai multe plecări voluntare.

De ce fug copiii de acasă

Principalele motive care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sunt nesupravegherea de către părinţi, lăsarea lor în grija bunicilor sau altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate, lipsa comunicării cu părinţii, lipsa de educaţie, abandonul şcolar şi influenţa anturajului negativ.

"Pe cât este de dificil să arăţi cu degetul spre cineva într-o situaţie atât de delicată, trebuie să admitem că, în general, părinţii sunt cei care se fac vinovaţi de dispariţia copiilor. Prin urmare, este mai puţin o chestiune care depinde de eficienţa instituţiilor statului, cât de cazuri individuale, în care nu se poate interveni decât prin acţiuni de conştientizare şi de sprijin", spune Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România.

25 mai, ziua copilor dispăruţi

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

Missing Children Europe reprezintă 30 de organizaţii neguvernamentale, din 25 ţări membre europene, care activează în domeniul prevenirii şi ajutorării victimelor în caz de dispariţie sau exploatare sexuală.

În România, centrele de consiliere pentru părinţi, centrele educaţionale şi centrele "Creştem Împreună", pentru copiii ai căror părinţi muncesc în străinătate, oferă servicii de evaluare, consiliere psihologică şi parenting pentru copii şi părinţi, suport educaţional pentru copii, activităţi de socializare pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, cât şi suport psihologic şi educaţional pentru rudele în grija cărora au rămas aceşti copii.


Abuzurile asupra copiilor, reclamate direct la Comitetul ONU

Aproape două milioane de apeluri de la înfiinţarea Telefonului Copilului. Cele mai multe sesizări, legate de abuz

Reguli pentru „ căpşunarii” care-şi lasă copiii de capul lor. Ce prevede noua Lege pentru Protecţia Copilului

Cum a fost depistată Iulia Ionescu, eleva eminentă de la Sf Sava. Şeful trenului, martor chemat de poliţişti sub acoperire

Şeful Poliţiei Române: „Iulia Ionescu a fost reaudiată luni. Avem o imagine completă cu tot ceea ce s-a întâmplat”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite