USR lansează o iniţiativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale. Principala miză: scăderea pragului electoral
0USR lansează o iniţiativă cetăţeanească pentru modificarea legilor electorale, printre măsurile propuse fiind eliminarea sau reducerea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri, precum şi reducerea numărului necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi. Liderii USR consideră că aceste măsuri vor duce la o „reînnoire a clasei politice“, de care societatea are nevoie.
„Am observat, în ultimii 20 şi ceva de ani, că participarea politică a cetăţenilor este din ce în ce mai scăzută. La fel şi participarea lor la vot. Noi credem că acest lucru ar veni dintr-o lipsă de reprezentare pe care cetăţenii au resimţit-o la nivelul politicii. Şi credem că acest lucru se întâmplă pentru că, pentru foarte mulţi oameni, politica a devenit ceva murdar“, a declarat, luni, Florina Presadă, senator USR, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ea a prezentat câteva dintre măsurile propuse prin iniţiativă cetăţenească, precum scăderea pracului electoral pentru alegerile parlamentare de la 5 la sută la 3 sută şi numărul necesar de semnături pentru înregistrarea unei candidaturi să fie la toate alegerile de 0,5 la sută din numărul de voturi valabil exprimate la ultima rundă de alegeri.
„Deci 0,5 la sută nu din numărul de alegători prezenţi pe listele electorale, ci din numărul de voturi valabil exprimate la ultima rundă de alegeri, pentru că este nedrept ca acest număr de semnături să fie raportat la cei prezenţi pe listele electorale în condiţiile în care numărul celor care participă efectiv în alegeri este atât de mic”, a explicat Florina Presadă.
Ea consideră că măsurile propuse vor duce la o „reînnoire a clasei politice româneşti“, de care societatea are nevoie. „Facem un apel către toate partidele pentru a sprijini aceste iniţiative“, a adăugat senatorul USR.
USR a anunţat, în urmă cu o săptămână, că începe stângerea de semnături pentru o iniţiativă cetăţenească pentru introducerea în Constituţie a unei prevederi potrivit căreia persoanele care au probleme penale să nu poată deţine funcţii publice.