Udrea: Codurile sunt răspuns la o presiune pe care baronii din USL o fac asupra lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Elena Udrea afirmă că refuzul premierului de a opera modificările cerute de specialişti la noile Coduri demonstrează "o presiune pe care baronii din USL o fac" asupra lui Victor Ponta, iar Crin Antonescu este "la fel de responsabil", potrivit Mediafax.

"Cum au acţionat domnul Victor Ponta şi USL-ul faţă de intrarea în vigoare a noilor Coduri arată modul în care vede, de fapt, USL-ul funcţionarea justiţiei şi opoziţia pe care o are la lupta împotriva corupţiei. Codurile acestea au fost aprobate în vremea guvernării PDL şi ne-am asumat faptul că ar putea fi şi erori în aceste Coduri. Dar am cerut ca aceste erori să fie corectate, aşa cum îşi doreşte şi cum şi-au exprimat opinia specialiştii în acest domeniu, în domeniul penal - şi anume reprezentanţii ANI, reprezentanţii DNA, ai CSM, ÎCCJ", a declarat, sâmbătă, la Sighişoara, Elena Udrea.

Potrivit acesteia, reprezentanţii fostei guvernări îşi asumă eventualele erori şi cer să fie corectate.

"Faptul că, deşi se puteau corecta prin OUG, deşi s-a făcut presiune din partea instituţiilor, din partea preşedintelui României, domnul Victor Ponta şi USL-ul au refuzat să facă aceste modificări arată cât de disperaţi sunt, pe de-o parte, să profite de avantajele pe care aceste Coduri le aduc celor care deja sunt fie în anchete, în proces de cercetare penală, fie în instanţă, au dosare penale, fie sunt deja condamnaţi, este răspuns la o presiune pe care baronii din USL o fac asupra domnului Victor Ponta, Antonescu, asupra Guvernului - domnul Antonescu este la fel de responsabil ca şi domnul Victor Ponta, iar faptul că îl lasă în offside pe premier de data aceasta nu-l disculpă deloc, este evident că are aceeaşi dorinţă de a-şi proteja corupţii pe care o găsim şi la PSD", a spus Udrea.

Ea a adăugat că mai are "o îngrijorare"- "şi anume că în fiecare zi avem din ce în ce mai mult dovada statului pe care l-ar institui o putere totală a USL-ului".

"Dacă astăzi li se mai opune celor de la USL Traian Băsescu în demersul lor de a desfiinţa statul de drept, în demersul lor de a omorî lupta împotriva corupţiei şi a ciunti atribuţiile instituţiilor, atribuţii de combatere a corupţie ale DNA, ANI, Parchetul General ş.a.m.d., să ne gândim cu toţii ce va fi dacă la un moment dat, din decembrie încolo, nimeni în România nu va mai avea forţa, curajul să se opună demersului USL de a omorî justiţia şi de a bloca lupta împotriva corupţiei. Ceea ce s-a întâmplat în vremea lui Adrian Năstase devine deja joacă de copii faţă de ceea ce poate să facă actuala putere a USL, mult mai mare în Parlament, cu o credibilitate în prăbuşire, dar încă suficientă cât să le dea tupeul să încerce să blocheze pe viitor procese penale, pentru clientela lor şi pentru baronii lor", a susţinut Elena Udrea.

Întrebată despre "nume grele" pentru această "amnistie mascată", ea a răspuns: "Sunt foarte mulţi membri ai USL, foarte mulţi baroni locali cu dosare, s-a spus că opt preşedinţi de CJ au dosare penale în desfăşurare, sunt mulţi care sunt deja condamnaţi. Mulţi dintre aceştia ar beneficia de prevederile unei legi penale mai favorabile".

Potrivit sursei citate, "probabil lupta aceasta politică de zi cu zi a făcut ca subiectul Codurilor să nu fie actual decât înainte de apropierea momentului intrării în vigoare".

"El este pentru specialişti, acest subiect... dacă specialiştii nu ne-au sesizat la momentul potrivit, iar ţara a fost ocupată de guvernarea televizată a domnului Victor Ponta, uitaţi că am ajuns la momentul la care a trebuit să se reacţioneze cu lună înainte. Dar ar fi fost timp, chiar şi în aceste condiţii, era suficient timp pentru a se aduce acele modificări cerute de specialiştii în domeniu", a conchis Udrea.

Reacţii la Codul Penal

Intrarea în vigoare la 1 februarie a celor două Coduri - penal şi de procedură penală - a stârnit un val consistent de reacţii, inclusiv din direcţia Preşedinţiei. Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului, joi şi vineri, să emită până la intrarea legilor în vigoare, adică cel mai târziu până la 31 ianuarie, o OUG de modificare a Codului de procedură penală, în privinţa articolului care reglementează ascultarea telefoanelor persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea din urmă să fie înştiinţate.

Articolul este criticat pentru faptul că nu le-ar mai da procurorilor posibilitatea să asculte telefoanele persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea din urmă să fie înştiinţate.

În acest context, premierul Victor Ponta a anunţat vineri că Guvernul va aproba săptămâna viitoare, miercuri, mici ajustări la Codul de procedură penală care vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări ce va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei, el adăugând că este "o prostie" să spui că noul cod protejează infractorii. Premierul a arătat însă că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale "faţă de fapte, şi nu faţă de persoane".


Pe aceeaşi temă:

Proiect de OUG: Interceptările vor putea fi făcute şi dacă urmărirea penală este dispusă in rem

Liber la interceptările telefonice cu ştirea suspecţilor. Băsescu cere modificarea Codului astăzi. Ponta nu vrea

Cod roşu de procedură penală între Palate

Predoiu îi răspunde lui Băsescu: „Eu îmi asum întreg Codul. Fără negociere, legile nu trec“. DNA îşi exprimă „deosebita îngrijorare”

Procurorul general o contrazice pe Laura Codruţa Kovesi. Noul Cod Penal nu face imposibilă interceptarea miniştrilor

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite