Traian Băsescu va desemna noul premier după Anul Nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine
Imagine

Cotroceniul a informat Uniunea Europeană că va convoca Parlamentul peste 20 de zile şi abia apoi va începe negocierile cu partidele pentru desemnarea premierului , informează România TV.

Mediile diplomatice europene acreditate la Bucureşti au fost informate, ieri, de consilierii specializaţi ai Palatului Cotroceni, că preşedintele va convoca Parlamentul la 20 de zile de la data alegerilor, deci, undeva între Crăciun şi Anul Nou. Abia după aceea,  Traian Băsescu va chema partidele la negocieri pentru desemnarea candidatului de prim-ministru. 

Conform Constituţiei, preşedintele României este cel care are atribuţia de a convoca Parlamentul. Această atribuţie se aplică în cel mult 20 de zile de la validarea rezultatului alegerilor.

Articolul 63, din Constituţia Româniniei:

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

Băsescu a dat potretul robot al viitorului premier

În ultima intervenţie din această campanie electorală, preşedintele Traian Băsescu a ţinut să traseze potretul robot al viitorului premier.

"Trebuie să fie un pro-european şi un pro-atlantist. Sigur, nu se exclude relaţia cu Rusia, China. Dar domiciliul acestei ţări este în UE şi în NATO.

Aş vrea să fie un om care a susţinut mereu respectarea Constituţiei, a statului de drept şi a principiilor politice care funcţionează în UE.

Un alt criteriu este ca omul să nu aibă vulnerabilităţi. Adică, să nu se fi prezentat ca fiind ceva şi să fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în CV. Să fie un om în viaţa căruia să nu fie umbre sau minciuni în autodefinirea lui. Pentru că aici avem un risc major, când despre un politician nu se ştie tot. Mai ales când acele lucruri ar putea conduce la pierderea de voturi, acel politician devine şantajabil.

 Aş vrea să fie un politician care să rupă puţin filmul urât în care ne aflăm. Să fie un politician care, aflat în fruntea Guvernului, să prezinte garanţia că nu se vor mai întâmpla derapaje de la statul de drept, să nu mai existe derapaje de la direcţia României spre Vest.

M-aş bucura mult dacă premierul ar fi un om cu experienţă în administraţia centrală. Să mai fi condus un minister sau un organism la nivel central", a explicat preşedintele profilul premierului.

Conform acestui profil, actualul premier Victor Ponta ar putea fi exclus din cărţi pentru că ar avea nereguli în CV. Victor Ponta este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat.


Alegeri parlamentare 2012: Retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite