Tăriceanu, după întâlnirea cu Timmermans: MCV-ul şi-a îndeplinit scopul, e timpul să fie ridicat. CE: România nu a făcut suficiente progrese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, într-un comunicat de presă emis după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că România a avut de alergat într-un maraton în care de fiecare dată i s-au schimbat regulile când ajungea la linia de final. Totodată, acesta a declarat că „a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi că ar trebui ridicat”.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a întâlnit joi la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a discuta despre „Mecanismul de Verificare şi Cooperare, despre riscurile pentru democraţie şi încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor generate de protocoalele dintre Serviciul Român de Informaţii şi instituţii din Justiţie, respectiv despre necesitatea respectării deciziilor Curţii Constituţionale”, se arată într-un comunicat de presă. 

Liderul ALDE a ţinut să transmită că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi ca acesta a vent momentul să fie ridicat, amintind totodată metafora maratonului făcută de Frans Timmermans la vizita sa din Bucureşti, atunci când acesta a încercat să atenţioneze autorităţile române să nu renunţe la lupta anticorupţie pe ultima sută de metri a cursei. 

 „România s-a înscris într-un maraton şi de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile şi a trebuit să o luăm de la capăt. Am început cu patru recomandări şi acum avem 12. Prin urmare am alergat de trei ori maratonul şi ni se cere să mai alergăm o distanţă suplimentară. Pe de o parte, cred că mecanismul riscă să devină ineficient, iar pe de altă parte, cred că a sosit timpul să recunoaştem că MCV-ul şi-a îndeplinit scopul şi să fie ridicat,” a declarat Tăriceanu, potrivit aceleiaşi surse. 

Reacţia Comisiei Europene

Comisia Europeană a transmis, după întâlnirea de joi, că urmăreşte cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra Codurilor penale şi va examina compatibilitate modificărilor cu legislaţia UE.

„Comisia Europeană urmăreşte cu atenţie şi preocupare evoluţiile curente din România. Noi, la fel ca alţi parteneri internaţionali şi state membre, au subliniat în mod repetat că lupta împotriva corupţiei şi asigurarea unui sistem judiciar independent şi profesionist au o importanţă foarte mare. Aceasta este şi esenţa evaluărilor în cadrul MCV. Este crucial pentru România să intensifice eforturile şi să evite regresele asupra aspectelor care au înregistrat realizări. În acest context, urmărim cu atenţie reformele în domeniul judiciar şi asupra codurilor penale în România. Vom examina compatibilitatea legislaţiei cu reglementările relevante ale UE în domeniile justiţiei penale, cooperării în cadrul poliţiei şi îndeplinirii standardelor internaţionale", a transmis, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), pentru Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite