Surse: Ce nume mari din PSD se pregătesc să treacă la partidul lui Ponta. Câţi parlamentari va mai pierde Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Ecaterina Andronescu şi Mihai Tudose negociază intens cu Victor Ponta trecerea de la PSD la Pro România. Fostul premier Victor Ponta va rupe încă 20 de parlamentari de la PSD, PMP şi ALDE şi ar putea înclina decisiv balanţa pentru debarcarea Guvernul Dăncilă, controlat de vechiul său rival Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din PSD, Dragnea se teme că va pierde controlul în partid.

Fostul lider PSD Victor Ponta a demarat o campania masivă de racolări în Parlament. În numai câteva zile, Ponta a transferat patru deputaţi de la PSD şi unul de la PMP. Surse politice susţin că liderii PSD se aşteaptă să mai piardă încă 15 oameni , parlamentari care sunt nemulţumiţi de modul autoritar în care Liviu Dragnea conduce partidul. Dacă „hemoragia“ din PSD va continua, sunt mari şanse ca majoritatea parlamentară să fie dinamitată, deci Guvernul Dăncilă este în pericol. În acest moment, PSD şi ALDE au o majoritate sigură, la care mai contribuie, tăcut, UDMR şi încă 10 parlamentari ai minorităţilor naţionale. Totuşi, moţiunea de cenzură anunţată de PNL, suprapusă cu ofensiva declanşată de Ponta, a agitat apele în PSD. „Ponta negociază de ceva vreme cu mai mulţi parlamentari de la noi, dar avea problema dosarului. Acum, că a fost achitat, chiar şi în primă instanţă, s-a descătuşat. Ne aşteptăm să pierdem cam 20 de oameni, căci Ponta are încă priză în partid. Ştim că negociază şi cu nume importante din PSD“, a declarat pentru „Adevărul“ unul dintre vicepreşedinţii PSD. Potivit unor surse parlamentare, Ponta este foarte aproape de a-i „transfera“ pe Mihai Tudose şi pe Ecaterina Andronescu, doi dintre oamenii cu greutate în PSD, trecerea celor doi la Pro România fiind văzută ca un impuls şi pentru social-democraţii încă nehotărâţi.

„Nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani“
De altfel, liderul PSD Liviu Dragnea a declanşat un atac extrem de violent la adresa „binomului“ Victor Ponta-Mihai Tudose, pe care, fără să-i numească, i-a catalogat drept „şobolani“. „Este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moţiunea de cenzură“, a spus Liviu Dragnea la Antena 3.

Surse din PSD au relatat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea a mai avut o dispută verbală cu Mihai Tudose, în ziua în care deputat Emilia Meiroşu şi-a anunţat demisia din PSD. Meiroşu e deputată de Brăila, fieful fostului premier Mihai Tudose. „Dragnea l-a sunat noaptea pe Tudose şi l-a făcut cu ou şi cu oţet că s-a aliat cu Ponta şi că, împreună, vor să-i ia partidul. Tudose controlează şi el câţiva parlamentari din regiunea sa, aşa că Dragnea simte cum pierde teren“, susţin sursele citate.

Gabriel Oprea pune şi el umărul pe tăcute
O altă temere a liderului PSD este relaţia foarte bună dintre Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu. „Dragnea ştie că Ponta şi Tăriceanu vorbesc des, îşi dau mesaje. Şi, de asemenea, ştie că Tăriceanu s-ar putea suci oricând, mai ales că a scăpat şi el de dosar şi se visează candidat la alegerile prezidenţiale“, susţine unul dintre vicepreşedinţii social-democraţi. În condiţiile în care Ponta a anunţat că nu va intra în cursa pentru prezidenţiale, Tăriceanu ar putea fi candidatul ALDE susţinut de Pro România. Până să se desprindă Tăriceanu de Dragnea, Ponta este foarte aproape să ia câţiva oameni şi de la ALDE, în condiţiile în care Daniel Constantin are încă legături puternice în fostul său partid, din care a fost izgonit de Tăriceanu. De altfel, multe dintre organizaţiile Pro România din teritoriu vor fi clădite pe vechea structură a PC, fostul partid condus de Daniel Constantin, care apoi a fuzionat cu Tăriceanu. Azi, Daniel Constantin este lângă Victor Ponta, cei doi fiind buni prieteni şi în afara politicii.

Pro România ar putea beneficia şi de structurile defunctei UNPR, în baza relaţiei de familie pe care Ponta o are cu Gabriel Oprea. Potrivit unor surse politice, cei patru parlamentari PMP proveniţi din vechiul UNPR vor trece şi ei la Pro România. De altfel, preşdintele PMP Traian Băsescu a denunţat deja fuziunea dintre PMP şi UNPR, simţind că partidul se destramă. Deocamdată, Victor Ponta şi Gabriel Oprea nu se afişează, în contextul în care fostul lider UNPR este implicat în procesul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Disidenţii pun tunurile pe Dragnea
Mircea Titus Dobre, fost ministru al Turismului în Guvernul Tudose, care i-a ţinut partea fostului premier în disputa cu Liviu Dragnea, susţine că a plecat din PSD din cauza liderului. „Poate că o să spună colegii că sunt traseist politic, dar nu este aşa. Plec dupa 19 ani din partid. Un singur om a confiscat parlamentul şi guvernul. Nu o să vorbesc niciodată urât de PSD-iştii adevăraţi. La ora actuală nu mai vorbim de PSD, partidul a fost confiscat. Victor Ponta îmi permite să vorbesc, până acum nu mi se permitea“, a motivat Titus Dobre.

La rândul său, deputata Gabriela Podaşcă şi-a motivat astfel trecerea de la PSD la Pro România: „Pentru că în PSD s-a instalat tăcerea de foarte mult timp, nimeni nu mai vorbeşte de frică, nimeni nu se mai consultă cu nimeni. Şi foarte sincer, şi dacă ar vorbi, tot nu s-ar schimba nimic pentru că deciziile sunt luate de un singur om“.

Este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului (Victor Ponta şi Mihai Tudose – n.r). Liviu Dragnea, preşedinte PSD
Ca şi la Băsescu, jignirile lui Dragnea arată un singur lucru: frica. Frica de oameni şi frica de închisoare! Aşa că e semn bun! Victor Ponta, fost preşedinte PSD
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite