România educată cu bani puţini de Guvernul Orban. Ce justificări au liberalii pentru bugetul alocat educaţiei şi cercetării
0Suma alocată de Guvern educaţiei şi cercetării în schiţa de buget pe 2020 este de 30,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă 2,7% din PIB. Deşi preşedintele Klaus Iohannis a avut una dintre temele principale de campanie educaţia, acest domeniu ajunge să primească cei mai puţini bani din ultimii ani, în condiţiile în care Legea educaţiei naţionale prevede 6%.
Guvernul Orban arată că domenii precum educaţia şi cercetarea nu sunt prioritare pentru liberali, poziţie contrară afirmaţiilor din campania pentru prezidenţiale. Practic, liberalii demonstrează că prin cele 2,7% din PIB alocaţi educaţiei şi cercetării se înscriu pe linia guvernelor care nu încercă să crească fondurile în încercarea de a ajunge la 6% din PIB, aşa cum prevede Legea educaţiei naţionale, intrată în vigoare în 2011.
În urmă cu un an, Guvernul Dăncilă a adoptat un buget în care 30,8 miliarde din PIB (adică 3,02%) erau pentru educaţie, adică mai mult cu aproape 300 de milioane lei, dar prin două rectificări negative au ajuns să mai taie 3 miliarde de lei din bani. 3% din PIB a mers pentru domeniul educaţiei şi în bugetul pe 2018, în timp ce în 2017 a fost alocată suma de 2,9 din PIB.
Cercetarea este, la rândul ei, subfinanţată, urmând să fie dată o alocare de 1,45 miliarde lei (0,12% din PIB), adică sub fondurile date către acest domeniu în 2019, când au fost daţi 1,7 miliarde lei. Conform Strategiei Europa 2020, fiecare stat din UE ar trebui să aloce 1% din PIB pentru cercetare, ori România va aloca de aproape opt ori mai puţin.
Varianta PNL: 3,8% din PIB
PNL, prin vocea premierului Raluca Turcan, susţine că banii pentru educaţie şi cercetare sub mai mulţi decât în guvernările PSD, fiind invocate surse alternative de finanţare. Turcan susţine că vor fi daţi bani de la primării pentru unităţile de învăţământ, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană sau rambursabile de la Banca Mondială.
„Putem miza real pe 3,8% din PIB pentru educaţie. Având în vedere obiectivul PNL de a asigura o finanţare adecvată pentru sistemul de educaţie din România, până la ţinta de 6% din PIB, considerăm că progresul bugetar din anul 2020 ne va permite ca în următorii 2-3 ani să putem ajunge la îndeplinirea acestui obiectiv”, a subliniat Turcan.
Cu toate acestea, surse politice din PNL au precizat pentru „Adevărul” că liberalii nu se aşteptau ca reacţia din partea societăţii civile şi a PSD să fie aşa de promptă şi să critice dur Guvernul pentru alocarea bugetară. „Ne-a călcat în picioare PSD”, a punctat un liberal pentru „Adevărul”, referindu-se la gestionarea situaţiei privind educaţia. De altfel, şi membri de partid au criticat Guvernul pentru faptul că încearcă să facă din noapte zi şi să demonstreze că 2,7% din PIB este, de fapt, aproape 3,8 din PIB.