PSD a acceptat cererea Opoziţiei şi îi cheamă pe deputaţi la muncă mai devreme. „Opoziţia să clarifice întâi dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a transmis marţi că acceptă cererea Opoziţiei şi a decis convocarea deputaţilor pentru o şedinţă de plen pe 26 august, de la ora 14.00. Acesta a criticat apoi fiecare dintre cele patru puncte popuse de Opoziţie pe ordinea de zi, şi, referindu-se la dezbaterea pentru abrogarea OUG 114, a afirmat că „Opoziţia ar trebui să clarifice dacă sunt de acord să nu ma crească pensiile de la 1 septembrie”.

Ciolacu a subliniat într-un comunicat de presă că a decis convocarea şedinţei Biroului permanent al Camerei pentru luni, 26 august, de la ora 12.30, urmând ca şedinţa de plen să aibă loc în aceeaşi zi, începând cu ora 14.00. Acesta a luat apoi cele patru puncte din ordina de zi propusă de Opoziţie şi le-a criticat pe fiecare în parte. Ciolacu afirmă că „din respect pentru cetăţeni şi pentru această instituţie”, Opoziţia ar trebui „să-şi facă mai bine temele”, atrăgând atenţia că unul dintre proiectele de lege propuse pentru dezbatere este de competenţa Senatului ca primă Cameră sesizată.

„În acelaşi registru, referitor la amnistie şi graţiere, o simplă consultare pe site-ul Camerei a fişei acestui proiect de lege ar fi fost lămuritoare pentru a constata că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, adică în prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei. În plus, aşa cum am transmis în repetate rânduri, îmi doresc ca la orice dezbatere cu privire la justiţie să fie prezente în mod obligatoriu instituţiile implicate, asociaţiile magistraţilor şi societatea civilă”, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ciolacu a vorbit apoi şi despre OUG 114, afirmând că abrogarea Ordonanţer ar avea un impact social „extrem de negativ” şi a transmis Opoziţiei să prezinte faptul că sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie.

„În ceea ce priveşte abrogarea în totalitate a OUG 114, în sensul dorit de opoziţie, menţionez că acest lucru ar avea un impact social extrem de negativ pentru milioane de români. Astfel, reprezentanţii partidelor de opoziţie ar trebui să clarifice până la începutul sesiunii extraordinare dacă sunt de acord să nu mai crească pensiile de la 1 septembrie, dacă vor să fie tăiate salariile din construcţii la fel cum s-au exprimat deja pentru sectorul IT, dacă vor să dea frâu liber creşterilor de preţuri la gaze naturale şi energie electrică pentru populaţie sau dacă vor ca peste un milion de români cărora le-a fost restituită taxa auto să fie nevoiţi să o înapoieze statului. Toate acestea erau prevederi din OUG 114”, se mai arată în comunicatul transmis de Ciolacu.

Acesta a criticat apoi şi propunerea de abrogare a Legii recursului compensatoriu, subliniind că proiectul a fost iniţiat de fostul ministrul al Justiţiei din guvernul Cioloş, Raluca Prună.

„Totodată, în legătură cu abrogarea legii recursului compensatoriu, le aduc aminte colegilor din opoziţie că acesta a fost un proiect iniţiat de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, în timpul guvernului Cioloş, ca urmare a angajamentelor statului român de rezolvare a problemelor condiţiilor din penitenciare care au făcut obiectul unor condamnări repetate la CEDO”, a mai afirmat preşedintele Camerei.

După ce zilele trecute a strâns semnături, Opoziţia a depus marţi la Camera Deputaţilor o cerere pentru convocarea unei sesiuni extrordinare. Documentul a fost semnat de PNL, USR, PMP şi PRO Europa şi îi cheamă pe parlamentari la muncă în intervalul 26-30 august. Pe ordinea de zi se află o dezbatere pentru abrogarea OUG 114 sau abrogarea Legii recursului compensatoriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite