SURSE Rezultate parţiale. Liviu Dragnea, ales preşedinte PSD cu 99,5 %. Prezenţa la vot: 81%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD l-a ales duminică pe Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte, în urma unui vot la care sunt chemaţi toţi membrii de partid. "Adevărul" a transmis pe parcursul zilei, pas cu pas, cum decurge votul în teritoriu, dar şi atmosfera de la sediul central al PSD, unde a votat premierul Victor Ponta.

Corespondenţii "Adevărul" au transmis din întreaga ţară cum a evoluat votul pentru alegerea lui Liviu Dragnea la şefia PSD.

Procesul de votare s-a încheiat la ora 20.00. Singurul candidat de la acest scrutin intern a fost Liviu Dragnea, actualul preşedinte interimar al partidului.

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele ales al PSD: Chiar a fost o seară bună pentru că chipa naţională s-a calificat. Vreau să-i felicit tricolori. Vreau să transmit un gând bun pentru fiecare social-democrat care s-a prezentat la vot. Ne-au arătat că a fost importantă această acţiune. Vreau să le transmit şi celor care nu sunt membri în partid şi îşi exprimă suspiciunea faţă de acţiunile mele şi ale partidului. Nu voi avea nicio ezitare pentru a duce la capăt toate angajamentele pe care mi le-am luat. Nu voi avea nicio ezitare pentru că PSD nu poate rata oportunitatea de a deveni primul partid modern. Vreau să-i asigur pe toţi, şi la Congres voi spune lucrurile mai apăsat. Vreau să fie o piatră de hotar. De mâine o să intrăm într-un ritm susţinut pentru ca pe 18 octombrie Congresul să se desfăşoare aşa cum trebuie. Sper ca la Congres să fie o competiţie corectă şi tot partidul să se pregătească pentru alegerile locale. O să propun ca în statut, fiecare preşeidnte de organizaţie să fie ales de toţi membrii organizaţiei.

Ce simţiţi după acest vot?

Dragnea: Simt o uriaşă responsabilitate după acest vot: de a nu mai face compromisuri care au măcinat acest partid.

După acest vot, sunteţi dispus să negociaţi cu preşedintele Iohannis varianta unui nou premier?

Dragnea:Voi vorbi despre asta dacă apare vreo solicitare. Noi avem un Guvern care tocmai a fost validat în Parlament. Nu am de ce să bat la o uşă pentru a discuta despre cum dăm jos propriul Guvern.

UPDATE Florin Iordache, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a prezenzentat ultimele rezultate privind prezenţa: În urma acestei zile, al doilea eveniment fericit, dinrtr-un număr de 535.639 de membri de partid au votat 435.172, însemnând un procent de 81,23%. Au participat un număpr foarte mare de colegi. Judeţele care au avut o prezenţă foarte bună: Olt, Teleorman, Maramure, Galaţi şi Dolj. O prezenţă slabă: Bacău, Cluj şi Vâlcea. În aceastăs eară centralizăm câte s-au exprimat cu da, câte nu. şi câte sunt nule. La Bucureşti am avut o preyenţă foarte bună, de 85%. Sectorul 5, cel mai slab.

Diaspora: 1.600 de colegi din Diaspora au participat la acest scrutin. În Republica Moldova a fost undeva de 75% prezenţă.

   Ponta nu a rămas la meci

dragnea

UPDATE Premierul Victor Ponta a votat, a zăbovit puţin în biroul lui Liviu Dragnea, apoi a plecat din Kiseleff, deşi toţi social-democraţii s-au strâns într-una din sălile sediului pentru a se uita la meciul România - Feroe.Primul gol al României a fost întâmpinat cu urale de către social-democraţi, chiar în momentul în care Valeriu Zgonea a intrat în sală. "Zgonea a venit cu golul", au strigat social-democraţii.

UPDATE În diaspora, s-au prezentat la urne 1.634 de membri PSD din totalul de 3.180.

UPDATE Victor Ponta a votat la sediul din Kiseleff. „Eu cred că este bina ca preşedintele să fie ales de toţi membrii partidului. Liviu Dragnea va fi un preşedinte legitimi, oricum, mult mai legitim... decât ca domnul Iohannis care a pus unul“, a spus Ponta. Întrebat, conform chestionarului, care este cea mai rea măsură pe care a luat-o ca premier, Ponta a răspuns: „Îmi pare rău că am schimbat nişte legi, pentru că îl demiteam pe Traian Băsescu iar azi era Crin Antonescu preşedinte şi era mult mai bine pentru România“.

UPDATE Liviu Dragnea a juns la sediul partidului în jurul orei 17.30: „Sunt foarte mulţumit şi bucuros de prezenţă. S-a nimerit o zi grea, cu temperaturi mici. Cu toate astea, colegii au venit în număr mare la vot, ceea ce pentru mine contează, pentru că spune multe despre încredere, despre speranţe. Este un exerciţiu democratic pentru noi. Ziua de azi ne spune care este realitatea din fiecare organizaţie: ştim cum stăm fiecare, ştim câţi membri avem. Despre prezenţă vom discuta mâine la CEX“, a spus Dragnea. 

UPDATE 17.00 Preşedintele Comisiei Centrale Electorale, Florin Iordache: S-au prezent până la ora 16.00 348.628, ceea ce înseamnă 64,85%. Prezenţă peste 80%: judeţele Olt, Dolj, Maramureş, Neamţ. Cea mai slabă prezenţă este în Cluj, de 21%.  În Bucureşti au votat 23.200, între 51% şi 58%. Cea mai slabă este în Sectorul 4, iar cea mai mare în Sectorul 1, de 58%.

UPDATE 16.20 Senatorul PSD Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al partidului, a votat la secţia specială amenajată în sediul central al PSD din Kiseleff pe baza unei adeverinţe emise de organizaţia din Ilfov "Este  un bun prilej pentru fiecare de a-şi dinamiza organizaţia şi pentur a ne organiza pentur alegerile viitoare. Prezenţa la Ilfov este de aproximativ 50%", a spus Firea.

Senatorul a anunţat şi că intenţionează să candideze pentru un post de vicepreşedinte al PSD, alegerile având loc săptămîna viitoare. "Voi candida la un post de vicepreşedinte şi sper să să avem şi noi, doamnele, un loc în Biroul Permanent Naţional (BPN) pentru că am adus plus valoare şi nu i-am făcut de râs pe colegii noştri", a spus Firea, imediat după ce a introdus buletinul de vot în urnă.

UPDATE Fostul preşedinte Traian Băsescu a postat un mesaj ironic la adresa lui Liviu Dragnea: „Apel către ţară, apel către români! Români, trăim o zi crucială pentru viitorul patriei noastre: alegerea cu o concurenţă fără precedent a preşedintelui PSD. Dintre toţi concurenţii, singurul care poate duce acest partid pe culmile ridicolului este domnul Liviu Dragnea. Acum, cînd mai sunt cîteva ore pînă la închiderea urnelor, să mergem cu toţii la vot pentru a-l susţine pe prea iubitul Dragnea Liviu, fala PSD şi a României. Acum ori niciodată. Dacă Dragnea pierde alegerile în PSD, suntem pierduţi şi noi. Avem obligaţia să nu lăsăm greul alegerii marelui conducător al PSD numai pe seama celor domiciliaţi în cimitire sau celor plecaţi în străinătate. Să luăm urnele cu asalt“, a scris Băsescu. 

UPDATE Senatorul PSD Şerban Nicolae, care ar fi vrut să candideze la şefia PSD, dar nu a fost susţinut de nicio organizaţie, a postat pe Facebook, după vot, o fotografie înţepătoare (foto dreapta).

Niclae Şerban

UPDATE 12.00 PSD a anunţat prezenţa la vot. Până la ora 12.00 au ieşit la urne 35% din cei 530 000 de membri. Conform statisticilor prezentate de social-democraţi, judeţul Telelorman se află pe primul loc, cu 51% prezenţă la vot până la prânz, codaşe fiind judeţele Harghita şi Covasna, dar şi sectoarele 4 şi 5 din Bucureşti.

Membrii PSD aşteptaţi la secţiile de vot au primit un chestionar cu 11 întrebări, după ce au pus ştampila. 

Click pe imagini pentru a mări 

image
image

UPDATE 11.05 Liviu Dragnea a votat la secţia din Turnu Măgurele

„Am votat cu speranţa că ziua de azi poate fi un început pentru un drum nou pentru PSD. Avem în  faţă multe provocări. Cred că PSD are şansa să fie primul partid care înţelege că românii îşi doresc tot mai mult să participe la decizii, să fie consultaţi, să se ţină cont de modul în care doresc ei să arate ţara. Azi vedem cât de activ este acest partid, cât de bine organizat este. Probabil la sfârşitul zilei voi fi ales preşedinte. Chiar dacă vremea nu e foarte bună, cred că PSD-iştii vor veni la vot astăzi. 

UPDATE La Bucureşti, preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, a desfiinţat hotărârea justiţiei de a-l condamna pe Liviu Dragnea pentru ce s-a întâmplat la referendum. 

Întrebat ce părere are despre faptul că PSD va avea un lider care este condamnat, în primă instanţă, Ion Iliescu a declarat: "Este aberantă însăşi ridicarea acestei probleme. Este împotriva spiritului democratic în care partidele au un rol şi exponenţii partidului trebuie să-şi desfăşoare o activitate concretă. Asta a făcut Dragnea“

image

FOTO Mediafax 

UPDATE 11.00 Ploaia îi ţine departe de urne pe social-democraţii din Bucureşti. La sediul central al partidului votaseră doar o mână de oameni până la ora 11.00. 

UPDATE 10.40 Mesajul postat de Victor Ponta pe Facebook:

Mesaj Ponta pe Facebook

Situaţia votului în ţară 

CONSTANŢA 

Alegeri PSD în Constanţa. Votanţii vârstnici s-au grăbit de dimineaţă să-l voteze preşedinte pe Liviu Dragnea

CLUJ

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Aurelia Cristea: „Am votat pentru un nou început. 25 de ani i-am pierdut certându-ne între noi“

Preşedintele PSD Cluj după ce a votat: ”Liviu Dragnea trebuie să fie un preşedinte mai bun pentru că partidul are nevoie”

GALAŢI 

Alegeri PSD la Galaţi. Membră de partid: „Ar fi fost mai excitant dacă am fi avut de ales din mai mulţi candidaţi!“

MEHEDINŢI 

Preşedintele PSD Turnu Severin după ce a votat: „Am venit să votez pentru seriozitatea în Partidul Social-Democrat, pentru stabilitate”

SATU MARE

Alegeri în PSD, la Satu Mare. Membru: „Nu puteam să votez decât cu domnul Dragnea. Am făcut-o din suflet”

SIBIU 

Reportaj. Cum merge votul în SibiuL-am votat pe domnul Dragnea că e om cumsecade

TÂRGU-JIU 

Cum a fost ales Dragnea şeful PSD în Gorj, judeţul de suflet al lui Ponta: secţie de vot în palatul ţigănesc al liderului romilor, Ion „Ministru“

TELEORMAN 

 

Liviu Dragnea a votat la scrutinul la care este candidat unic: „Probabil, la sfârşitul zilei, voi fi ales preşedintele PSD, sper“

Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot.

Peste 530.000 de membri PSD sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi vota preşedintele partidului, în prima etapă a Congresului PSD. Duminica viitoare, liderii din teritoriu se vor strânge la Bucureşti, unde vor alege doar vicepreşedinţii partidului.

Singurul candidat înscris în cursă pentru şefia partidului este Liviu Dragnea, actualul preşedinte interimar al PSD. Statutul partidului, modificat în 2013 la propunerea lui Victor Ponta, prevede că preşedintele PSD este ales de către toţi membrii de partid. Ponta, la acea vreme lider al PSD, intenţiona să-şi securizeze postul de preşedinte al partidului pentru o perioadă îndelungată, numai că problemele  penale l-au scos în afara jocului pentru putere. Astfel, prevederile propuse atunci de Ponta i se aplică astăzi lui Liviu Dragnea. 

Este pentru prima dată când şefia partidului este preluată prin retragerea şefului de partid (Victor Ponta) la distanţă de aproape un an de la înfrângerea sa în alegeri. De asemenea, este pentru prima dată când PSD schimbă un lider inculpat cu un altul care este condamnat, în primă instanţă.

Unde votează liderii PSD

Viitorul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, va vota în Teleorman, apoi va veni la sediul partidului unde, de la ora 21.00, va susţine o conferinţă de presă în care va anunţa rezultatele parţiale ale scrutinului intern.

Premierul Victor Ponta, membru PSD Gorj, va vota, totuşi, la sediul central al PSD, în jurul orei 18.00.Ponta va putea vota în Kiseleff doar dacă va prezenta o adeverinţă emisă de Organizaţia PSD Gorj. „Membrii de partid, aflaţi într-o altă localitate, îşi pot exercita votul în baza unei adeverinţe, prin care se confirmă calitatea de membru de partid, emisă de organizaţia judeţeană, în evidenţa căreia este membru, semnată de Preşedintele organizaţiei judeţene şi ştampilată“, se arată în Regulamentul PSD privind votul pentru alegerile interne. Tot la sediul central al PSD, la ora 16.00, va vota şi Gabriela Firea, purtătorul de cuvânt al partidului.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, va vota la sediul PSD Sector 1, acolo unde este arondat, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, va vota în oraşul natal, la Craiova. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite