Ponta bagă UDMR tot mai adânc în Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta nu abandonează ideea
colaborării cu Kelemen Hunor Foto: Remus Runcan
Victor Ponta nu abandonează ideea colaborării cu Kelemen Hunor Foto: Remus Runcan

Premierul a oferit trei posturi în Executiv formaţiunii conduse de Kelemen Hunor după ce PNL şi PC au blocat cooptarea Uniunii la guvernare.

UDMR este, oficial, în opoziţie, dar unii dintre oamenii săi ocupă posturi la Palatul Victoria. În prezent, în Guvernul Ponta se regăsesc trei membri ai UDMR.

Cei trei politicieni sunt György Frunda, Kiraly Andras Gyorgy şi Beatrix Gered. Toţi trei au fost numiţi prin decizii ale premierului Ponta, care încearcă să-şi păstreze relaţiile bune cu UDMR, după ce PNL şi PC au blocat cooptarea Uniunii la guvernare. 

Astfel, Gyorgy Frunda este consilier al premierului Ponta, pe probleme juridice, internaţionale şi de minorităţi. „Am vorbit cu Gyorgy Frunda şi a acceptat oferta“, a anunţat premierul.

Fostul senator UDMR nu a prins un nou mandat de parlamentar la alegerile din 9 decembrie 2012. Frunda este unul dintre liderii marcanţi ai UDMR, iar în perioada când Uniunea guverna alături de PDL a fost un critic acerb al acestei colaborări.

Explicaţiile lui Ponta

Kiraly Andras György a fost păstrat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, printr-o decizie semnată de Victor Ponta la sfârşitul anului trecut. La Ministerul Educaţiei, Kiraly se ocupă de problemele învăţământului pentru minorităţi.

Şeful Guvernului a explicat că a decis păstrarea lui Kiraly Andras György în funcţie pentru a transmite, în calitate de prim-ministru, un mesaj de garantare a drepturilor minorităţilor în România, nu de colaborare în Guvern cu UDMR.

El a adăugat că UDMR va avea şi un subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Institutul Naţional de Statistică este condus, interimar, de Beatrix Gered, susţinută tot de UDMR. Şi în acest caz, premierul susţine că numirea ei nu înseamnă cooptarea UDMR la guvernare, ci un mesaj de „bună cooperare cu minorităţile“.

„Sunt trei vicepreşedinţi la INS, iar singurul dintre aceştia, care era vechi în funcţie şi nu se putea spune că a fost numit de Guvernul Ponta, a fost Gered Beatrix, care întâmplător este susţinută de UDMR“, este explicaţia oferită de Ponta.

Calculele PSD

Chiar dacă susţine că nu este vorba de cooptarea UDMR în Executiv,  Ponta s-a declarat „în continuare obligat de acel acord“ încheiat cu UDMR în octombrie de către liderii USL

. Acordul prevedea intrarea UDMR la guvernare, dar, după alegeri, a fost abandonat la cererea lui Crin Antonescu şi a lui Dan Voiculescu. Ponta lasă, însă, în continuare, deschisă, posibilitatea unei relaţii mai strânse cu UDMR

 „Voi purta în continuare discuţii foarte serioase cu UDMR“, a afirmat premierul.

Victor Ponta încearcă să adune cât mai multe voturi în jurul PSD pentru a mai „reteza“ din pretenţiile partenerilor de guvernare din PNL. Social-democraţii au 227 de parlamentari, UDMR − 27, iar minorităţile, care au un protocol de susţinere al Guvernului Ponta, 18. În total, 269 de senatori şi deputaţi în jurul PSD, în condiţiile în care majoritatea parlamentară este de 295.

Liderul UDMR îl laudă pe Ponta  

 Kelemen Hunor, liderul UDMR, are şi el o atitudine favorabilă colaborării cu Ponta. El dă vina pe Dan Voiculescu, caracterizat drept „tumoarea canceroasă a politicii româneşti“, şi pe liberali pentru eşecul alianţei, dar Victor Ponta are o poziţie privilegiată. 

„La nici 40 de ani, Ponta a fost învestit cu încrederea oamenilor şi a ajuns în fruntea unei mari coaliţii. Probabil că n-a vrut să-şi înceapă cariera politică prin ruperea unor înţelegeri. Pe de altă parte, el a recunoscut un lucru pe care nu-l recunosc nu mulţi politicieni români: tema minorităţilor trebuie scoasă din certurile politice interne“, a spus Kelemen Hunor. (Lucian Negrea)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite