Nicuşor Dan întoarce armele împotriva USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al USR, Nicuşor Dan, critică partidul pe care l-a fondat, în contextul în care s-a vorbit deja de fuziunea formaţiunii cu Platforma România 100 condusă de Dacian Cioloş. Mai mult, Dan şi-a anunţat deja candidatura pentru Primăria Capitalei în 2020 şi nu a exclus înfiinţarea unui alt partid.

La două zile după ce a pierdut lupta privind nepoziţionarea Uniunii Salvaţi România (USR) pe tema iniţiativei cetăţeneşti pentru modificarea din Constituţie a familiei drept uniunea liber consimţită între bărbat şi femeie, deputatul Nicuşor Dan, politician care şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte şi de membru simplu al acestui partid, susţine că referendumul USR privind o colaborare cu Platforma România 100 este „un pic ridicol“ şi  a punctat faptul că USR nu trebuie să caute acum un salvator. „E o dovadă de neîncredere că din primul moment când ai intrat în Parlament să înceapă să caute tot felul de soluţii exterioare. Dacă vorbim de Dacian Cioloş, nu cred că el va intra vreodată într-un partid progresist, pentru că i-am văzut declaraţiile publice, pare mai degrabă un conservator“, a afirmat Nicuşor Dan, poziţionându-l pe Cioloş în zona conservatoare a USR.

Totodată, fostul şef al USR a explicat faptul că în prezent e deplasat să se vorbească de fuziunea USR – Platforma România 100, în condiţiile în care USR e un partid validat prin alegeri pe când România 100 e o organizaţie neguvernamentală care nu e nici măcar bine conturată. Pe acest aspect a fost de acord şi fostul său coleg de partid, Cristian Ghinea, actualmente lider al platformei USR liberal. 

„Noi suntem un partid, iar ei sunt o mişcare. Ei trebuie să se definească: ca partid, ONG, think tank. De aceea spun că referendumul intern e uşor contratimp pentru că ar putea brusca o decizie. De abia după ce România 100 se coagulează vedem ce facem“, a declarat Cristian Ghinea la Adevărul Live. Distanţarea de problematica referendumului de colaborare/fuzionare a venit şi din partea unuia dintre liderii Platformei România 100, Alin Mituţă, cel care a spus că demersul ar fi doar al USR, iar Cioloş nu vrea să preia niciun partid.

Primul candidat pentru Primăria Capitalei

Pe de altă parte, Nicuşor Dan, contestatar al primului referendum intern al USR, a venit şi cu un prim anunţ care să-i pună pe gânduri pe foştii săi colegi: candidează la alegerile locale din 2020 pentru Primăria Capitalei. „E o poziţie pentru care eu m-am pregătit foarte mult şi da, îmi doresc să candidez. Acum depinde care va fi contextul, dacă voi fi într-un partid, ce vor dori colegii din acel partid“, a completat deputatul care nu a exclus posibilitatea de a face un nou partid pentru momentul 2020.

De altfel, actualul USR e văzut de Dan drept un partid care şi-a trădat electoratul şi criteriile de funcţionare iniţiale. Dintr-o formaţiune care era de acord cu primirea de oameni cu valori politice diferite a devenit unul progresist, ceea ce înseamnă, potrivit logicii sale, excluderea celorlalţi.

„Când am fondat partidul, în el au intrat şi progresişti şi conservatori, convinşi că-şi vor avea locul aici. În momentul în care partidul se defineşte progresist, conservatorii nu prea-şi mai găsesc locul. Am plecat din partid pentru că am spus că nu e corect ca un partid care a spus în campania electorală un lucru să facă alt lucru după aceea“, a conchis fostul preşedinte al USR.

Istoria de un an în USR

Nicuşor Dan a înfiinţat mai întâi, la 1 iulie 2015, Uniunea Salvaţi Bucureştiul, formaţiunea pe care a condus-o şi pe listele căreia a candidat la alegerile locale din 2016. Ulterior, USB a fuzionat cu Uniunea Salvaţi România în octombrie 2016, lider fiind tot Dan. La şapte luni după aprobarea fuziunii, Nicuşor Dan şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite