Medierea ar putea deveni obligatorie în speţele comerciale şi civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PNL Alina Gorghiu va depune o iniţiativă de modificare a Legii medierii 192/2006 prin care practica medierii să devină obligatorie pentru speţele comerciale şi civile, în condiţiile în care în prezent este doar soluţie alternativă la instanţele clasice.  

Gorghiu a declarat că această măsură ar duce la deblocarea sistemului de justiţie, având în vedere că pe rolul instanţelor se află peste 4 milioane de dosare, ceea ce atrage şi consecinţe negative pe plan extern, problema fiind menţionată şi în raporturile de ţară pe MCV. Deputatul PNL a precizat că în elaborarea proiectului care urmează a fi depus în luna septembrie se va ţine cont şi de punctele de vedere ale Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului de Mediere, precum şi ale asociaţiilor profesionale.

În momentul de faţă, potrivit deputatului PNL, în România sunt 3.000 de mediatori autorizaţi. Cererile pentru a deveni mediator sunt însă foarte multe, astfel încât până la sfârşitul anului viitor numărul lor va fi în jur de 5.000, ceea ce înseamnă un corp profesional suficient pentru a putea iniţia acest proiect de lege, a mai declarat Gorghiu, la lansarea volumului "Medierea - oxigen pentru afaceri", al cărui co-autor este. După adoptarea legii, ar urma un an de tranziţie, în care sistemul să fie pregătit pentru punerea în aplicare a actului normativ, după modelul Italiei.

Ce spune şeful CSM

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţiu Dumbravă, a arătat că acest proiect trebuie corelat cu noile coduri de procedură civilă şi penală care vor ajunge la Parlament în toamna acestui an. "Trebuie să vedem în ce măsură o astfel de soluţie este viabilă şi în raport cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului de acces la justiţie. Medierea pentru instanţă este o alternativă mai ales pentru încărcătura de dosare de pe rolul instanţelor", a comentat preşedintele CSM.

El a adăugat însă că trebuie evaluat modul în care instituţia medierii poate deveni obligatorie, în condiţiile în care în 2010 au fost rezolvate doar 258 de cauze pe rolul instanţelor prin mediere. "Este un număr destul de mic, dar această instituţie este şi la început şi trebuie sprijinită pentru că este în interesul societăţii româneşti", a mai arătat Horaţiu Dumbravă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite