Mai e cineva lucid în Cluj Napoca?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au mărşăluit aseară în număr foarte mare pe principalele bulevarde ale Clujului. Conform presei, peste 7 km de traseu. Dacă în loc să aleagă marile bulevarde ar fi mers spre sud, protestatarii ar fi ajuns la Pata Rât.

Discuţia electorală stârnită în jurul protestelor e mai puţin importantă - că sunt pro-vot, pro-Iohannis, anti-Ponta - părerile sunt, normal, împărţite. Mă interesează mai mult miezul protestelor de aseară, reprezentat de Proclamaţia de la Cluj, mai exact punctul 7 al acesteia, care se referă la aria convingerilor şi preocuparilor mele. 

Încetarea imediată şi completă a oricărui discurs de tip separatist, a discriminării şi instigării la ură pe criterii etnice, rasiale, de clasă, statut social, opţiune religioasă sau politică.

De ani de zile, la periferia Cluj-Napoca, la Pata Rât, oamenii trăiesc Pe-un picior de Iad, privaţi de toate drepturile. Într-un mediu toxic, în mizerie, în sărăcie. În segregare rezidenţială şi şcolară. Împotriva lor nu există doar un discurs. Există o realitate dură, fizică, de separare şi discriminare pe criterii etnice şi de statut social.

Organizatorii protestelor de aseară de la Cluj-Napoca au pretenţia că ele n-au fost pentru Cluj-Napoca, că au fost pentru întreaga societate românească aşa cum o văd clujenii: au fost despre drepturi, au fost despre anticorupţie, au fost despre anti-comunism. Dar n-au fost despre Pata Rât, din cauză că pentru cei mai mulţi clujeni Pata Rât nu e parte din oraşul lor sau din societatea românească. Altfel, protestul ar trebui să continue azi, şi mâine, şi în fiecare zi. În faţa Primăriei Cluj-Napoca, instituţia care a condamnat nişte clujeni - e drept, ţigani - nu să trăiască la Pata Rât fără nicio şansă, ci mai curând să aibe toate şansele să moară acolo.

Uniţi salvaţi toată România? Salvaţi Pata Rât! That is Cluj! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite