Cristian Preda propune un pact de neagresiune în campania pentru alegerile europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Preda va candida pentru un nou mandat de europarlamentar FOTO Arhiva Adevărul
Cristian Preda va candida pentru un nou mandat de europarlamentar FOTO Arhiva Adevărul

Europarlamentarul Cristian Preda, liderul listei PMP la alegerile europene din 25 mai, a lansat un apel către toate celelalte partide româneşti din PPE să semneze un pact de neagresiune. Şapte partide româneşti doresc afilierea la PPE şi numai una, cea a PSD, este definită ca fiind socialistă.

„În ceea ce priveşte campania pentru europene, propun, în calitatea mea de lider al listei Mişcării Populare, încheierea unui pact de neagresiune între listele care se revendică de la PPE, mai precis PDL, PMP, PNŢCD şi Forţa Civică. M-aş bucura dacă domnii T. Stolojan, care conduce lista PDL, A. Pavelescu, cap de listă la PNŢCD, şi M.-R. Ungureanu, aflat în fruntea listei FC, vor răspunde acestei solicitări în cursul zilelor următoare“, sună apelul lui Cristian Preda.

Un conflict între partidele de centru-dreapta din România a luat naştere ca urmare a solidarităţii preşedintelui Traian Băsescu faţă de PMP, mai spune Preda, blogger Adevărul.

La nivel european, scopul principal al PMP este sprijinirea lui Jean-Claude Juncker pentru şefia Comisiei Europene. „Campania pentru europene este o confruntare care angajează forţele politice constituite la scara Uniunii, inclusiv într-o bătălie pentru şefia Comisiei Europene: aşa se face că partidele PPE vor apăra candidatura lui Juncker, PNL va face campanie penrtu Verhofstadt, socialiştii pentru Schulz. Reafirm aici ceea ce am spus la depunerea listei noastre: Mişcarea Populară se mobilizează pentru PPE, inclusiv pentru ca Jean-Claude Juncker să devină preşedintele Comisiei Europene. Adversarii noştri sunt Schulz şi Ponta. PPE îi poate înfrânge pe socialişti, inclusiv în România“, argumentează Preda.

Partidul Mişcarea Populară a depus, luni, la Biroul Electoral Central, listele de candidaţi la alegerile europarlamentare. Primul plasat pe lista PMP este europarlamentarul Cristian Preda, în timp ce a doua poziţie, care i-ar fi revenit Elenei Băsescu dacă aceasta nu renunţa să candideze, a fost ocupat de Siegfried Mureşan, consilier în cadrul Partidului Popular European.

Citeşte şi:

EBA s-a înscris în PMP, dar nu va candida la europarlamentare: „Ar fi un troc imoral“

Elena Băsescu a demisionat din PDL şi s-a înscris, în aceeaşi zi, în PMP, partid păstorit de preşedintele Traian Băsescu. Surpriza constă în faptul că Elena Băsescu a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de europarlamentar.

Lupta PMP pentru europarlamentare

Partidul Mişcarea Populară (PMP) se pregăteşte minuţios pentru primele alegeri de la înfiinţare, iar competiţia este puternică în interiorul partidului. Lista se întinde pe multe rânduri, deşi conducerea PMP ţinteşte un număr de patru locuri, iar sondajele îi situează în jurul a 10%, însemnând două locuri. Pentru a tria dintre candidaţi, conducerea PMP a decis să nu pună pe liste, pe locuri eligibile, la europarlamentare, parlamentari în funcţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite