Iohannis: România îşi menţine obiectivul aderării la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România îşi menţine obiectivul aderării la spaţiul Schengen în ciuda problemelor cu care se confruntă acest proiect din cauza fenomenului migraţiei.

„Astăzi spaţiul Schengen este pus sub semnul îndoielii. România acţionează deja ca un stat responsabil al spaţiului Schengen şi ia parte la construcţia politicii europene de protejare şi consolidare a frontierelor Uniunii. Dincolo de circumstanţele prezente, România îşi menţine obiectivul aderării la acest spaţiu“, a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu ambasadorii străini acreditaţi la Bucureşti.

Şeful statului a dat asigurări că România se va implica în rezolvarea problemei refugiaţilor. „Principala provocare cu care se confruntă astăzi Uniunea este migraţia. Vreau să explic încă o dată poziţia României în cazul refugiaţilor. Ea nu a fost şi nu este bazată pe un refuz al ideii de a primi imigranţi în România, ci pune sub semnul întrebării procedura. Cred în principiul că toate statele membre sunt egale, iar o asemenea procedură, oricare ar fi ea, trebuie decisă pornind de la acest principiu, prin dialog şi nu printr-o abordare contabilă sau birocratică. Reafirm faptul că România este solidară cu celelalte state europene şi va continua să se implice în rezolvarea crizei refugiaţilor. Consider totodată că două chestiuni sunt fundamentale în acest sens: acţionarea asupra cauzelor care au condus la acest fenomen şi un proces de securizare a frontierelor europene, la care România continuă să contribuie semnificativ“, a mai spus Iohannis.

Preşedintele i-a primit, astăzi, pe ambasadorii acreditaţi la Bucureşti în cadrul întâlnirilor pe care le au anual.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite