Gabriela Firea anunţă căderea guvernului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem confirmarea că zilele guvernului sunt numărate. O spune cu subiect şi predicat primarul Gabriela Firea, om de bază în conducerea PSD. Cu acordul lui Liviu Dragnea, evident.

„Categoric sunt dezamăgită de Guvern. Avem o relaţie mai proastă decât pe vremea tehnocraţilor. Există o certitudine că premierul Grindeanu şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu se mai întâlnesc aşa cum se întâmpla la începutul guvernării şi că nu mai stabilesc liniile principale ale activităţii guvernamentale”. 

Toate zvonurile pe această temă se transformă în realitate de la cel mai înalt nivel. Care ar fi consecinţele?

PSD pierde în credibilitate

Numirea lui Grindeanu în funcţie de premier se dovedeşte a fi fost o gafă monumentală. De care responsabil se face Liviu Dragnea. Unde este mult trâmbiţata rezervă de cadre a PSD dacă n-au găsit 20 de oameni să formeze un guvern competent şi de încredere?

Este posibil ca premierul Grindeanu împreună cu alţi miniştri, de la Finanţe, Justiţie, Fonduri europene, etc., să perceapă realitatea de pe teren altfel decât o percepe Liviu Dragnea şi conducerea PSD, care visează cai verzi pe pereţi. Riscul derapajelor în privinţa depăşirii deficitului de 3%, al împrumuturilor exagerate care ridică costurile lor (5,4 miliarde euro în 5 luni), riscul de a nu putea achita salariile bugetare şi pensiile l-au făcut pe Grindeanu să gândească de multe ori înainte de a intra în jocul sinucigaş al PSD. E un om tânăr care ar mai avea viitor în politică, dacă nu-şi leagă de gât piatra de moară a unui eşec economic teribil.

Cum poate fi înlocuit guvernul?

Deja se vehiculează scenariul de genul Radu Vasile, demisia mai multor miniştri care ar duce la demisia automată a întregului guvern. Nu cred că Grindeanu s-ar crampona de putere. Mai degrabă abia aşteaptă să scape de ruşinea unui eşec răsunător pentru care ar fi făcut ţap ispăşitor.

Complicată devine numirea altui premier, dintre peronalitatile aflate în conducerea PSD. Un personaj fidel lui Dragnea, având experienţă guvernamentală, care să fi înţeles şi acceptat Programul de guvernare. Bănicioiu, Fifor, Andronescu, Firea, cine să fie?

Pe de altă parte, trebuie un personaj suficient de inconştient să accepte sinuciderea politică dacă pune în operă Programul de guvernare fantezist creat de Liviu Dragnea.

Ieşirea dnei Firea pregăteşte terenul deciziei în urma evaluării activităţii guvernamentale în primele 5 luni. Dragnea nu va recunoaşte niciodată că Programul său de guvernare este pură fantezie, şi va da întotdeauna vina pe guvern că nu e în stare să-l pună în operă.

Întrebarea esenţială este: vor exista inconştienţi care să-şi asume menirea de a deveni ţapii ispăşitori ai lui Dragnea?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite