Ce va face preşedintele Iohannis în noul context legat de remaniere?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem în altă etapă a scandalului politic legat de remanierea guvernamentală. CEx-ul PSD a dat ordin celor doi miniştri, Paul Stănescu şi Lucian Şova să demisioneze şi a anunţat că va înainta preşedintelui propunerile de numire în funcţie pentru Olguţa Vasilescu la ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Transporturi. Cum va reacţiona preşedintele Iohannis?

Problema revocării celor doi miniştri, Stănescu şi Şova

Dacă preşedintele nu i-a revocat prima dată, de ce ar face-o acum? Mai ales că cei doi au anunţat că nu vor să demisioneze. Premierul n-a prezentat preşedintelui motivaţia acestei cereri, iar în cazul lui Stănescu s-a abţinut la votul din CEx. Adică nu e prea convinsă că acesta trebuie să plece. Şi atunci, de ce ar fi preşedintele  convins să-l revoce? Este o chestiune de bucătărie internă a partidului, să şi-o rezolve singur, nu cu pixul preşedintelui.

Probabil cei doi miniştri, Stănescu şi Şova, vor demisiona până la urmă. Nu poţi funcţiona într-un organism în care nu mai eşti dorit. Repudiat de colegi miniştri, secretari de stat, subalterni, toţi aflaţi în slujba lui Dragnea. Doar aşa se vor vacanta posturile celor doi.

Numirile altor miniştri pe cele două posturi vacantate

Dacă vom avea demisia celor doi, Stănescu şi Şova, abia atunci se trece la etapa desemnării înlocuitorilor. Până în prezent preşedintele Iohannis nu a respins nicio propunere pentru aceste două posturi din guvern, pentru că nefiind vacante nu a primit oficial nicio propunere. CEx-ul PSD a decis să înainteze propunerile pentru Olguţa Vasilescu la ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Transporturi.

Este aplicabilă în acest caz decizia 98/2008 a CCR, care spune:

„În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin. (2) din Constituţie, Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană".

Mircea Drăghici a fost trimis în judecată, alături de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu şi 38 de primari, pentru fapte de corupţie, fiind achitat în primă instanţă. Dar nu a fost achitat definitiv, în consecinţă reprezintă un risc major dacă primeşte o funcţie de ministru. În plus, în perioada 2004-2008 nu ştie nimeni ce a făcut, pentru că nu a menţionat nimic în CV.

Mai mult, revista Newsweek a publicat recent informaţia, încă neverificată de autorităţi, că PSD ar fi încasat subvenţii de la stat de peste 83 milioane de lei din 2017 până acum. Din aceşti bani publici, care ar trebui folosiţi pentru chestiuni organizatorice ale unui partid, ar fi fost cumpăraţi trei bolizi de lux: Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D şi Mercedes GLK 250. Aceste maşini ar fi folosite de Mircea Drăghici şi soţia acestuia, Georgiana Drăghici. În plus, tot din aceşti bani ar fi plătit o chirie de 19.000 euro pe lună pentru o vilă din Pipera, în care locuieşte împreună cu familia.

Despre Olguţa Vasilescu ştim că a tot mărit pensii şi salarii, fără a demonstra că are bază economică reală  pentru aceste măriri. De aceea a şi dat o lege a pensiilor aplicabilă din 2021, când vor fi alţii la putere.

De altfel, în declaraţia în care a anunţat numirea a şase miniştri, preşedintele Iohannis a spus clar:

Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate (Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer -n.n.)“. Declaraţiile ulterioare ale lui Ilan Laufer au demonstrat că preşedintele a evaluat corect „imaturitatea” politică a acestuia.

Cum Mircea Drăghici nu este nici el mai breaz, aflându-se într-un proces de corupţie în curs, şi sub suspiciunea că ar fi cheltuit în interes propriu banii partidului, mă aştept ca ambii să fie respinşi de către preşedintele Iohannis, dacă, între timp, se vacanteaza cele două posturi de ministru.

Concluzie

După probabila  respingere a celor doi, Drăghici şi Vasilescu,  permisă de lege, Dragnea trebuie să vină cu alte două numiri, care în penuria de candidaţi în care se află partidul nu ştiu de unde le-ar scoate. Cei mai mulţi specialişti, cât de cât competenţi, refuză să lucreze sub ordinele lui Dragnea-Dăncilă. Aşa s-a ajuns la acceptarea dnei Andronescu la Educaţie, un critic sever al lui Dragnea, şi a lui Ilan Laufer, un personaj imatur politic dacă a reuşit să creeze valuri în lumea întreagă cu o declaraţie absolut stupidă referitoare la antisemitismul preşedintelui Iohannis. Dragnea trebuie sa demonstreze ca are resursa umana calificată, acum în prag de preluare a preşedinţiei Consiliului UE. Îl aşteptăm!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite