Cazul Oprişan sau coabitarea PSD dintre lupi şi hiene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta era catalogat, la investirea sa în funcţia de premier, de agenţia de presă AFP, drept ”un tânăr lup al politicii care are ambiţia de a intra în curtea celor mari”.

Am auzit de-a lungul vremii diverse teorii despre raportul optim care trebuie să existe între politicienii imaculaţi, expuşi tentaţiilor de corupţie, şi justiţia neprihănită, ameninţată însă să fie strivită sub bocancul politicienilor ce au călcat strâmb.

La extreme se află două poziţii. Prima, cea conform căreia politicienii sunt o haită de lupi flămânzi care nu se tem de nimic altceva decât de justiţie. Cea de-a doua poziţie este cea care îi cataloghează pe procurori şi judecători drept hiene care îi hăituiesc oricum pe politicieni, chiar dacă aceştia din urmă sunt nevinovaţi.

Realitatea din România arată că pendulăm între cele două extreme şi că încă nu am găsit un just echilibru care să conducă la însănătoşirea societăţii noastre. Dar PSD a avut mereu ştiinţa de a-i face pe lupi să se aşeze confortabil la aceeaşi masă cu hienele.

Şi, pentru a argumenta afirmaţia pe care am făcut-o, nu o să mă opresc la cazul închis Cătălin Voicu, poate cel mai reprezentativ exemplu de corupţie cu o întreită împletire între politic, economic şi justiţie, ci o sa aduc în discuţie un caz deschis, al unui lup bătrân şi experimentat, şi mă refer la Marian Oprişan.

Astăzi sărbătorim împlinirea a 2640 de zile de la trimiterea în judecată de către DNA, în Dosarul ”Căprioara”, a baronului PSD de Vrancea, Marian Oprişan, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Prejudiciul adus statului în acest caz, aşa cum a fost el stabilit de anchetatori, este de aproximativ 2,2 milioane de Euro.

Marian Oprişan este extrem de priceput atunci când vine vorba de sectorul financiar, numărându-se printre FSN-iştii de vază care se pot lăuda cu câştiguri private şi pierderi publice uriaşe în toată activitatea lor post-decembristă.

Datorită intuiţiei sale fără limite, eternul preşedinte al Consilului Judeţean Vrancea a intrat fără prejudecăţi în cercul celor care au capturat pas cu pas sistemul politic, luptând pentru a preveni reglementarea instrumentelor de control. Astăzi, PSD-istul Oprişan este preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România şi susţine, de pe această poziţie, modificarea Legii Conflictelor de interese.

Ca urmare a sforilor trase de Oprişan, o parte din oamenii de încredere ai acestuia au fost propulsaţi în funcţii importante pe ”Filiera Focşani”, în timp ce alţi apropiaţi au continuat să câştige pe bandă rulantă licitaţiile publice din Vrancea şi din alte zone din Moldova.

Unul dintre oamenii de încredere este, de exemplu, Iulian Matache, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Până anul trecut, Matache a fost directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea. Soţia acestuia este preşedintele Secţiei Penale a Judecătoriei Focşani.

Marian Oprişan şi Consiliul Judeţean Vrancea, pe care îl conduce, au salutat cu entuziasm noile praguri de încredinţare a achiziţiilor publice, prin acordarea, fără licitaţie, a două contracte de lucrări în valoare de aproape 60.000 euro către o firmă apropiată deputatului PSD, Victor Roman.

Oprişan este un lup puternic care trăieşte nestingherit într-o curte mai mică. Victor Ponta vrea mai mult şi nu se va împiedica de alţii pentru a-şi împlini ambiţiile. Deşi a avut, la rândul său, tentative de a sări gardul dând indicaţii procurorilor sau judecătorilor şi vorbind de dosare fabricate la comandă politică, actualul premier visează în fiecare clipă să  fie cel mai puternic între lupi şi hiene. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite