Băsescu, către Ponta: Faceţi remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu le-a cerut lui Klaus Iohannis şi Victor Ponta, într-un mesaj postat pe Facebook,  să-l remanieze de urgenţă de Darius Vâlcov, deoarece orice întârziere în iniţierea acestui demers are „efecte de credibilitate pe pieţele financiare“.

„Domnule Preşedinte Iohannis, Domnule Prim Ministru Ponta. Ştiu că este weekend, dar ministrul de finanţe al României a fost pus sub învinuire pentru presupuse fapte de corupţie (nu spun că este vinovat). Vă rog înţelegeţi că orice oră întîrziere în remanierea ministrului de finanţe Vâlcov are efecte grave de credibilitate politică în exterior, pe pieţele financiare dar şi pe cursul de schimb. Faceţi remanierea domnului Vâlcov înainte de ziua de luni (am sperat că o faceţi azi)“, a scris Băsescu pe Facebook. 

„Dacă era vorba de ministrul de la cultură, mediu, transporturi, tineret şi sport poate mai puteaţi aştepta pînă luni“, a conchis Băsescu. 

Premierul Victor Ponta ar trebui să-i solicite demisia de onoare ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, întrucât un membru al Executivului urmărit penal nu poate avea decât o contribuţie negativă la imaginea României, a scris, sâmbătă, pe Facebook, co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.

"Calitatea de urmărit penal într-un dosar de corupţie îl obligă pe ministrul Finanţelor, dl Darius Vâlcov, să demisioneze din Guvern. Ca jurist, respect prezumţia de nevinovăţie, care i se aplică şi domniei sale. Ca cetăţean al României, am renunţat să mai acord prezumţia de competenţă miniştrilor din cabinetul Ponta, dar îmi doresc ca finanţele ţării să fie gestionate de o persoană a cărei integritate nu este atinsă de nicio suspiciune de corupţie", a scris, sâmbătă, pe Facebook, liderul liberalilor Alina Gorghiu.

Ponta îl laudă pe Vâlcov

Premierul Victor Ponta nu are nicio intenţie să-l demită pe Darius Vâlcov, ba mai mult îi laudă controbuţia la aelaborarea Codului Fiscal. „Cel mai important proiect al Guvernului în anul 2015 este Codul Fiscal ( la care Darius Vâlcov a avut şi va continua să aibă un rol determinant!). Vreau să asigur pe toată lumea că acest proiect merge mai departe, cu orice preţ şi în orice conjunctură politică!", a scris, sâmbătă dimineaţa, pe Facebook, premierul Victor Ponta.

"Dezvoltarea economică a ţării este direct legată de adoptarea şi implementarea acestui nou Cod - posibilă datorită muncii oamenilor din aceastăţară şi rezultatelor guvernăarii din 2012-2015!", a mai precizat Ponta.

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20 la sută din sumele încasate.

Reacţia analistului

Dan Ionescu, analist politic şi blogger Adevărul, ne-a declarat că Victor Ponta greşeşte politic atunci când nu îl demite imediat pe Darius Vâlcov, aşa cum şi ministrul finanţelor e în eroare pentru că nu a demisionat imediat ce a ieşit de la DNA. 

„Retragerea lui Darius Vâlcov nu are legătură cu faptul că el se ocupă de Codul Fiscal. Rămâne strict în limita principiului că un om politic care are calitea de suspect într-un dosar nu are ce căuta în Guvern. Chiar şi argumentul că e nevoie imperioasă de persoana sa în a gestiona problemele legate de noul Cod nu stă în picioare. Nici un guvern nu ar trebui să se identifice cu o singură persoană în ceea ce priveşte implementarea unui program politic. Pe de altă parte, este evident că PSD are o problemă majoră în politica de cadre şi devine aproape imposibil să mai găseşti pe cineva curat care să devină ministru. Nici Victor Ponta nu pare că a învăţat ceva din tot ce s-a întâmplat în ultimul ani şi continuă să întârzie inevitabilul ori de câte ori are de ales între a păstra un ministru cu probleme şi a-l demite pe respectivul. E o lecţie care se repetă şi pe care clasa politică refuză cu îndărătnicie să o înveţe. Nu e nici o mulţumire pentru noi că vor plăti pentru propriile greşeli“, susţine Dan Ionescu.

Citeşte şi:

Vâlcov se întâlnea în cimitir cu ceilalţi suspecţi pentru a primi „comisionul”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite