Băsescu, despre schimbarea lui Ponta: „Dacă i se va întinde mâna unor negocieri, Dragnea le va face”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Traian Băsescu în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Traian Băsescu a declarat luni seara, întrebat despre eventuale discuţii între Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea pentru schimbarea premierului, că, aşa cum îl cunoaşte pe liderul PSD, acesta va negocia, dacă i se va întinde "mâna unor negocieri".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a spus, într-o emisiune a postului public de televiziune, că preşedintele PSD Liviu Dragnea a avut nevoie de o "superconsolidare" la congresul partidului tocmai pentru a-i legitima viitoarele acţiuni. Băsescu a spus că îl cunoaşte foarte bine pe Liviu Dragnea, pe care l-a descris drept un "băiat isteţ" şi "alunecos" şi a precizat că în mod categoric acesta ar negocia schimbarea lui Victor Ponta din fruntea guvernului, dacă preşedintele l-ar invita la negocieri.

"Dragnea, în mod categoric, dacă i se va întinde mâna unor negocieri le va face", a spus Traian Băsescu, întrebat ce crede despre o eventuală discuţie între preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD.

Băsescu a adăugat însă că negocierile ar trebui să pornească de la ceea ce s-a întâmplat la ultima moţiune de cenzură care a confirmat că există o "majoritate solidă a actualei coaliţii", ceea ce înseamnă că premierul ar trebui să-i revină. Întrebat dacă totuşi această majoritate nu s-ar putea schimba în cazul în care i s-ar retrage sprijinul politic lui Victor Ponta, Băsescu a spus că "singura problema ar fi UNPR".

"În raport cu atitudinea pe care o văd la Oprea, cel puţin până acum nu a dat semne că ar fi dispus să o facă, deşi trebuie să uite de povestea cu susţinerea interesului naţional La ultima moţiune parlamentarii dânsului au stat în bănci pentru a-l susţine pe Ponta, când ştie foarte bine care e efectul extern. Eu nu pot să pun semnul egal între Victor Ponta şi interesul naţional" a comentat Băsescu.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Traian Băsescu a abordat şi nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace a cancelarului german Angela Merkel, în contextul crizei imigranţilor din Europa.

Fostul preşedinte a precizat că "dezavuează total" abordarea legată de migraţie, de refugiaţi, a unor lideri europeni, el făcând referire directă la premierii Olandei şi Austriei, dar a mai ales la cancelarul Germaniei.

"Cine i-a chemat, să-i primească, şi doamna Merkel are aici problemele sale, pentru că anunţul public: <<Să vină sirieni refugiaţi în Germania!>> a fost un anunţ catastrofal din cauza efectelor, datorită credibilităţii pe care o are cancelarul Germaniei.

Traian Băsescu a emis ipoteza că reacţia cancelarului german, Angela Merkel, ar fi fost stimulată de nominalizarea acesteia la Premiului Nobel pentru Pace.

"Nu vreau să spun o răutate şi nu vreau să-mi compromit relaţiiile cu doamna Merkel, dar nici nu exclud posibilitatea ca această generozitate a domniei-sale să fi fost stimulată de faptul că se afla pe listă scurtă a celor care puteau să primească Premiul Nobel pentru pace", a spus Băsescu.

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2015 a fost atribuit, vineri, Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia, "pentru contribuţia sa decisivă la construirea unei democraţii pluraliste" în această ţară, după revoluţia din 2011, a anunţat Comitetul Nobel norvegian.

Cancelarul german Angela Merkel, alături de Papa Francisc şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a figurat printre favoriţii la ediţia din 2015 a Premiului Nobel pentru Pace, potrivit agenţiei DPA.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite