Antonescu, Ponta, FMI şi românii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Victor Ponta şi FMI au stabilit împreună parametrii bugetari pentru anul viitor. Chestiunile puse pe masă se învârt în jurul unor cifre seci, deficit, PIB, rata inflaţiei. Din nefericire, alcătuirea bugetului a devenit o chestiune tehnică,  în loc să fie, aşa cum este normal, o chestiune politică.

Bugetul nu înseamnă doar împărţirea banilor şi tăierea lor atunci când veniturile sunt mai mici decât prognozele. Ar trebui să însemne viziunea de dezvoltare a ţării, alcătuirea listei de priorităţi şi mai ales, curajul de a schimba din temelii ceea ce nu merge. Sunt domenii care merg - sau nu merg - de pe vremea comunismului. Educaţia şi Sănătatea, le ştie toată lumea. Medicii sunt în stradă, profesorii sunt în stradă. Şi ce dacă? Răspunsul guvernului USL este acelaşi cu al tuturor guvernelor din ultimii 20 de ani: nu sunt bani.

Da, este adevărat nu sunt bani. Dar, asta nu înseamnă că nu trebuie să fie şi inteligenţă în a shimba situaţia, chiar cu puţini bani. NU toate ţările, azi dezvoltate, au fost foarte bogate mereu. Unele au pornit de jos şi au realizat miracole pentru că au ştiut unde să investească puţinii bani pe care îi aveau pe vremea în care erau sărace. Peste ani, aceste investiţii s-au întors în nivelul de viaţă al societăţii. Evident, dacă investeşti în sisteme performante de educaţie, vei avea în 15-20 de ani o economie competitivă şi un buget mult mai consistent, pe care îl vei reinvesti pentru următorii 20 de ani.

Cine ar face aşa ceva în România, ca să profte, Doamne fereşte, guvernul de peste 20 de ani? Nici nu se pune problema. Banii de la buget sunt făcuţi, şi asta o ştie şi cel mai neexperimentat politician român, să fie furaţi când eşti la putere, nu să fie cheltuiţi pentru beneficii abstracte în viitor. Din acest motiv, nu are nicio importanţă cum se face bugetul, cine ia un milion în plus şi ce minister va fi mai dăruit din banul public. Din acest punct de vedere, Crin Antonescu avea dreptate. FMI este o instituţie tehnică, te împrumută când ai nevoie şi te supraveghează astfel încât să nu mai intri în belele financiare pentru a-ţi putea plăti datoria înapoi.

Dar, dezvoltarea unei ţări, ieşirea din cercul vicios al banilor puţini, se face altfel. România a avut nevoie de creditul de la FMI în plină criză economică mondială. Dar, îi mai ţineţi minte pe toţi politicienii care strigau la colţ de drum că nu e nicio criză în România? Iată că a fost, iată că din lipsa aceleiaşi competenţe politice a trebuit să tăiem masiv salariile, la numai câteva luni de când aceeaşi politicieni susţineam cu tărie că lefurile profesorilor vor fi majorate cu 50%. Cam asta este situaţia şi acum. Crin Antonescu şi Victor Ponta schimbă replici tăioase, dar lucrurile merg înainte fără nicio schimbare de perspectivă. Bugetul se va cârpi ca şi până acum. Profesorii şi medicii vor primi aceleaşi lefuri de mizerie, nota de plată o vor achita românii, iar FMI îşi va recupera banii împrumutaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite