Gheorghe Falcă, la Adevărul Live: Candidatul dreptei va fi ales dintre Antonescu, Iohannis şi Predoiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Falcă      Foto: David Muntean
Gheorghe Falcă      Foto: David Muntean

Democrat-liberalul Gheorghe Falcă, membru în comisia care negociază fuziunea cu liberalii, a declarat luni, la Adevărul Live, că prezidenţiabilul dreptei va fi lansat în jurul datei de 1 august.

Principalele declaraţii: 

Adevărul: Azi, Ludovic Orban a anunţat că fuziunea s-ar putea întâmpla pe 26 iulie. Vom vedea ce spune şi PDL.

 Gh. Falcă: Noi am lucrat în aceste săptămâni, în acest moment proiectul de statut e aproape finalizat. Azi am dat ultimele retuşuri. La fel, proiectul politic al noului partid este finalizat, şi acolo cred că au fost doar câteva lucruri de corectat. Se lucrează la ce înseamnă documentul de fuziune şi tot azi am decis să propunem data de 26 iulie ca dată pentru realizarea fuziunii propriu-zise. Cele două partide vor avea două congrese în două săli diferite şi apoi, împreună, vor crea marele partid de dreapta. 

 Adevărul: Numele partidului a fost negociat?

Gh. Falcă: Am decis ca ultima dată să discutăm numele. Dacă aş fi apolitic, nu m-ar interesa numele. Mă interesează oamenii, viziunea. Nu cred atât de tare în ce înseamnă numele, nu numele realizează promisiuni. Evident, numele poate fi legat de tradiţie, de ce înseamnă un anumit succes, dar cred că mai importante sunt valorile. Lucrurile care definesc valorile de centru-dreapta sunt toate aceste lucruri mai importante decât titulatura. Evident, fiecare încearcă să obţină un plus faţă de noul  nume al partidului, dar candidatura la Preşedinţie se va realiza pe un titlu al alianţei dintre cele două partide.

 Adevărul: Care va fi numele alianţei?

 Gh. Falcă: Se face o cercetare. Va fi un nume cum a fost "Dreptate şi Adevăr". Ne interesează percepţia faţă de ce poţi adăuga unui candidat de dreapta în competiţie cu unul de stânga.

Adevărul: Dacă se renunţă la numele PDL, devine liber, adică PMP ar putea să-şi schimbe numele în PDL?

Gh. Falcă: Nimeni nu mai are voie să folosească acest nume. Cele două nume rămân rezervate partidului-mamă.

 Adevărul: Între documentele din comisii există şi un proiect de ţară. Care e?

Gh. Falcă: Proiectul de ţară înseamnă oferta noastră pentru România, o să reiasă de aici proiectul de prezidenţiabil. Lucrează deja cred că mai mult de 20 de oameni la el. Autostrăzile, de exemplu, aţi văzut că toată lumea ştie să vorbească despre ele. În grupul nostru de lucru gândim ca prioritate legarea provinciilor istorice prin autostrăzi. În 2018 celebrăm 100 de ani de la Marea Unire, şi totuşi, provinciile istorice nu sunt legate prin autostrăzi.

Adevărul: Sunteţi direct interesat de autostrăzi. Ne facem de râs la unguri, practic.

Gh. Falcă: Eu sunt inginer CFR. Mă uit cu alţi ochi la drum şi la ce înseamnă el ca valoare în dezvoltarea economică. În România nu există o consecvenţă în ceea ce înseamnă investiţiile. În realitate, din sărăcia noastră am aruncat bani pe diferite proiecte nefinalizate. Asta înseamnă risipă.  Uitaţi ce se întâmplă cu Legea Educaţiei. Când să o pui în practică, apare OUG şi se schimbă. Pentru ce mai avem nevoie de Parlament? Guvernul Ponta anulează şi cele mai importante legi prin OUG. Asta arată că sistemul democratic nu e înţeles corect. Legislativul nu mai lucrează.Trebuie să gândim în acest proiect de ţară tot ce înseamnă stat de drept. Sunt oameni politici care nu ştiu cu ce se mănâncă zona administraţiei locale. În 10 ani, în administraţia locală s-au emis 47.000 de acte normative. Vă daţi seama ce pericol este în zona de administrare.  În acest moment, politizarea desfiinţează mecanismele de funcţionare a statului. Toată lumea a făcut politizarea. 

Adevărul: Candidatul la prezidenţiale e unul dintre punctele importante ale proiectului de fuziune. Ce s-a decis referitor la candidat? Care sunt etapele?

Gh. Falcă: În acest moment, în PNL se află un sondaj care i-a pus în competiţie pe Iohannis şi Antonescu. Va fi finalizat între 15-17 iulie, Delegaţia Permanentă îşi va asuma rezultatul. Ulterior, intră în cercetare sondajul dintre câştigătorul PNL şi domnul Predoiu. Cum au promis Blaga şi Iohannis, în jurul datei de 1 august lansăm candidatul mişcării de dreapta.

Adevărul: Nu e prea târziu?

Gh. Falcă: Cred că e foarte târziu, dar acum lucrăm cu ce avem şi cred că, în acest moment, facem paşii corecţi şi rapizi, astfel încât luna august să ne prindă cu un candidat. Apoi trebuie să începem precampania şi colectarea de semnături pentru candidatură. Sper ca oferta mişcării de dreapta să fie mai generoasă decât o candidatură la funcţia de preşedinte, să fie o candidatură în tandem cu un prim-ministru, în echipă cu un guvern din umbră, să arătăm că dreapta şi-a înţeles responsabilitatea. Cred că românii aşteaptă să vadă dacă dreapta are curajul unor schimbări profunde. Eu nu vreau ca dreapta unită să dezamăgească.

Adevărul: Încă persistă dezamăgirea pe dreapta. Practic, sunt trei candidaţi în clipa asta. Dintre cei trei, unul va fi candidatul noului partid, nu există posibilitatea să apară un altul. Mă gândesc aici la domnul Ungureanu.

Gh. Falcă: Îl cunosc bine, din ce ştiu eu a existat oferta de a intra într-unul din cele două partide. Putea şi cred că mai e timp deja să intre în competiţie. La PNL nu mai are cum. Am ştiut că a existat oferta, de fapt de aici încolo a depins totul de el.

Adevărul: Spuneaţi că oferiţi un proiect pe termen lung. Automat, dacă un partid oferă candidatul la prezidenţiale, celălalt partid oferă omul de tandem?

Gh. Falcă: Eu aşa am spus că aş dori. Nu am ajuns la faza respectivă, trebuie să alegem candidatul. S-a discutat că celălalt partid va avea premierul, în funcţie şi de etapele de guvernare.

Adevărul: Probabil şi la PSD trebuie să fie un tandem. 

 Gh. Falcă: PSD are o problemă, a venit cu actualul premier. E greu ca premierul în funcţie să propună un alt premier. Strategic, poate veni cu domnul Tăriceanu pentru a rupe o felie din electoratul liberal. Trebuie înţeles ce înseamnă tandem. Statistic, mişcarea de dreapta stă mai bine decât ce se întâmplă în stânga. Are 1.500 de primari, faţă de 1.100 la stânga. Administrativ, stă mai bine şi la Consilii Judeţene.  Neunită, dreapta pare slabă. Unită, sunt condiţii foarte bune. Acum totul depinde de candidat, de forţa lui, de strategia pe care trebuie să o aibă în comunicare. În timpul acesta scurt e foarte greu să baţi ţara. 

Adevărul: Oastea e destul de împărţită în pâlcuri. Avem deja candidaţi din partea dreptei: Tăriceanu, Ungureanu, Diaconescu. Rămâneţi doar în alianţa PNL-PDL?

Gh. Falcă: Rămânem în alianţă, dar a existat invitaţia faţă de un număr de partide de a veni prin fuziune într-unul din cele două partide. Cred că liderul va genera mecanismul de unificare a electoratului de dreapta. În România, electoratul de dreapta e mai mare decât cel de stânga, dar cel al PSD e mai mare decât al oricărui partid de dreapta. Cetăţenii de dreapta sunt mai atenţi la ce înseamnă viaţa publică.  Oamenii aceia ies la vot  când vorbeşti corect cu ei, le arăţi percepţia ta ca om de dreapta. Noi definim uşor dreapta, să nu spun slab. Trebuie să redefinim dreapta, oamenii de dreapta trebuie să înceapă să studieze. Uitaţi cum a crescut din nou numărul de angajaţi la stat. Noi cum ştim să rezolvăm o problemă? În zona dreptei, vezi problema şi o dereglementezi. În stânga, ajutoarele sociale îi ţin pe oameni dependenţi. În dreapta, realizezi deduceri. Începi să ceri chitanţe, să fii parte cu ce înseamnă statul în oprirea evaziunii. Când vom defini corect dreapta, dreapta va avea mare succes. Aş vrea să văd chiar feţe noi, comunicatori noi, oameni care declanşează acest declic. Dacă vom merge tot noi, cu feţele noastre, nu vom avea prea mare succes.

Eu nu sunt un om care îmi calculez realizările prin procentul local. Anul acesta îndeplinesc 10 ani de primărie şi în cei 10 ani am adus comunitatea la un nivel de 68.000 de locuri de muncă. Trei judeţe din sud nu au împreună locuri de muncă pe care le are un singur municipiu. Am un şomaj de 1%, foarte mic. Numărul angajaţilor e mai mare decât cel dinainte de 1989. Am sub 40.000 de pensionari, ceea ce a arătat dinamismul, modul în care am putut dezvolta economia. Acum gândim un pol de dezvoltare Arad-Timişoara. Aşa trebuie să gândim administraţia. Au învăţat primarii să facă drumuri, canalizare, dar locuri de muncă? 

E o chestie de respect când ai un proces cu DNA, să nu vrei să avansezi politic. Dacă trenul trece şi nu eşti în gară, l-ai pierdut. Eu l-am pierdut, dar nu pot spune că mi-am dorit. Mie îmi place ideea oamenilor noi în politică şi chiar trebuie să deschidem partidele, doar că experienţa politică te ajută în ceea ce înseamnă deciziile corecte. Tinereţea  nu înseamnă o valoare atât de mare. Aici e marea problemă a lui Ponta. El trebuie să vorbească despre un proiect prezidenţial, dar şi despre ce se întâmplă cu România. Tinereţea e frumoasă, dar fără experienţă e greu ca om politic să iei deciziile oportune. 

Adevărul: Sunteţi şi finul lui Traian Băsescu.  Ce rol credeţi că va avea în această campanie?

Gh. Falcă: E ca şi cum m-aţi întreba: credeţi că soţia merge la cumpărături? Vă pot spune că, peste ani, va intra în istoria pozitivă a oamenilor politici. Eu azi mă uit la Iliescu ca la un om politic care a distrus România anilor nouăzeci, la Constantinescu care nu a avut curajul deciziilor importante. Peste ani, când vom vedea ce decizii s-au luat în România, pe zona de securitate, intrarea în NATO, crearea acestui stat pe zona valorilor statului de drept, toate acestea se vor vedea în timp, că preşedintele şi-a pus pozitiv amprenta pe ce înseamnă România. 

Adevărul: În perioada discuţiilor cu PNL, preşedintele a încercat să intervină? I s-a cerut părerea?

Gh. Falcă: Colegii mei  nu l-au contactat. E o decizie a celor două partide. Eu sunt sigur că şi preşedintele vrea ca puii să devină maturi şi să îşi asume responsabilităţi. 

Adevărul: V-aţi înscris în FMP, din câte ştiu

Gh. Falcă: M-am înscris în fundaţie, dar am ştiut să fac diferenţa între fundaţie şi partid.  Trebuie să explicăm pe două direcţii. Trebuie să îmi respect electoratul din Arad. Nu cred că un om politic se poate juca aşa uşor cu electoratul. Eu sunt un om în care arădenii au încredere. Nu mi-a fost uşor când eram acuzat de DNA, dar oamenii aceia au fost lângă mine. Sunt bucuros că azi particip la un moment destul de important pentru mine. Partidele se definesc cam aşa: când ai peste 30% electorat, eşti partid mare. Când eşti sub 20% din electorat, eşti un club mic. În istoria dreptei, doar PDL a luat peste 30%.  Ambele partide sunt două cluburi mici. Împreună, pot deveni un partid mare. Cred că trebuie să definim mai clar şi ce înseamnă Executiv. Dintr-o dată, unii au puteri măreţe. În administraţie, constrângerile sunt foarte mari. Am avut ocazia să studiez, în 2002, sistemele administrative şi sistemele electorale. De aceea, mă uit cu dezamăgire că nu am înţeles să ne uităm corect la ce înseamnă sistemele administrative. 

Adevărul: Pe scurt, s-a stabilit că în urma acestei fuziuni, posturile în noul partid se împart în mod egal? 

Gh. Falcă: Nu am ajuns la astfel de subiecte, pentru că se va funcţiona cu cele două structuri, cred, până în 2016. Unificarea nu înseamnă să plece lumea de acolo. Nu s-a ajuns la o astfel de discuţie. Va fi o reducere a posturillor, nu poţi să ai 50 de vicepreşedinţi. Noul Statut prevede sub 20 de vicepreşedinţi. Nu cred că tema noastră, astăzi, e cum să împărţim viitoarea poziţionare. Evaluarea noastră se va face şi în funcţie de rezultatul de la prezidenţiale. PNL vine dintr-o alianţă cu PSD, s-au simţit înşelaţi. La noi nu a mers pentru că a fost alianţă. E o problemă de echipă, de aceea decizia de fuziune este una corectă şi cred că va genera o altă politică. 

 În 2005, se programase ca ambele partide să se unească şi să meargă în PPE. Domnul Tăriceanu s-a opus şi iată că PNL ajunge acasă. PNL a fost în ALDE,care este o mişcare de centru-stânga. Ei în Europa nu erau de dreapta.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite