Dan Şova, la Adevărul Live: PSD nu va folosi în campanie tema religiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Şova, a fost invitat la Adevărul Live, pentru a discuta despre şansele prezidenţiabilului Victor Ponta la scurtinul din toamnă, despre pregătirile de campanie, precum şi despre noul scandal cu liberalii în legătură cu datoria USL.

Principalele declaraţii:

Aveţi un regret că aţi plecat de la Ministerul Transporturilor?

Nu am niciun regret. Mi-am dorit să plec. I-am spus premierului că este opţiunea mea. Mai mult decât Mninisterul Transporturilor, este importantă campania electorală. La minister puteau fi şi alţii, poate chiar mai buni, cum este Ioan Rus. Campania electorală este de o importanţă vitală pentru noi şi ne dorim să câştigăm magistratura supremă. Au trecut zece ani.

Aţi avut timp să mergeţi pe teren, să vorbiţi cu delegaţii? Este pregătit partidul?

Partidul este pregătit. I-am dat o replică şi domnului Predoiu. Avem trupele pregătite. Emoţii avem, va fi o bătălie dificilă, dar plecăm la drum cu ideea că vom câştiga.

Veţi fi şef de campanie al lui Victor Ponta?

Nu. Sunt mai multe funcţii într-o campanie. Pe mine mă interesează comunicarea. Şeful de campanie se ocupă cu organizarea în teritoriu.

Ca să fac o paralelă care să ne ajute. Veţi fi pentru Victor Ponta ce a fost el pentru Mircea Geoană sau nu?

Aşa cred. Nu ştiu dacă voi fi la fel de bun, dar aşa voi fi.

Domnul Mircea Geoană a pierdut alegerile în 2009, iar Victor Ponta a devenit preşedinte al PSD.

Din păcate, domnul Mircea Geoană nu a pierdut din cauza greşelilor lui personale, nu din celui care l-a reprezentat la nivel de comunicare publică.

Vă doriţi să aveţi acelaşi traseu cu cel al lui Victor Ponta? Să ajungeţi şi dvs. preşedinte?

Asta este o discuţie pe care am văzut-o lansată în media, dar nu face parte din preocupările mele. Acum ne interesează campania prezidenţială.

Dar nici nu excludeţi posibilitatea să candidaţi la şefuia PSD ddacă Victor Ponta ajunge preşedinte?

Cred că niciun membru PSD nu exclude să devină preşedinte al PSD într-o zi. Ca membru al PSD, nu exclud această variantă.

Dvs. nu sunteţi un membru oarecare al PSD şi pe la colţuti, pe la Parlament, se vorbeşte despre două tabere: tabăra lupilor tineri şi tabăra domnului Dragnea, care se vor confrunta pentru şefia partidului.

Astea sunt informaţii pe surse. În acest moment în partid nu există o asemenea preocupare pentru că singura logică pe care o ai este evenimentul cel mai important. Este un drum lung. Vă garantez că PSD este un partid condus şi compus din oameni cu experienţă.

Ce se întâmplă cu USL?

USL, ca brand, aparţine PSD. Al doilea lucru este desfiinţarea alianţei de la Tribunal. Trebuie stabilit contabil ce datorează fiecare. Brandul USL îl putem folosi în orice context vrem noi. USL, dacă va fi folosit, va fi folosit discursiv. Din nefericire, domnul Antonescu, pe un raţionament politic care îmi scapă, a ţinut să distrugă această alianţă. Nu am vorbit cu dânsul în ultima vreme. Domnia sa spunea că există unii din USL care nu îl susţin la Preşedinţie. Nu era vorba de PSD, ci de PNL.

Domnul Iohannis este un candidat pe care nu îl înţeleg. Deocamdată zici că este purtător de cuvânt al preşedintelui Băsescu. Domnul Iohannis, în 45 de zile, a scăzut de la 41% la 29%. Domnul Iohannis se topeşte ca o îngheţată în luna august, dacă mă întrebaţi pe mine. Domnul Iohannis nu este de stânga sau de dreapta. Toate alegerile le-a câştigat din partea unui ONG. Nu vom ajunge să avem un mare partid de dreapta. Au format o alianţă politică, dar procedurile de fuziune ar trebui să dureze până în 2017. După ce vor pierde alegerile, va fi o supărare mare şi nu se va ajunge acolo.

Klaus Iohannis, în calitate de primar, este perfect. O opinie personală este că mai mult de atât nu se poate. Noi am avut o colaborare foarte bună cu liberalii. Tot ce s-a discutat, s-a realizat, tot ce s-a propus pe parte liberală a fost implementat. Pentru noi, cooptarea liberalilor este o chestiune de interes. Era un guvern de succes, cu o majoritate de 70%. O alianţă care era verificabil că nu îşi pierduse deloc din suportul electoral, ceea ce înseamnă că procedase bine.

Din toată chestiunea asta, domnul Antonescu şi-a dat demisia de la Senat, a venit cu Iohannis care voia să aibă toate funcţiile, întâlnirile pe la spate cu Băsescu. Este o acţiune politică atât de caraghioasă. Structura Guvernului era că aveai vicepremier şi ministru de Finanţe. Lipsa din Guvern era la Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Interne. Domnul Iohannis a vrut o parte din funcţia lui Stroe şi o parte din cea a lui Chiţoiu. Antonescu a căutat nod în papură atunci. A aşteptat orice pretext pentru a pleca.

image

Spuneţi de Klaus Iohannis că nu poate mai mult decât a fi primar al Sibiului. Când l-aţi susţinut pentru a fi premier, atunci era bun?

Am greşit când l-am pus pe postul de premeir. Iohannis a avut o aură statuară. Vorbeşte puţin sau deloc, ceea ce este un lucru rău în politică. A avut nişte realizări remarcabile la Sibiu, dar nu se poate compara cu exigenţele de la centru. Ar fi fost bună propunerea lui Iohannis ca să trecem peste acel moment.

Mai mulţi analişti spun că domnului Ponta îi este frică de contracandidatul dreptei, Klaus Iohannis

Lui domnul Ponta nu îi este frică de nimeni. Domnul Victor Ponta a fost reactivi la o anumită atitudine a partidelor de dreapta şi a lui Traian Băsescu, de acuze la BOR. Ceea ce a spus la Craiova premierul Ponta, a spus că nu are probleme cu confesiunea, nu interesează nici originea etnică, dar mie nu trebuie să-mi fie ruşine că sunt român şi ortodox.

Nu putem să stăm pasivi uitându-ne la atacurile BOR, care nu primesc dezminţiri. În politică trebuie să spui ce gândeşti. Domnul Băsescu a spus că îl sprijină pe Iohannis.

Credeţi că PMP, PNL şi PDL vor avea un candidat unic?

Nu cred că vor avea un candidat unic. Să vedem cum vor reacţiona liberalii când vor avea alegeri interne. Liberalii sunt mai puţin organizaţi.

Are şanse ACL să devină un mare partid de dreapta?

Nu cred că au această şansă. Liberalii sunt mai puţin bine pregătiţi pe organizare şi mobilizare, dar au ideologii. Cunosc oameni de la PNL şi PDL. Incompatibiliattea persoană cu persoană este evidentă. Între PSD şi PNL a existat o tradiţie lungă. Am ţinut Guvernul Tăriceanu timp de doi ani şi jumătate. PSD a fost foarte onest şi a dat PNL ceea ce alt partid nu ar fi dat. Nimeni nu poate să uite faptul că a existat o colaborare pe baze corecte.

În PNL avem un partid de dreapta şi unul care s-a desprins, partidul domnului Tăriceanu.

PLR a depus cerere de aderare la ALDE. A afirma că o asemenea personalitate a fost pusă de PSD, nu. Tăriceanu a făcut opoziţie lui Antonescu demult. Până să apară PLR, liberalismul dispăruse. Nu cred că domnul Tăriceanu va ajunge la 3%. Domnul Tăriceanu are avantajul de a fi cunoscut 100%. Are şanse să ajungă în turul II. Îmi doresc ca, în ipoteza în care nu ajunge în turul II, să susţină candidatul PSD. Până în alegerile prezidenţiale, nu se pune în discuţie ca PLR să intre la guvernare.

Credeţi că Antonescu l-ar fi învins pe Victor Ponta?

Nu cred. Victor Ponta va învinge orice candidat, dar nu va fi o luptă uşoară.

Dar totuşi PSD are 35%. De unde luaţi procentele?

Nu aşa se calculează. În toate sondajele pe turul II cea mai grea este confuntarea cu Iohannis. Votăm un preşedinte pentru toţi românii, nu de stânga sau de dreapta. La alegeri, au venit mai mulţi decât la alegerile parlamentare. Sunt oameni care vin doar la alegerile prezidenţiale.

image

Vor participa la Congres şi domnii Mircea Geonă şi Ion Iliescu?

Sigur că vor participa.

S-a împăcat Geonă cu ideea că nu va mai fi candidatul PSD?

Cred că s-a împăcat cu ideea asta de când a pierdut din 2009.

Domnul Mazăre spune că domnul Rus este prieten cu domnul Băsescu.

Domnul Rus este unul dintre cei mai importanţi lideri ai PSD. Domnul Rus nu este prietenul domnului Băsescu. Este la fel de prieten cu Băsescu, cum este şi Radu.

Are Ponta un schelet în dulap de care să ştie numai Traian Băsescu?

Poate doar de la grădiniţă. Din modul în care vede viaţa, nu este un om care să aibă scheleţi în dulap. Nu pot să mă bag la pasiunile nimănui, este la liber, dar a fost o exprimare bădărănească a preşedintelui.

Se ştie tot despre Victor Ponta?

Da, cred că se ştie chiar mai mult decât era necesar.

Domnul Iohannis a spus că Ponta nu a fost bărbat când a introdus tema religiei în dezbatere.

Îl sfătuiesc să urmze cursuri de limba română dacă asta a înţeles. BOR este instituţia cu cea mai mare cotă de încredere. Este un bun din patrimoniul spiritual. Dacă cineva atacă o instituţie fundamentală, mi se pare normal să reacţionăm. Nu vom folosi tema Bisericii Ortodoxe în campania electorală, dar dacă văd pe cineva că va vorbi urât la adresa BOR, nu vom tăcea.

Cum s-a ajuns la domnul Manda?

Domnul Manda se află la al treilea mandat de parlamentar. Este membru al Comisiei de Buget, este expert contabil de meserie. Domnul Manda are defectul că este tânăr, dar cred că principalul defect este că nu este sluga lui Băsescu.

image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite