Iohannis, după CSAT: Planul de înzestrare a armatei pentru 2017-2026 a fost retras de pe ordinea de zi. Urmează să fie adaptat dorinţei politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul de înzestrare a armatei pentru 2017-2026 a fost retras de iniţiator de pe ordinea de zi a CSAT, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, precizând că în elaborarea acestuia a fost „neglijat“ acordul politic de alocare a 2% din PIB pentru Apărarea, pe parcursul a „cel puţin un deceniu“. Mai mult, acesta a punctat faptul că planul ar urma să fie „adaptat dorinţei politice“.

UPDATE Klaus Iohannis: S-a încheiat acum puţine minute şedinţa. O şedinţă care a avut o ordine de zi destul de bogată. Am discutat despre Strategia UE pe Securitate şi Apărare, o temă foarte importantă pentru noi. E vorba de o iniţiativă europeană care vizează cercetarea militară, un studiu asupra modului cum poate fi îmbunătăţită industria militară europeană. 

Această informare a fost prezentată şi în final aprobată. Concluzia e că România e interesată de acest proiect şi doreşte să fie parte din proiect. Vă reaminetesc de discuţia avută despre Europa cu mai multe viteze. Nu se mai discută aşa-ceva, ci se discută de proiecte în care poate participa cine doreşte. Când e vorba de graniţe şi securitatea cetăţenilor, România doreşte să participe. 

Am mai avut un proiect privind mijloacele de resursă umană pentru misiunile din afara teritoriului extern.  Au fost aprobate acestea. A fost mărit numărul forţelor care pot fi puse la dispoziţie. Avem un număr maximal de 1.793 de persoane militari şi civili din partea MApN, şi peste o mie din partea MAI. Acestea sunt maximele. În realitate, nu sunt acum atâtea persoane angajate şi nu vor fi în 2018, însă am văzut că situaţiile se pot schimba de la un moment la altul. În afară de aceste maxime au mai fost stabilite un număr de militari şi civili care sunt în aşteptare. 

Am avizat Cartea Albă a Apărării 2017, un document prezentat de MApN. Am analizat un raport al MAI privind evoluţia fenomenului migraţiei. Avem date şi de la UE şi de la serviciile cu care colaborăm. Nu există indiciu că presiunea imigraţionistă se va termina. Nu avem semnale pozitive în ceea ce priveşte războiul din Siria. 

Am aprobat astăzi Raportul de actvitate al SRI pe 2016, un raport complet, bine documentat şi care a arătat cât de importantă e munca SRI pentru a ne apăra de terorişti. 

Un document pe care nu l-am discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare pentru cel puţin un deceniu. Urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT.

Reporter: Ce efecte ar putea avea retragere Planului de înzestrare a armatei şi ce ne puteţi spune despre dotarea armatei?  

Iohannis: Vă amintiţi că de la începutul mandatului meu am luat în serios aceste chestiuni şi de aceea am decis să alocăm 2% din PIB pentru Apărare. Sunt bani nu doar pentru dotări de tip armament, ci şi de dotare logistică. 

Reporter: Credeţi că mai poate conduce Laura Codruţa Kovesi DNA după ultimele evenimente?

Iohannis: Am fost informat despre aceste abordări media şi cred că este bine să se verifice. Din informaţiile mele, se fac verificări şi în DNA, de asemenea CSM se ocupă de anumite aspecte şi am luat act de faptul că Ministerul Justiţiei a solicitat o inspecţie pe management, atât la Parchetul general, cât şi la DNA Eu sunt foarte mulţumit de activitatea DNA şi de conducerea instituţiilor.  

Ar trebui suspendată doamna Kovesi?

Nu văd niciun motiv de suspendare. 

Există vreun pericol faţă de angajamentele ţării noastre în ceea ce priveşte timpul pentru cheltuirea celor 2% din PIB pentru Apărare?

Chiar azi am atras atenţia premierului, miniştrilor, să accelereze procedurile. 

Aţi discutat de la izbucnirea scandalului cu şefa DNA?

Nu discut cu şefa DNA astfel de chestiuni, nu intră în fişa postului preşedintelui şi aştept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituţional. Dacă voi semna sau nu (demiterea lui Kovesi - n.r.), asta e din filmul dacă şi parcă. Când vom avea o concluzie discutăm pe ea. 

Acuzaţiile de plagiat care planează asupra lui Tudose nu contrazic criteriile de integritate enunţate? 

Evident că nu, altfel nu l-aş fi desemnat. Dar, dacă astfel de acuzaţii se adeveresc, atunci problema trebuie rezolvată nu de mine, ci de cei care au propus persoana, respectiv de persoana în cauză. Eu pornesc de la premisa că, dacă vor exista confirmări ale acestor acuzaţii, vor apărea şi urmările în consecinţă

Aţi cerut continuarea luptei împotriva corupţiei la învestirea Guvernului. Consideraţi că se desfăşoară cu aceeaşi intensitate sau ar putea fi afectată?

Sincer, nu cred că e afectată lupta anticorupţie. Nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Ele zguduie încrederea cetăţeanului în instituţiile statului.  Vreau să am clarificări urgente şi nu doar urgente, ci pertinente. Trebuie să ştim ce e adevărat şi ce nu e adevărat. Clarificarea trebuie să vină repede.

De la cine aşteptaţi clarificările?

De la instituţiile care trebuie să vină cu ele. 


„Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la: implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate şi apărare); forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2018; activitatea Serviciului Român de Informaţii în anul 2016; regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă; Carta albă a apărării; planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026; evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei şi principalele măsuri implementate la nivel naţional“, transmite Adminstraţia Prezidenţială.

În cadrul şedinţei prezidate de către preşedintele Klaus Iohannis vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite