PORTRET Pianista Elisabeth Leonskaja cântă Beethoven la Bucureşti, Sibiu şi Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianista Elisabeth Leonskaja, născută la Tbilisi, Georgia sovietică, în 1945, a studiat la Moscova, în prezent cu cetăţenie austriacă. „Marea doamnă a şcolii sovietice” nu este pentru prima oară la Bucureşti, un tărâm muzical de care o leagă decenii de performanţe extraordinare, printre care şi câştigarea competiţiei de pian, în 1964, a Concursului „Enescu”.

Leonskaja a studiat pianul de la 6 ani, apoi a continuat studiile la şcoli de specialitate din Tbilisi, pentru ca la 11 ani să susţină pentru prima dată o orchestră cu Beethoven iar doi ani mai târziu şi-a demonstrat talentul cu un solo. În 1964 a început Conservatorul de la Moscova, timp în care a câştigat trei mari premii.

În 1964, pe când avea 19 ani, Elisabeth Leonskaja a câştigat Secţiunea Pian a Concursului „Enescu”, afirmând că a fost mereu influenţată de această „creaţie specială”.

În 1978, a părăsit Rusia pentru Austria, stabilindu-se la Viena.

Imagine indisponibilă

Este membru de onoare al sălii de concerte Konzerthaus, Viena, şi a primit „Crucea de Onoare a Austriei”, Clasa I, în semn de recunoştinţă pentru serviciile aduse vieţii culturale din această ţară.

A concertat de mai multe ori la Festivalul „George Enescu” iar anul acesta reiterează colaborarea cu dirijorul român Horia Andreescu. Legătura ei specială cu România este legată chiar de lucrările lui Enescu, chiar dacă este cunoscută ca interpretă chopiniană.

Elisabeth Leonskaja, care spunea despre Sonata lui Enescu nr. 1 în fa diez minor, op. 24, că îi aminteşte de „Visul unei nopţi de vară”, dar şi de melancolie, de o stare nocturnă, a înregistrat această sonată în titlul „Paris”, în 2013, la EaSonus.

Este cunoscută şi pentru înregistrări ale interpretărilor lui Edvard Grieg din concertele pentru pian ale lui Mozart, acompaniată de Sviatoslav Richter, mentorul ei, despre care spunea, într-un interviu pentru „Adevărul”: „Cântatul alături de Richter mă durea fizic“.

Având o legătură specială cu România, pianista Elisabeth Leonskaja a mărturisit facinaţia faţă de muzica lui Enescu.

În 2011, aflată la Bucureşti pentru un recital pe scena Ateneului, Elisabeth Leonskaja a donat încasările pentru Muzeul „Nicolae Minovici”, cunoscut ca „Vila cu clopoţei”, declarând pentru „Adevărul” că „pentru orice lucru frumos e nevoie de un acoperiş”.

Program

8 septembrie

Ateneul Român, ora 16.30

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Viena Orf

Horia Andreescu - dirijor

Elisabeth Leonskaja -pian

Dünser - The Waste Land

Beethoven - Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră în mi bemol major op. 73

Enescu - Suita nr. 3 pentru orchestră în re major op. 27, „Săteasca”

Ravel – Bolero

Pianista Elisabeth Leonskaja Foto: ILINA SCHILERU

9 septembrie 

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia

Secţiune: Festivalul în ţară

Elisabeth Leonskaja - pian

Beethoven Sonata nr. 30 în mi major op. 109

Beethoven Sonata nr. 31 în la bemol major op. 110

Beethoven Sonata nr. 32 în do minor op. 111

10 septembrie 

Cluj-Napoca

Acelaşi repertoriu ca la Sibiu

Secţiune: Festivalul în ţară

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite