WIKILEAKS Teodor Baconschi este "util" în marile dosare de politică externă, un mare apărător al Bisericii Ortodoxe, dar nepăsător la plângerile minorităţilor religioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O altă telegramă din seria Wikileaks, clasificată "Confidenţial" şi având subiectul "Noul ministru de Externe - un diplomat de cariera, in care presedintele Basescu are incredere", face dezvăluiri despre profilul lui Teodor Baconschi în telegramele secrete.

"În general empatic cu chestiunile importante pentru Ambasada SUA, Baconschi s-a arătat un mare apărător al Bisericii Ortodoxe Române şi nepăsător la plângerile minorităţilor religioase din ţară", se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti, citată de HotNews.ro.

Din textul telegramei:

Ambasada a fost dezamagită de Baconschi în 2006 când a asigurat Ambasada că un proiect al Legii Religiilor nu va trece în Parlament şi a promis să informeze Ambasada în legatură cu orice progres. Legea, care favoriza Biserica Ortodoxa şi excludea explicit Bisericile mai mici de la ajutoarele guvernamentale şi de la scutirea de taxe, a trecut repede prin Parlament şi a fost promulgată de Preşedinte în ultima săptămâna a anului.

Cu toate acestea, foştii oficiali ai Ambasadei care au lucrat cu el l-au etichetat pe Baconschi drept "util" pentru marea majoritate a chestiunilor. Aceşti foşti oficiali ai Ambasadei l-au descris ca un intelectual de centru-dreapta profund anti-comunist şi "ataşat ferm unei puternice relaţii bilaterale şi ataşat în general trans-atlanticismului.


În telegramă se mai arată că Andrei Pleşu "este privit drept primul susţinător major al lui Baconschi ("Baconschi's first major sponsor" in original). Pleşu l-a convins pe Baconschi să devină diplomat şi l-a ales să reprezinte România la Vatican în 1997. Tot Pleşu l-a convins pe preşedintele Băsescu că Baconschi ar fi un bun secretar de stat în MAE în 2005. Baconschi a fost consilierul lui Pleşu când acesta din urmă a fost ministru al Culturii în anii '90."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite