UPDATE Tragedia din Colectiv. Ziua a zecea. Numărul morţilor se ridică la 47. INML: La 18 persoane decedate au fost descoperite doze letale de otravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coşmar fără sfârşit pentru victimele tragediei din clubul Colectiv. În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 71 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi. Numărul deceselor a ajuns la 47.

UPDATE 19.35 Încă o persoană rănită în incendiul din clubul Colectiv a murit luni. Aceasta era internată la Spitalul de Arşi din Capitală.

Surse din cadrul unităţii sanitare au declarat pentru adevarul.ro că este vorba despre un bărbat care era internat la Terapie Intensivă şi era în stare foarte gravă.

Ultima persoană care a decedat dintre răniţii din incendiul din Colectiv este Liviu Zaharescu, un tânăr din Braşov, care lucra ca fotograf pentru o publicaţie online de muzică rock. Surse medicale au declarat că bărbatul decedat luni seară este Liviu Zaharescu, potrivit Mediafax. Liviu Zaharescu era originar din Braşov şi absolvise Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucureşti. Lucra, din 2010, ca fotograf de concerte pentru publicaţia online Let's Rock România.

image

UPDATE 19.30 Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc declara, luni seara, că numărul pacienţilor internaţi în urma incendiului din clubul Colectiv a ajuns la 72, dintre aceştia 15 fiind în stare critică şi şapte în stare gravă.

Întrebat dacă poate estima câţi pacienţi ar mai putea pleca la tratament în străinătate, Săndesc a spus că decizia aparţine medicilor din străinătate.

„În această seară avem o nouă întâlnire cu medici din Germania şi din Franţa, vom vedea dacă aceştia vor decide transferul în străinătate al altor pacienţi. De fiecare dată decizia plecării la tratament în străinătate a răniţilor din incendiul din clubul Colectiv a aparţinut medicilor străini, aceştia cunoscând exact starea pacienţilor, dar şi condiţiile din propriile spitale", a explicat secretarul de stat.

UPDATE În urma incendiului din Colectiv, medicul Ciprian Isacu s-a deplasat voluntar la Bucureşti împreună cu medicul Marc Guibert, chirurg plastician la Spitalul Saint Louis din Paris. Într-o conferinţă de presă care a avut loc luni la Spitalul Elias, acesta a declarat că medicii români sunt foarte bine pregătiţi, întrebându-se cum ar fi făcut Franţa faţă unei asemenea „nenorociri”.

„La iniţiativa Ambasadei Franţei la Bucureşti, profitând de prezenţa unor chirurgi francezi, în vederea unui program de dezvoltare a cooperării în ceea ce priveşte arsurile s-a constituit o celulă de criză şi am fost dirijaţi să participăm şi să transportăm pacienţi. În afară de partea afectivă, spre surpriza mea, nu numai că nu avem lecţii de dat aici, mă întreb ce am fi făcut noi, în Franţa, în faţa unei nenorociri. În România este o muncă de calitate extraordinară, nu vă puteţi închipui. Am vizitat câteva spitale astăzi, din punct de vedere tehnic sunt de top, din punct de vedere uman nu e nimic de reproşat”, a spus Ciprian Isacu, medic român stabilit de 21 de ani în Franţa. 

UPDATE Profesorul dr. Doina Dimulescu a precizat, luni, că Spitalul Elias mai are internate şapte persoane rănite în incendiul din Colectiv, patru sunt la secţia de Terapie Intensivă, dintre care doi în stare gravă, intubaţi şi ventilaţi mecanic.

„Luni, la spitalul nostru mai sunt internaţi şapte pacienţi. Dintre aceştia, trei sunt în secţia de Chirurgie Plastică, au evoluţie favorabilă şi doar unul dintre ei va necesita intervenţie chirurgicală de grefare. În secţia de Terapie Intensivă se mai află patru pacienţi, dintre care doi în stare gravă, traheostomizaţi şi ventilaţi mecanic”, a spus profesor dr. Doina Dimulescu, potrivit Mediafax.

Managerul Spitalului Elias din Capitală a precizat că unul dintre pacienţii aflaţi în stare gravă era selecţionat pentru a fi transferat într-un spital din Norvegia, însă, în cursul zilei de duminică, „performanţele sale respiratorii s-au deteriorat semnificativ”.

„Din acest motiv, pentru siguranţa pacientului, împreună cu echipa medicală de transport s-a hotărât renunţarea la deplasare, urmând ca reevaluările ulterioare să stabilească dacă va putea suporta, la un moment dat, transportul", a mai spus medicul.

Dimulescu a mai precizat că pacienţii fără probleme respiratorii evoluează favorabil şi unul dintre ei va fi supus luni intervenţiei chirurgicale.

„Prognosticul rămâne rezervat pentru bolnavii din Terapie Intensivă", a mai spus dr. Doina Dimulescu.

Trei pacienţi în stare critică la Spitalul de Arşi

Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, a declarat că trei dintre pacienţii internaţi la această unitate sunt în stare critică.

„Cei trei în stare critică sunt diferiţi ca evoluţie, unul este foarte, foarte, foarte grav, un altul mediu, unul sperăm să se îndrepte spre stadiul acela de bolnav grav, nu atât de critic, dar mai vedem. Alţi doi pacienţi sunt în stare gravă. Sperăm ca evoluţia celor doi bolnavi să fie bună. Par a se îndreptat spre bine. Mai au nişte etape de trecu, nu neapărat operatorii, cât de îngrijire de terapie intensivă, sperăm că va fi bine", a spus Stănculea.

Întrebat dacă unitatea medicală a fost dotată cu chiturile pentru cianuri, Stănculea a răspuns afirmativ, însă a arătat că nu au existat semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi în momentul venirii acestora.

„Da. Sunt nişte chituri pentru intoxicaţii cu cianuri. Noi, având o mică problemă şi din discuţiile cu ceilalţi colegi anestezişti de la celelalte spitale, această intoxicaţie cu cianuri nu a apărut a fi foarte manifestă, pentru că acolo este un întreg mecanism care ar trebui să se găsească în nişte dozări de hemoglobină care la noi şi la celelalte spitale nu au apărut că ar fi mari. Nu au existat semne de intoxicaţie cu cianură la bolnavi la momentul venirii. Aşa că utilitatea acelui chit la acel moment îmi este greu să o definesc. (...) Nu au fost semnele unei intoxicaţii severe cu cianuri”, a afirmat medicul.

Pacienţii de la Spitalul SRI, scoşi de la Terapie Intensivă

Cei doi pacienţi internaţi la Spitalul SRI au fost transferaţi luni de la Terapie Intensivă în Secţia de chirurgie plastică şi reparatorie, prezentând o stare generală bună.

„Cei doi pacienţi români, cu vârste de 30, respectiv 44 de ani, au o stare generală bună şi sunt stabili hemodinamic şi respirator. Evoluţia în cazul celor doi este favorabilă. Astăzi au fost transferaţi de la Terapie Intensivă în Secţia de chirurgie plastică şi reparatorie”, potrivit unui mesaj postat de Facebook a SRI.

UPDATE Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) a anunţat că la 18 din cele 26 de persoane decedate în urma incendiului din clubul Colectiv s-a găsit acid cianhidric. 

„La 18 din cele 26 de persoane a căror autopsii le-am făcut în primă instanţă au fost descoperite doze letale de acid cianhidric. Deşi toate persoanele au fost expuse la aceleaşi substanţe toxice, în cazul celor care au fost înauntru s-a adăugat şi componenta de arsură. Acidul cianhidric este o substanţă foarte toxică, folosită la armele chimice. Pentru această otravă există un antidot, doar că trebuie administrat atâta timp cât acidul e în corp pentru a-şi face efectul. Din cauza acestui acid, recuperarea celor care sunt acum internaţi în spital este atât de dificilă”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Cristian Ciurcă, directorul adjunct al INML.  

De asemenea, legiştii mai precizează că toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite că prezente.

„În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare, etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etansarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianati, oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric, cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf, etc. Pentru punerea în evidenţă în corpul decedaţilor a prezenţei posibile a acestor substanţe continuăm investigaţiile toxicologice”, se mai arată în documentul citat.

În comunicatul emis de INML se mai precizează că la toate substanţele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, că urmare a acţiunii directe, dar multe dintre aceste substanţe determina în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială ceea ce face că multe dintre persoanele care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustionala şi toxică.

Ce este acidul cianhidric

Acidul cianhidric este un lichid incolor, gălbui, inflamabil, cu o solubilitate bună în apă, cu un miros neplăcut de migdale amare, extrem de toxic. Potrivit unor biochimişti, citaţi de site-ul descopera.ro, oamenii care au murit vineri seara în clubul Colectiv au fost practic gazaţi cu acid cianhidric.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea clubului Colectiv a declarat că pereţii şi tavanul clubului erau îmbrăcaţi cu un burete antifonat care nu era însă ignifug: „Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură - motoare, calorifere, nu să îi dai foc”.

Acidul cianhidric a fost eliberat în momentul în care buretele s-a aprins.

„Buretele respectiv era în proporţie de 90% poliuretan, aditivi şi coloranţi. În momentul în care arderea se aprinde în spaţii închise, cu concentraţie foarte scăzută de oxigen avem de fapt o ardere incompletă, degajare de fum gros şi cu degajare în principal de monoxid de carbon şi, din păcate, cu degajare de acid cianhidric. Din punct de vedere biologic dacă vorbim, recuperarea în cazul intoxicaţiei cu monoxidul de carbon se mai poate produce, dar în cazul intoxicaţiei cu acid cianhidric, nu. Explicaţia pentru care unele din victimele din clubul Colectiv au decedat chiar după ce au fost scoase este tocmai această intoxicaţie care şi-a spus cuvântul”, a afirmat Mihai Rissdorfer, inginer biochimist, citat de Digi24.

La rândul său, biochimistul Augustin Ofiţeru spunea săptămâna trecută că cei care nu au reuşit să iasă în timp util au fost practic gazaţi şi au intrat rapid în stop cardio-respirator. „La 15 minute după, când au venit salvările, cei care au rămas înauntru erau demult morţi”, adăuga acesta.

Materialele de tipul celor folosite în clubul Colectiv, în special de genul poliuretanului, creează la ardere un amestec de monoxid de carbon şi acid cianhidric. „Acesta din urmă este extrem de toxic. Este un ion cian, deci este efectiv gazul zyklon, cel de la Auschwitz”, spunea Augustin Ofiţeru, inginer biochimist.

Totodată, secretarul de stat Raed Arafat a declarat săptămâna trecută că persoanele care au au fost pe 30 octombrie în clubul Colectiv au inhalat inclusiv cianuri. „Produsele includ sute de substanţe toxice, care includ şi alte cianuri, şi alte categorii de substanţe toxice, depinde cât te-ai expus şi cât ai stat înăuntru”, a declarat Raed Arafat.

UPDATE 13.35 Medicul Raluca Moldoveanu, de la Spitalul Floreasca, a declarat luni că la această unitate sunt în continuare şase persoane internate, toate fiind în stare foarte gravă la Terapie Intensivă, arată Mediafax.

Reprezentantul Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală a precizat că deocamdată nu se ştie dacă dintre cei şase răniţi va mai fi transferat cineva în străinătate.

Printre cei zece pacienţi transferaţi duminică la spitale din Marea Britanie este şi Cristian Daniel Mitroi, care după incendiul din Clubul Colectiv a fost internat la Spitalul Floreasca. Tot de la Spitalul Floreasca a fost transferat, duminică, într-un spital din Israel, Cătălin Mircea Ilniţchi.

UPDATE 12.30 Doi angajaţi ai ISU Bucureşti- Ilfov au fost ridicaţi şi duşi la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul în care se fac cercetări pentru pentru fapte de abuz în serviciu şi neîndeplinirea atribuţiilor în cazul avizelor privind prevenirea şi stingerea incendiilor, în legătură cu eliberarea avizelor pentru Colectiv.

UPDATE 11.20 15 persoane mai sunt internate în spitalul Bagdasar-Arseni, trei dintre ei fiind în stare gravă, în timp ce şase din ei sunt stabili.

„Avem doi pacienţi aflaţi pe plămâni artificiali cu alte terapii de substituţie. Deocamdată se menţin stabili, dar starea e critică, severă, sunt dependenţi de suport vasopresor. Părerea mea este că nu pot fi transferaţi în momentul de faţă”, a declarat medicul Oana Maria Raţă.

La rândul său, medicul Andrei Mircea Carantino a spus că în cazul pacienţilor aflaţi pe secţie lucrurile merg bine, iar unii dintre aceştia ar putea să fie externaţi zilele următoare. Unul dintre pacienţii de la Spitalul Bagdasar-Arseni a fost transferat duminică în Norvegia.

Toţi cei cinci răniţi în incendiul din clubul Colectiv, internaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, sunt stabili, a declarat luni purtătorul de cuvânt al instituţiei, medicul Raluca Alexandru, citată de Agerpres. „Situaţia celor cinci pacienţi cu arsuri este staţionară”, a completat aceasta.

UPDATE 11.05 Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat în şedinţa de Guvern de luni că familiile victimelor care au fost transferate în spitale din străinătate vor primi 7.500 de euro pe lună, respectiv 6.000 de euro pentru cazare, masă şi alte cheltuieli, şi 1.500 de euro pentru transport.

De asemenea, rudele pacienţilor internaţi în spitale din Capitală vor primi, la rândul lor, 6.000 de lei pe lună, iar banii vor fi daţi pe toată durata spitalizării.

Premierul interimar al României a declarat că familiile vor fi sprijinite financiar cu bani proveniţi din fondul de rezervă al Guvernului. „Am avut solicitări din partea familiilor pacienţilor pentru a acorda acest sprijin din fondul de rezervă, avem peste 250 de milioane de euro la dispoziţie, nu sunt niciun fel de emoţii din acest punct de vedere”, a declarat Câmpeanu.

UPDATE 10.45 Pe pagina de Facebook a jurnalistei Teodora Maftei, prietenii au început să publice mesaje de condoleanţe. Tânăra ar fi murit în spitalul din Tel Aviv, unde a fost transportată la cererea familiei şi unde e fost supusă unui transplant de piele. Ministerul Sănătăţii nu a confirmat însă un nou deces.

„Vreau începând de astăzi să zâmbim...să ne bucurăm de tot ce avem...de toţi cei pe care-i avem...să facem lucruri noi...să ne descoperim pe noi... şi toate pentru Teo...Vă implor!”, a scris pe Facebook fratele jurnalistei Teodora Maftei, care a murit în această dimineaţă în Israel.

„Sunt momente în care şi cei mai puternici dintre noi nu pot merge mai departe. Teodora a fost cel mai ambiţios om în lupta cu destinul pe care l-am cunoscut vreodată. Cele 7 operaţii nu i-au putut lua zâmbetul şi nici pasiunea fantastică pentru fotografie. În ultima saptămână, Teo a luptat cu răni imposibile, s-a bătut pentru viaţa ei ca o învingatoare, asa cum o ştim. Din pacate însa, corpul ei a avut o limită pe care sufletul n-avea cum sa o inteleagă”, au scris, pe pagina oficială de facebook, colegii Teodorei Maftei de la PRO TV.

Tânăra a fost mutată de la Spitalul de Arşi pentru a primi îngrijiri mai bune.

UPDATE 10.36 La Spitalul Militar din Capitală mai sunt internaţi nouă pacienţi, toţi pe secţia de Chirurgie plastică, ultimii doi aflaţi pe terapie intensivă fiind transportaţi, duminică seară, la spitale din Anglia.

„Ei au fost transportaţi în alte centre pentru că este foarte greu ca un spital să managerieze foarte multe cazuri. Oamenii sunt deja obosiţi şi nu este posibil să manageriezi atâta timp atâţi pacienţi arşi. Dacă pacientul nu este în condiţiile necesare pentru a fi transferat, pot apărea complicaţii şi risăcm să îi pierdem”, a declarat, luni dimineaţă, medicul Florentina Ioniţă, directorul Spitalului Militar.

UPDATE 10.00 Acţionarii clubului Colectiv, distrus de un incendiu devastator, în urma căruia şi-au pierdut viaţa  46 de tineri, vor fi scoşi din arest pentru a fi audiaţi din nou de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. 

Dintre cei 83 de răniţi, la Spitalul de Arşi sunt 17 pacienţi, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 16, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" - 6, la Spitalul "Sfântul Ioan" - 6, la Spitalul Elias - 8, la Spitalul Militar Central - 7, la Spitalul "Sfântul Pantelimon" - 2, la Spitalul Floreasca - 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 10, la Spitalul Gerota - 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu" - 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineaţă.


În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 46 de persoane şi alte aproximativ 150 au fost rănite şi internate în spitale din Capitală.

Dintre pacienţii internaţi în spitale din Capitală, 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Toţi cei 10 răniţi în incendiul din Colectiv care au fost transferaţi duminică au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia, medicii din Londra care i-au aşteptat la aeroport fiind impresionaţi de modul în care au fost transportaţi, a declarat luni pentru Mediafax secretarul de stat Raed Arafat.

”Am avut câţiva pacienţi în stare critică, dar nu au fost probleme pe durata transportului. Toţi au ajuns cu bine, iar medicii de la Londra care i-au aşteptat la aeroport au fost impresionaţi de felul în care au fost transportaţi. Este un nou standard pentru transportul aerian al pacientului ars în stare critică, au spus medicii englezi”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Dintre pacienţii transferaţi duminică de la spitale din ţară în unităţi sanitare, cei aflaţi în stare critică au rămas toţi în Marea Britanie, a mai spus secretarul de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite