UPDATE Patronii Clubului Colectiv, audiaţi. Doi angajaţi ai ISU Bucureşti, reţinuţi de DNA. Descinderi la Poliţia Locală Sector 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei administratori ai clubului Colectiv au fost arestaţi preventiv
Cei trei administratori ai clubului Colectiv au fost arestaţi preventiv

Acţionarii clubului Colectiv, distrus de un incendiu devastator, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 46 de tineri, vor fi scoşi din arest pentru a fi audiaţi din nou de către procurorii Parchetului General. De asemenea, doi angajaţi ai ISU Bucureşti - Ilfov au fost reţinuţi pentru abuz în serviciu. Procurorii şi poliţiştii au descins, luni, la Poliţia Locală Sector 4 unde fac percheziţii.

UPDATE 19.15 Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au solicitat prefectului Paul Petrovan informaţii, în cadrul anchetei în dosarul Colectiv în care sunt cercetate fapte de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiei de funcţionare a clubului, arată Mediafax.

Astfel, anchetatorii l-au întrebat pe prefect dacă Hotărârea Consiliului Local al Primăriei Sector 4 nr. 20 din 29.02.2012, dispoziţiile primarului sectorului 4 şi hotărârile Consiliului Local al Primăriei Sectorului 4 Bucureşti din anul 2012 au făcut obiectul controlului de legalitate al prefectului.

UPDATE 16.50 Antonia Radu şi George Petrică Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie. Cei doi sunt inspectorii care au verificat clubul Colectiv. Ei sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, Antonia Radu şi George Petrică Matei, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul ISU Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, „cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu”.

Concret, cei doi ar fi permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu ar fi întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

DNA precizează că cei doi inspectori, deşi ar fi făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, aceştia nu ar fi întocmit niciun act de control cu niciun prilej şi nici nu ar fi întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, „ca funcţionând fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu”.

„Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015”, se arată în documentele anchetatorilor.

Cei doi inspectori îşi vor petrece noaptea în Arestul Capitalei, urmând ca marţi să fie prezentanţi magistraţilor Tribunalului Militar Bucureşti cu propunerea de arestarea preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE 13.30 Procurorii General s-au prezentat, luni, la sediul Poliţiei Locale Sector 4 pentru a ridica mai multe documente. La finalul acţiunii, şeful structurii, Adrian Ionescu, va fi dus la audieri.

UPDATE 12.25 Antonia Radu şi George Matei Petrică, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti- Ilfov au fost ridicaţi şi duşi la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). 

Aceştia vor fi audiaţi în dosarul în care se fac cercetări pentru pentru fapte de abuz în serviciu şi neîndeplinirea atribuţiilor în cazul avizelor privind prevenirea şi stingerea incendiilor, în legătură cu eliberarea avizelor pentru Colectiv.

Potrivit unor surse judiciare, Antonia Radu şi George Matei Petrică ar fi trebuit să întocmească documentaţia necesară pentru Clubului Colectiv.

În acest dosar mai este cercetat şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acuzat că ar fi autorizat ilegal clubul Colectiv.

Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea au fost puşi sub acuzare pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare din culpă.


La audierile anterioare, cei trei au susţinut aceeaşi variantă: că funcţionau legal şi că întreagă responsabilitate pentru organizarea concertului, inclusiv pentru spectacolul pirotehnic ar aparţine de fapt managerilor trupei rock.

Până acum au fost deschise trei anchete penale în cazul incendiului de la clubul Colectiv, petrecut în urmă cu o săptămână şi soldat cu 44 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Incendiul din clubul Colectiv s-a produs în noapte de 30 spre 31 octombrie, din cauza unor artificii care nu ar fi fost puse la distanţa potrivită faţă de structurile inflamabile din zona în care a fost organizat spectacolul.

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost pus sub acuzare, de DNA, în dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu legat de emiterea autorizaţiei de funcţionare a clubului Colectiv. Piedone a fost arestat pentru 30 de zile.

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, care ulterior şi-a anunţat demisia, afirma că localul nu are autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

Piedone spunea că primarul nu are ce să-şi reproşeze şi că, din punctul de vedere al primăriei, Clubul Colectiv a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 arătau, referitor la legalitatea eliberării acordului de funcţionare pentru clubul Colectiv, că eliberarea acestui act nu era condiţionată de existenţa autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, au fost arestaţi preventiv, marţi, pentru ucidere din culpă, în cazul incendiului din clubul Colectiv, în care au murit 32 de persoane şi alte aproape 200 au fost rănite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite