STENOGRAME Cum negocia comisarul Mindinică completarea şpăgii pe care i-a cerut-o unui hoţ ca să-i muşamalizeze cazul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Mişu Mirel Mindică a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore
Poliţistul Mişu Mirel Mindică a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore

Comisarul şef Mişu Mirel Mindinică, de la Secţia 11 Poliţie din Bucureşti, a fost reţinut, joi, de DNA, după ce a fost prins luând mită 190 de lei de la un suspect de furt calificat, de la care anterior ceruse un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi, pentru a-i soluţiona favorabil dosarul.

Este cea de-a patra anchetă deschisă de DNA împotriva unui poliţist, după cazurile: comisar-şef Roberto-Ştefan Ababei, adjunct al Poliţiei Capitalei- acuzat de o şpagă de 13.000 de euro, inspector Marian Daniel Popa, de la Secţia 26 de Poliţie - şantaj de 36.500 de euro şi chestorul Constantin Bolboşanu – adjunctul şefului Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române.
 

Cum a început totul

Totul începe pe 9 noimebrie 2015, atunci când taximetristul Petrică (vom proteja numele acestuia deoarece are calitatea de martor denunţător – nr.r) a fost adus la Secţia 11 Poliţie, în calitate de suspect de furt. Cei doi poliţişti care-l cercetau, şi care s-au recomandat “Mişu” şi “Marin”, i-au solicitat, pentru a nu fi tras la răspundere penală, un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi.

Potrivit denunţului, fripturile şi vinul urmau să fie împărţite cu ceilalţi poliţişti din Secţie. Pentru a scăpa de gura poliţiştilor, care-l ameninţau cu dosarul, Petrică i-ar fi dat 200 lei lui “Mişu” în condiţiile în care erau singurii bani pe care îi avea asupra lui.

Denunţ la DNA

Poliţiştii şi hoţul ar fi stabilit să se vadă peste câteva zile pentru a le remite 500 de lei. Pe 11 februarie, “Mişu”  l-a sunat pe  Petrică cerându-i să se prezinte la secţia de poliţie, fără a-i preciza scopul pentru care îl cheamă. Hoţul a spus că întârzie puţin, deoarece este plecat din Capitală, dar s-a dus la DNA unde a denunţat tot. După câteva ore, Petrică a ajuns în Secţia de Poliţie 11 "blindat" cu aparatură de înregistrare audio-video şi "dotat" cu 190 de lei înseriaţi de procurori: o bancnotă în cupiură de 100 lei, o bancnotă în cupiură de 50 lei şi 4 bancnote în cupiură de 10 lei.

Când hoţul l-a filmat pe poliţist

Petrică s-a prezentat la punctul de acces intrare în Secţia 11 şi a spus că a fost chemat de către poliţistul „Mişu”. La punctul de acces s-a prezentat un agent care l-a preluat pe denunţător şi l-a condus într-un birou unde au staţionat aproximativ 2 minute, după care ieşit în faţa secţiei, unde au discutat aproximativ 10 minute. Ulterior s-au întors în birou şi au mai dialogat 5 minute, toate acestea fiind înregistrate audio-video.

Precaut, Mindică l-a condus pe denunţător în afara Secţiei de poliţie, într-o zonă întunecată. La fiecare aluzie a lui Petrică cu privire la sume de bani sau la fapte ori înţelegeri din trecut, i-a solicitat insistent să tacă sau să vorbească mai încet, iar la un moment dat şi-a exprimat temerea că există posibilitatea ca martorul să fie interceptat “de alţii”.

“19 sute vezi că sunt aicea”

În plus, în momentul în care martorul îi atrage atenţia că i-a pus banii pe birou, fapt observat de inculpat, acesta din urmă intervine să-l oprească să continue afirmaţia, şi astfel, pentru a nu trezi suspiciuni că poartă tehnică de înregistrare, martorul schimbă vorba:

Petrică: Tătuţu meu, mâine îţi mai dau diferenţa, mânca-ţi-aş ...[expresie obscenă]... că n-am acuma!
Mindinică: Ă...
Petrică: Uite-te! Bre! Nea Mişule! 19 sute vezi că sunt aicea... Uite, ţi i-am pus aicea sub...   
Mindinică: Bă, vreau să... Mă, ce să-mi pui? Mai taci cu pusu' tău  dă-te-n...[expresie obscenă]...!    
Petrică: Ţi-am pus mâna la ...[cuvânt obscen]...!
Mindinică:A...
Petrică: Nu mă laşi şi pe mine să-ţi pun mâna la ...[cuvânt obscen]... că eu sunt pe invers, mie îmi plac bărbaţii!

Din discuţiile celor doi rezultă că, anterior, Mindică îi pretinsese o suma mai mare de bani, Petrică făcând referiri la o diferenţă pe care o va aduce după ce “va trage toată noaptea” (va munci toată noaptea, fiind şofer de taximetru – n.r.), aspect aprobat de inculpat, care, la un moment dat, afirmă că trebuie să “îi dea lu’ ăla”:
 
Petrică: Hai că plec! Mă rezolvi, mânca-ţi-aş...[cuvânt obscen]...!
Mindinică::...[oftează]...
Petrică: Nu mă laşi aşa, să-ţi trăiască copiii mata, da?
Mindinică: Bă, tu vezi ce faci!
Petrică: Hai!
Mindinică:...[vorbeşte şoptit]... Încet, nu mai vorbi!
Petrică: Că tu eşti mare boier!
Mindinică: Vezi ce mai... Vezi ce faci, că...
Petrică: Dă mâna cu mine că tu eşti mare boier, să-ţi trăiască copii!
Mindinică: Mai încet! Dă-i drumu' şi vezi ce faci, să vii şi cu...
Petrică: Da!
Mindinică:Tre' să-i dau lu ăla!
Petrică: Da, bre, da! În seara asta trag toată noaptea...
Mindinică:...[neinteligibil]...
Petrică: Ascultă-mă puţin! Toată noaptea atrag în noaptea asta...
Mindinică:...[vorbeşte şoptit]... Încet!
Petrică:...şi mâine la prima oră te sun şi îţi aduc ...[neinteligibil]...! Hai! Mare boier eşti! Hai, te pup! Doamne ajută! Hai, te-am pupat!

Poliţist: "O să fac ăla, când te sun vii să-l semnezi şi tu!"

Mindinică: Băi!
Petrică: Ei!
Mindinică: O să fac ăla, când te sun vii să-l semnezi şi tu!
Petrică: Da, bre, semnez, cum să nu?
Mindinică: Să semnezi ...[neinteligibil]...!
Petrică: Dar ţi-am zis, mânca-ţi-aş ...[expresie obscenă]... nu vreau să...
Mindinică:Şş!
Petrică: Nu vreau să am probleme, să-ţi trăiască copii tăi!
Mindinică: Du-te, mă!
Petrică: Hai, gata, că am plecat! Mare boier eşti!
Mindinică:...[neinteligibil]...
Petrică: Da! Ce?
Mindinică:Vorbeşte şi tu cu ăla ...[neinteligibil]...
Petrică: Da, tată, da, vorbesc! Hai că mă grăbesc, mânca-ţi-aş ...[expresie obscenă]...! Hai, te pup! Mare boier eşti! Te pup!

Constatarea flagrantului

După ce hoţul a ieşit din sediul Secţiei 11 Poliţie, procurorii DNA au intrat în biroul comisarului. Ei au găsit pe biroul acestuia, sub un calendar din material plastic, suma de 190 lei, compusă din una bancnotă în cupiură de 100 lei, una bancnotă în cupiură de 50 lei şi 4 bancnote în cupiură de 10 lei.

De ce cere DNA arestarea poliţistului

Procurorii cer arestarea preventivă a lui Mindinică, “în scopul înlăturării stării de pericol pentru ordinea publică generate prin activitatea infracţională”. “În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a inculpatului acuzat de o faptă de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen”, arată procurorii DNA.

Procurorii DNA arată că infracţiunea de luare de mită, prin natura sa şi prin gradul de pericol social abstract pe care îl implică, “creează un pericol concret pentru ordinea publică, periclitând în mod ireparabil încrederea în activitatea instituţiilor statului îndreptăţite a aplica legea şi stârnind o reacţie de oprobriu general puternică din partea societăţii”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite