Sorin Blejnar, audiat în dosarul de evaziune fiscală: „M-am transformat din învinuit în suspect, dar sunt nevinovat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Blejnar a fost citat să se prezinte la sediul DNA
Sorin Blejnar a fost citat să se prezinte la sediul DNA

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, a declarat luni, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după audierea în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, că anchetatorii i-au modificat încadrarea juridică a faptelor, prin prisma noilor coduri, iar el le-a arătat acestora că este nevinovat.

UPDATE Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar a spus că faptele au fost reîncadrate la infracţiuni aflate în noul Cod penal, dar că acuzaţiile sunt aceleaşi.

El a adăugat că s-a modificat şi calitatea sa în dosar, din învinuit în suspect, aşa cum prevede noul Cod de Procedură Penală, şi că a dat o declaraţie, menţionând că este nevinovat.

Blejnar a stat la DNA aproximativ o oră.

La intrarea în sediul instituţiei, acesta a refuzat să dea declaraţii privind prezenţa sa în faţa procurorilor.

Sorin Blejnar este cercetat de DNA în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu, de soţii Radu şi Diana Nemeş şi de mai mulţi administratori de firme.

Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracţional care ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Soţii Nemeş, prinşi de autorităţile din Statele Unite

Diana Nemeş a fost extrădată din SUA în 7 mai, iar soţul acesteia a fost adus în ţară în 15 mai. Instanţa a confirmat, în zilele în care au fost aduşi, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor în iulie 2012.

Soţii Nemeş au fost aduşi în ţară după ce Curtea Districtuală Washington a dispus extrădarea lor. Anterior, aceştia au fost arestaţi de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Direcţia Naţională Anticorupţie arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din ţară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ţinut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeş, cu Sorin Blejnar şi ANAF.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

În referat, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecţie".

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai şi dat în urmărire internaţională din 30 mai) şi Viorel Comăniţă.

Procurorii DNA susţin că, din indiciile obţinute, Codruţ Marta se baza pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupţie arată, în documentul citat, că Alexandru Codruţ Marta ar fi promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeş.

Soţii Nemeş sunt în atenţia anchetatorilor şi în SUA. O investigaţie condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operaţiuni de spălare de bani de către soţii Nemeş şi alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzaţi de comiterea vreunei infracţiuni în Statele Unite, potrivit site-ului Seattleepi.com.

Sursa citată a precizat că Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeş, împreună cu autorităţi române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceştia trăiau la Yelm.

Investigatorii susţin că familia Nemeş ar fi spălat banii obţinuţi din evaziune fiscală prin bănci din Dubai şi Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

 

Diana Nemeş, cercetată în dosarul în care este anchetat şi Codruţ Marta, rămâne în arest. Femeia ceruse să fie eliberată pentru că urmează să nască

 

Diana Nemeş - cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său, Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta - va rămâne în arest. Aşa a hotărât instanţa supremă, după ce femeia a cerut eliberarea pe motiv că este însărcinată în luna a opta. Decizia Curţii Supreme este definitivă.

FOTO Diana Nemeş, cercetată în dosarul în care este anchetat şi Codruţ Marta, audiată de procurorii anticorupţie

Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar şi de fostul şef de cabinet al lui Blejnar Codruţ Marta, a fost extrădată din Statele Unite ale Americii, miercuri. Aceasta a fost dusă direct la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a fi audiată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite