Directorul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a demisionat. Neurochirurgii demisionari nu revin asupra deciziei de a părăsi unitatea medicală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silvi Ifrim, managerul Spitalului Colentina, a demisionat din funcţie. Anunţul a fost făcut de primarul Gabriela Firea, care a precizat că i-a acceptat acesteia demisia de onoare. Gestul directoarei vine după ce cei doi neurochirurgi români, reveniţi din Franţa pentru a pune pe picioare o secţie de neurochirurgie performantă la Spitalul Colentina, nu s-au lăsat convinşi să revină asupra deciziei de a demisiona.

Primăriţa Gabriela Firea a anunţat că mâine va fi numit managerul interimar al spitalului.

„Astăzi toate problemele anunţate de neurochirurgi şi-au găsit rezolvarea. Mâine vom anunţa cine va fi interimar. Nu am schimbat niciun manager pe criterii politice”, a declarat primarul Gabriela Firea. Aceasta a anunţat că în cursul zilei de miercuri va face o serie de interviuri cu potenţiali candidaţi pentru ocuparea acestei funcţii. 

În prezent, pe postul de director medical este numită Rodica Olteanu, în funcţia de interimar.

Potrivit Gabrielei Firea, managerul interimar Silvi Ifrim a asigurat „cadrul legal” după demiterea fostului manager al Spitalului Colentina, Bogdan Andreescu, dar „poate că nu a avut disponibilitatea de a dialoga şi de a înţelege toate tensiunile din spital”.

„Doamna doctor Silvi Ifrim a asigurat un cadru managerial extrem de onest, extrem de legal, dar poate, aşa cum domnia sa a recunoscut, nu a avut de fiecare dată disponibilitatea de dialog sau de a înţelege toate tensiunile din spital. În dorinţa de a face bine, poate nu de fiecare dată maniera a fost cea mai potrivită”, a subliniat primarul Capitalei.

Materiale sanitare aduse de la Spitalul Sfânta Maria

În ceea ce priveşte materialele sanitare, Firea a anunţat că a dispus transferul de materiale de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală către Spitalul Colentina. „Practic din acest moment orice informaţie se poate derula la Spitalul Colentina dar asta e o soluţie de moment. În schimb, am garanţia că se va rezolva situaţia de la spital”, a precizat Firea. 

Totodată, ea a anunţat că a anulat concursul de şef de secţie a secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina. „Consider că trebuia să existe mai mult dialog între cei doi medici şi conducerea spitalului cu privire la scoaterea acestui post la concurs”, a completat Firea. 

Gobej: „Nu renunţ la demisie”

Cu toate acestea medicul Ionuţ Gobej a anunţat că demisia lui şi cea a colegului său rămân încă în picioare. „Nu renunţăm la demisie”, a explicat acesta, pe motiv că demisia este un act de onoare. Neurochirurgul a arătat că a fost nevoit să amâne pacienţi chiar în cursul zilei de miercuri. 

„Materialele nu au ajuns încă în neurochirurgie. Nu avem pacienţi acuţi care să necesite astăzi o intervenţie. Pe cei pe care i-am avut i-am împins pentru zilele următoare”, a completat Gobej. 

„Nu putem să fim absurzi şi să cerem rezolvarea într-o zi a lucrurilor”, a mai spus neurochirurgul, cu privire la situaţia creată la Spitalul Colentina. „Sunt convins că situaţia se va rezolva”, a conchis Gobej.

Petiţie pentru demiterea managerului de la Colentina

Încă de marţi seară, reprezentanţii pacienţilor au demarat o petiţie online prin care solicitau demiterea managerului Sptialului Colentina, Silvi Ifrim. În textul petiţiei online, la care sunt adăugate inclusiv demisiile înaintate de neurochirurgii Ionuţ Gobej şi Dorin Bică, se solicită, pe lângă demiterea managerului Silvi Ifrim, instituirea în funcţie a unui manager competent, indepdendent de orientarea politică, renegocierea proiectului „Neurochirurgie Colentina” cu medicii Ionuţ Gobej şi Dorin Bică.

Totodată, în petiţie se solicită asigurarea tuturor condiţiilor de bună desfăşurare a activităţii secţiilor de Neurochirurgie şi ATI în cadrul Spitalului Colentina. Şi reprezentanţii Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România au cerut, prin intermediul unui comunicat de presă, demiterea doctorului Silvi Ifrim de la conducerea Spitalului Colentina. 

Demisie cu scântei de la Spitalul Colentina

Luni, neurochirurgii Ionuţ Gobej şi Dorin Bică au anunţat că demisionează de la Spitalul Colentina, arătând că în ultimele opt luni secţia de Neurochirurgie a refuzat 60 de pacienţi din cauza lipsei de personal, de consumabile şi medicamente şi a programului operator restricţionat.

Ulterior, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a solicitat conducerii ASSMB să îi prezinte, până vineri, un raport detaliat referitor la problemele de personal şi dificultăţile în derularea procedurilor de achiziţii de materiale medicale cu care se confruntă unitatea medicală.

Silvi Ifrim şi scandalul de la Institutul Ana Aslan 

Fostul manager interimar de la Spitalul Colentina a fost contestată şi de angajaţii de la Institutul Ana Aslan din Capitală, care i-au cerut demiterea la scurt timp de la instalarea în funcţie. Protestul a izbucnit spontan, în octombrie 2016, după ce Silvi Ifrim a solicitat un control al Ministerului Sănătăţii în unitatea sanitară. 

În urma anchetei inspectorilor ministeriali s-au descoperit o serie de nereguli la Institutul Ana Aslan, între care licitaţii trucate în perioada 2009 - 2016, sporuri plătite ilegal şi medicamente decontate care nu au ajuns la pacienţi. Ulterior, raportul a ajuns în atenţia Parchetului, iar fostul director medical Gabriel Prada, cel în mandatul căruia au fost comise ilegalităţile, a intrat în atenţia procurorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite