FOTO Repetiţie pentru parada militară de 1 Decembrie în Poligonul Ghencea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii au făcut vineri o repetiţie pentru parada militară dedicată Zilei Naţionale a României în Poligonul de antrenament din Ghencea.

Pentru al doilea an consecutiv, parada militară de Ziua Naţională a României va fi organizată în Piaţa Constituţiei din Capitală şi nu la Arcul de Triumf. Asta din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare a monumentului. Prin urmare, cei peste 2.600 de militari cu 360 de mijloace tehnice, din diversele structuri de apărare ale ţării, vor defila în faţa Palatului Parlamentului.

Concret, cei peste 2.600 de militari care vor participa, marţi începând cu ora 11.00 la defilare fac parte din MApN, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti. Lor li se vor alătura detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Parada va fi deschisă de generalul maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General.

Fără recepţie oficială la Palatul Cotroceni

Premiera, însă, o constituie faptul că, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, recepţia oficială de la Palatul Cotroceni, la care erau invitaţi, de obicei, premierul, preşedinţii celor două Camere, parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, Patriarhul Daniel şi alţi demnitari, nu va avea loc.

Motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a luat o asemenea decizie îl constituie tragedia petrecută în Clubul Colectiv, soldată până în acest moment cu 60 de morţi şi peste 100 de răniţi. Incendiul din clubul Groazei i-a făcut însă şi pe oficialii din alte oraşe ale ţării să renunţe la anumite elemente din program cu care îi obişnuiseră pe români de 1 decembrie.

35.000 de forţe de ordine vor asigura ordinea şi liniştea publică

Peste 35.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea şi liniştea publică în minivacanţa de sărbătoarea Sfântului Andrei şi de Ziua Naţională, fiind prezenţi la manifestările care vor fi organizate, dar şi în trafic, unde şoferii vor fi supravegheaţi cu 400 de radare.

Aproximativ 18.000 de poliţişti, 9.000 de jandarmi, peste 3.300 de poliţişti de frontieră şi 5.300 de pompieri vor fi în stradă sau pregătiţi să intervină, de sâmbătă până miercuri, în special la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, unde se aşteaptă un număr mare de participanţi.

În cele patru zile, 4.230 de patrule de siguranţă publică, dintre care 1.133 pedestre şi 3.097 auto, vor acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice, potrivit Poliţiei Române.

Poliţiştii de la transporturi vor patrula în 299 de trenuri de călători şi în 308 staţii şi triaje de cale ferată. De asemenea, poliţiştii vor fi prezenţi în 13 aeroporturi şi în 22 de porturi la Marea Neagră sau pe Dunăre.

De asemenea, poliţiştii de la Rutieră vor fi pe drumurile naţionale cu aproximativ 400 de aparate radar, în special în zonele unde s-ar putea produce aglomerări.

Evenimente de 1 Decembrie la Iaşi

La Iaşi, primarul interimar, Mihai Chirica, a anunţat că de Ziua Naţională A României va concerta artistul britanic James Arthur.

Potrivit primarului, James Arthur va susţine un concert în Piaţa Palatului Culturii pe 1 Decembrie.
Artistul a trimis pe adresa municipalităţii un videoclip prin intermediul căruia mulţumeşte pentru invitaţie.
„Sunt James Arthur şi abia aştept să ne vedem în Iaşi de 1 Decembrie, în faţa Palatului Culturii. Vă mulţumesc, domnule primar, pentru invitaţia făcută! Vă urez succes în campania pentru Capitală Culturală Europeană 2021”, spune James Arthur în mesajul video transmis Primăriei Iaşi.

Artistul britanic ar fi trebuit să concerteze la Iaşi şi în luna octombrie, la Sărbătorile Iaşiului, fapt care nu s-a concretizat din cauza lipsei unui contract scris. Din această cauză, Cosmin Coman, directorul Direcţiei de Proiecte din cadrul Primăriei Iaşi, a fost demis din funcţie.

Evenimente de 1 Decembrie la Bistriţa

La Bistriţa, programul evenimentelor organizate la Bistriţa de Ziua Naţională a României, marţi 1 Decembrie, cuprinde un ceremonial militar-religios, parada militară, un spectacol folcloric extraordinar şi retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 81 Mecanizată.

Evenimente de 1 Decembrie la Timişoara

La Timişoara nu va fi organizată paradă militară în acest an. „Într-adevăr nu va fi paradă militară de 1 Decembrie. Avem mulţi oameni trimişi la Alba Iulia, mulţi în misiuni, şi situaţia tensionată din această perioadă, de aceea nu vom mai organiza defilarea binecunoscută de 1 Decembrie. Vom avea însă în Parcul Central ateliere pentru prezentarea unor formaţiuni şi vor fi depuneri de coroane şi o mică defilare”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro col. Cristian Dinulică, comandanul Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Totuşi, în Piaţa Victoriei primăria organizează câteva evenimente, printre care aprinderea iluminatului festiv de sărbători, muzică folclorică şi concerte cu artişti ca Andra şi What’s Up.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite