Referat DNA: intervenţiile lui Adrian Duicu la premier. Ponta: Nu l-am chemat pe Tobă să vorbească cu Duicu / Tobă: La activitate nu a participat domnul prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi detalii ies la iveală în cazul baronului PSD de Mehedinţi Adrian Duicu. Potrivit procurorilor DNA, prim-ministrul Victor Ponta l-a chemat la sediul Guvernului pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia.

UPDATE Ponta: „Nu l-am chemat niciodată pe Petre Tobă să se întâlnească cu Duicu. Domnul Tobă e un poliţist de mare valoare, a fost şi a declarat adevărul la DNA“. Premierul a fost întrebat şi despre implicarea procuroarei Elisabeta Ponea în cazul Duicu: „Nu ştiu despre ce mă întrebaţi şi începeţi să îmi aduc aminte că mă întorc acasă. Între oamenii de aici mă simţeam mai bine.“

Anchetatori susţin în referatul din 27 iunie pentru prelungirea arestării lui Adrian Duicu, că Petre Tobă s-a prezentat la Guvern, pe 13 iunie, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu Duicu.

În acest sens, DNA noterază "declaraţia martorului Petre Tobă, inspectorul general al Poliţiei Române, din care rezultă faptul că s-a întâlnit cu inculpatul Adrian Duicu în sediul Guvernului, prilej cu care acesta din urmă a făcut 'aprecieri pozitive' la adresa inculpatului Constantin Ştefan Ponea".

Astfel, procurorii susţin că, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

Potrivit unor surse citate de www.b365.ro, Petre Tobă ar fi declarat în faţa anchetatorilor că „la activitatea la care am participat eu la Guvern în acea zi nu a participat nici domnul prim-ministru, nici domnul ministru Stroe“.

„O să-l pun pe premier să sune“

La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia", se arată în referat.

La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi, spun procurorii.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", se arată în referatul procurorilor.

În aceste împrejurări, susţin anchetatorii, fostul şef al CJ Mehedinţi, a obţinut, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

"Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: 'ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult'", se mai spune în referat.

Procurorii notează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: "l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok", se mai spune în referat.

Duicu trafica funcţii în Parchetul General sau DNA

Procurorii anticorupţie mai arată în document că Ştefan Ponea i-a solicitat lui Adrian Duicu să facă demersuri pentru ca Elisabeta Ponea să fie numătă într-o funcţie de conducere din Parchetul Genral sau DNA.

„La data de 8 iulie 2013 inculpatul Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe numitul Ştefan Adrian Bădescu (consilier în cadrul Cancelariei Primului-ministru şi preşedinte al TSD Mehedinţi) căruia i-a spus să-i transmită numitului Vlad Stoica (şef al Cancelariei Primului-ministru) ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea. În cadrul discuţiei inculpatul Adrian Duicu a convenit cu numitul Ştefan Adrian Bădescu ca acesta să-i spună numitului Vlad Stoica că primii doi s-ar fi întâlnit şi că nu au discutat aceste aspecte „sensibile” la telefon:

Adrian Duicu: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu maşina.

……………………………………………………………………..

Adrian Duicu: N-o să-i spun lu' VLAD prin telefon eu.

Adi Bădescu: Aşa? 

Adrian Duicu: Să-i ducă CV-ul lu'... m-a întrebat de CV-ul lu' ...

Adi Bădescu: VLAD?

Adrian Duicu: Lu' madam PONEA. Da.

Adi Bădescu: A! Lu' ... aşa? Am înţeles.

Adrian Duicu: Lu' doamna... doamna lu' şefu' ... a lu' PONEA. 

Adi Bădescu: Aha. Am înţeles. 

Adrian Duicu: Ştii? 

Adi Bădescu: Bine. Bine. 

Adrian Duicu: Spune-i lu' VLAD tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu... Că ţi-am spus ţie, că m-am întâlnit cu tine şi ţi-am spus, nu la telefon. 

Adi Bădescu: Da. Da. Am înţeles. 

Adrian Duicu: Să ducă CV-ul pentru... pentru procuroru', pentru PONEA. 

Adi Bădescu: Aha. Am înţeles. 

Adrian Duicu: Lu' doamna PONEA. 

Adi Bădescu: Îhî. 

Adrian Duicu: Neapărat îi spui lu' VLAD! Da? 

Adi Bădescu: Da. 

Adrian Duicu: M-a întrebat de el unde e.”, notează anchetatorii.

Astfel, la data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiţiei a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcţia de procuror şef al Secţiei Judiciare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Poliţia, la picioarele sale

În referatul procurorilor DNA se arată că Adrian Duicu a afirmat faţă de Ştefan Ponea, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti, faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici, membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte, influenţă care s-a dovedit a fi reală.

Totodata, Duicu a promis lui Ştefan Ponea, cel căruia subordonaţii trebuiau să menţioneze pe documente că este “doctor”,  ca îşi va folosi aceasta influenţă, ceea ce a şi facut,  pentru a-i determina pe aceştia să facă acte care intră în atribuţiile lor de serviciu: anume, în cazul celor dintâi (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române) să îl menţină temporar pe Ştefan Ponea în funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Politie al judetului Mehedinţi (aceasta în situaţia în care exista posibilitatea, iar pentru Ştefan Ponea, "pericolul" ca în această funcţie să fie numită o altă persoană), iar la o dată ulterioară (cand va dori Ştefan Ponea, in functie si de "promovarea" sotiei sale, cum se va vedea in cele ce urmeaza) sa il numeasca intr-o functie de conducere in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, respectiv director adjunct al Directiei de Ordine Publica, precum si sa o numeasca Elisabeta Popea (sotia lui Ştefan Ponea, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova) intr-o functie de conducere in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. În ceea ce ii priveste pe membrii Consiliului local al municipiului Orsova, influenta urma a fi exercitata pentru a-i determina sa aprobe scoaterea din domeniul public si concesionarea catre Constantin Ponea (tatal lui Ştefan Ponea), la un pret "convenabil", a doua suprafete de teren (in suprafata totala de aproximativ 200 de metri patrati, terenuri situate in centrul municipiului Orsova si reprezentand acostamentul unei strazi).

In schimbul exercitarii influentei avute fata de functionarii publici amintiti, in sensurile si pentru scopurile mai sus descrise, Adrian Duicu a pretins lui Ştefan Ponea un folos pentru sine, folos constand in determinarea judecatorului care judeca o cauza in care avea calitatea de reclamant (dosarul nr. 1181/54/2012 al Curtii de Apel Craiova - Sectia de contencios administrativ si fiscal, cauza care avea ca obiect anularea unui raport de incompatibilitate al Agentiei Nationale de Integritate, care il viza pe Duicu) sa pronunte o hotarare favorabila acestuia (in sensul anularii raportului Agentiei Nationale de Integritate mentionat).

Pentru toate acestea, baronul de Mehedinţi, Adrian Duicu, se află acum în arestul Poliţiei Capitalei, alături de Ştefan Ponea şi Constantin Popescu, şeful PSD Orşova.

Citiţi şi:

Un nou mandat de arestare pentru Duicu, Ponea şi Popescu

Victor Ponta spune că a avut o „relaţie foarte bună” cu Adrian Duicu

SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate vilele baronilor din România. Adrian Duicu, baronul închis de la Mehedinţi, nu a plecat din casa părintească

Pe cine trage Duicu după el. Nume importante în dosar, legături periculoase

Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite