Răzvan Cuc anunţă măsuri după tragedia de la Ialomiţa: Dispozitive de scanare a retinei pentru evaluarea stării de oboseală a şoferilor de TIR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a anunţat sâmbătă, ca urmare a accidentului de la Ialomiţa, că în perioada următoare vor fi adoptate măsuri suplimentare de control pentru tahografe. Acesta a precizat şi că în cazul tirurilor şi a maşinilor care transportă marfă, autorităţile au în vedere introducerea unor dispozitive pentru scanarea retinei, care ar trebui să detecteze dacă şoferii sunt obosiţi.

„Am convocat la Ministerul Transporturilor Poliţia Română, în special Brigada Rutieră, cât şi experţi de la Registrul Auto Român, ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Control în Transportul Rutier, n.r.) şi Autoritatea Rutieră Română. Le-am solicitat şi am luat câteva decizii cu privire la implementarea unor măsuri suplimentare faţă de reglementările care există în momentul de faţă pe partea de control pentru tahografe şi controlul care se exercită asupra TIR-urilor şi maşinilor care transportă marfă. Am stabilit ca, în perioada imediat următoare, de luni, să se formeze un grup mixt între ISCTR şi Poliţia Rutieră care va avea ca principal atribuit controlul tahografelor. Va fi făcut un plan general. În dimineaţa în care se va stabili unde se vor face controalele acolo, se va pleca. Nu se va şti de către absolut nimeni decât în ziua în care se va pleca pe traseele respective pentru a se face controalele care să verifice dacă şoferii respectă timpii. Aceste lucruri au existat şi până în prezent. S-au aplicat sancţiuni foarte mari dar vrem să intensificăm aceste controale”, a declarat Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

O altă măsură anunţată de ministru este introducerea unor dispozitive pentru scanarea retinei care sa detecteze gratul de oboseală a şoferilor de TIR.


„M-am consultat cu George Dincă, directorul de la RAR. Luni vom forma un grup de lucru şi în regim de urgenţă voi emite un ordin de ministru prin care vom introduce dispozitive pentru scanarea retinei. Există astfel de dispozitive pe piaţă, care au ca principal scop identificarea oboselii pentru şoferii care conduc aceste tiruri şi sunt, totodată nişte dispozitive care avertizează sonor în momentul în care se depăşeşte banda pe care se deplasează TIR-ul în mod normal”, a adăugat Cuc.

Ministrul a răspuns şi la criticile preşedintelui Klaus Iohannis, care a afirmat dimineaţă că lipsa infrastructurii ucide la fel cum o face corupţia şi că „nepăsarea criminală a PSD costă vieţi de români”. Cuc l-a contrazis subliniind că şoferul a putut alege şi o altă rută, şi a menţionat că „o să îmi fac timp să îl primesc la o cafea” pe preşedinte, pentru a-i „explica în ce stadiu suntem cu autăstrăzile în România”.

„Am constat că preşedintele Iohannis îşi cunoaşte ţara atât de prost încât nu îşi dă seama că paralel cu drumul naţional este autostrada A2 pe care putea merge tir-ul care a produs incidentul nefericit. Aia a fost ruta pe care el a ales-o. Nu era trafic în acel moment dar putea folosi şi autostrada. Infrastructura mare există în paralel cu acest drum. Este vorba de ce alege fiecare şofer să folosească pentru deplasări. Dacă preşedintele nu este în stare şi nu are consilieri care îi pot explica ce presupune un proiect de infrastructură mare în România, o să îmi fac eu timp să îl primesc la o cafea în perioada următoare şi o să îi explic şi cu autostrăzile din România exact în se stadiu suntem. Din păcate domnul Iohannis s-a urcat pe cadavre în această tragedie. Când vorbeşte de infrastructură trebuie să şi cunoască zona. Ştiu că este complicat să cunoşti când te plimbi cu avioane private care sunt înmatriculate pe trei firme separate, ba în State, ba în Marea Britanie, ba în Luxembourg. E greu să vezi şi ce se întâmplă în România dar lângă acest drum este autostrada", a replicat ministrul Transporturilor.

Sâmbătă dimineaţa a avut loc cel mai grav accident din 2019 din România. Zece persoane au murit şi alte 7 au fost rănite într-o coliziune dintre un microbuz, în care se aflau 17 pasageri,  şi un TIR care a pătruns pe contrasens. Nenorocirea a avut loc pe DN2A, sat Sf. Gheorghe, comuna Balaciu, sâmbătă dimineaţă, 5 octombrie, în jurul orei 05.15. Pasagerii din microbuz erau din Ialomiţa şi se îndreptau către locurile de muncă din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite