Poliţia de Frontieră s-a aliat cu producătorii de tutun în lupta împotriva contrabandei cu ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia de Frontieră a lansat vineri, cu sprijinul companiei JTI, Campania „Stop contrabandei cu ţigarete! Eşti fie de partea lor, fie de partea legii”. Astfel, autorităţile îşi doresc să tragă un semnal de alarmă privind pericolele la care se expun consumatorii de ţigări de contrabandă.

Campania se va desfăşura în perioada 17 mai – 17 iunie în Sud-Vestul ţării (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Gorj, Mehedinţi), unde contrabanda cu ţigări avea un nivel de 15,5% în luna martie. Însă, în Mehedinţi, rata contrabandei cu ţigări ajunge la o cotă de 40%.

Contrabanda cu ţigări afectează grav bugetul ţării, întrucât banii proveniţi din contrabandă nu sunt impozitaţi, spune inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, Ioan Buda, care a precizat că poliţia va continua să aplice măsuri pentru depistarea persoanelor implicate în traficul cu bunuri de larg consum şi produse accizabile.

„Dovadă stau zecile de grupuri infracţionale anihilate şi peste 28 milioane pachete de ţigări de contrabandă, a căror valoare depăşeşte 30 milioane euro, confiscate de Poliţia de Frontieră numai în ultimii 3 ani”, a mai spus acesta.

Compania JTI va încheia un protocol de colaborare cu Poliţia de Frontieră

Şi reprezentantul companiei JTI, Gilda Lazăr, spune că măsurile pentru combaterea contrabandei cu ţigări este o prioritate comună pentru autorităţi şi producători de tutun, întrucât obiectul ambelor părţi este acela de creştere a pieţei legale de ţigarete şi implicit a taxelor plătite la buget.

„Având în vedere că în Mehedinţi, spre exemplu, cota de contrabandă ajunge şi la 40%, am considerat că este necesar să contribuim la educarea şi conştientizarea publicului local cu privire la efectele şi implicaţiile negative pe care le are contrabanda asupra societăţii şi a fiecăruia dintre noi”, a spus Lazăr.

Compania JTI oferă sprijin şi expertiză poliţiştilor de frontieră în lupta pentru limitarea contrabandei. „În viitorul apropiat, sperăm să încheiem un protocol de colaborare cu Poliţia de Frontieră, aşa cum sunt cele deja semnate cu Autoritatea Naţională a Vămilor şi Inspectoratul General al Poliţiei”, a mai spus Lazăr.

Campania se desfăşoară, în perioada 17 mai – 17 iunie, în presa scrisă, TV şi radio locale. De asemenea, se vor trimite prin poştă către cetăţeni din judeţele din Sud Vest (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş, Bihor, Gorj, Mehedinţi) comunicări scrise prin care Poliţia de Frontieră atrage atenţia asupra efectelor negative ale contrabandei cu ţigarete.

În plus, cetăţenii care vor trece în această perioadă prin punctele de frontier din Sud Vestul ţării vor primi de la lucrătorii Poliţiei de Frontieră materiale informative cu privire la amenzile si sancţiunile prevăzute de legislaţie pentru comerţul ilicit cu ţigarete.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite